Gyermekmunka a múltban - ötéves gyerekek csúsztak-másztak négykézláb a bányákban

Forrás: AFP -
iparosodás múlt gyermekmunka gyerekek középkor magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyereknek lenni a fejlett országokban manapság meglehetősen jó dolog. A gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, s nincs más dolguk, mint tanulni valamint játszani – ám nem mindig volt ez így.

A XXI. században élő gyerekek egy része kifejezetten jó körülmények között él. Persze csak akkor, ha jó helyre születtek... Természetesen még ma is akadnak olyan területek, kultúrák, ahol a gyerekek nem számítanak, vagy olyan családok, akiket nem érdekel a saját gyermekeik jóléte. Mégis, az utóbbi évszázadban rengeteget változott a legkisebbek megítélése.

Míg ma a fejlett társadalmakban a gyerekeket óvni és védeni igyekszik mindenki, a múltban akár 12-14 órát is dolgozhatott egy kisgyerek.


A középkor gyermekei


Tény, hogy a modern orvoslás megjelenése előtt a csecsemő- és gyermekhalandóság igen magas volt, így a szülök kevésbé alakítottak ki szoros érzelmi köteléket a kicsikkel, míg azok el nem érték a „biztonságos" kort. Ráadásul a fogamzásgátlás hiánya miatt általában egy családban viszonylag sok gyermek is született – majd halt meg. De eleve

a szülők gyermekekkel kapcsolatos felfogása is egészen más volt, mint manapság.

Elég arra gondolni, hogy a rendszeres verés a nevelés alapját képezte, vagy hogy a szülők sokszor más házhoz adták a gyerekeiket, ahol a gazdagabbak az úri életet tanulták ki, míg a szegényebbek reggeltől estig inasként, cselédként dolgoztak. Ha pedig nem adták, akkor otthon kellett kivenni a részüket a munkából. A gyermekeket, amint megtanultak járni és beszélni, mini felnőttnek tekintették, akiknek ugyanúgy kötelezettségeik vannak, mint a felnőtteknek.

A középkorban a rendszeres verés a nevelés alapját képezte Forrás: Photo12 via AFP

Embertelen bánásmód az iparosodás korában

A helyzet az ipari forradalom idején sem javult, sőt ekkor érte el a csúcsát a gyermekek tömeges foglalkoztatása. A gőzzel hajtott gépek elterjedésének köszönhetően például egyre kevesebb takácsra volt szükség, így a családok munkába adták a gyermekeiket. Már az egészen kicsi, 4-5 éves apróságokat is foglalkoztatták a pamut- és gyapjúgyárakban, de a 9-10 éves korosztályt a gépek mellé is beállították és ugyanolyan minőségű munkát vártak el tőlük, mint a felnőttektől - természetesen sokkal kevesebb bérért. A gyáraknak tehát nagyon megérte gyerekeket éhbérért, embertelen körülmények között foglalkoztatni, ráadásul általában

a felügyelők veréssel, korbácsolással ösztönöztek fegyelemre és jobb munkára a legkisebbeket is.

Sok gyerek belenyomorodott a 12-14 órás műszakokba, sőt a halál sem számított ritkaságnak.

De nemcsak a gyárakban dolgoztatták a gyermekeket. Teljesen természetesnek vették, hogy kisgyerekeket alkalmaznak kéménytisztításhoz. A füst, a korom, a szűk hely és a levegőtlenség kifejezetten veszélyes volt a számukra, mégis sok esetben kényszerítették őket, hogy felmásszanak a kéményekbe. De a legborzasztóbb a bányában dolgozó gyerekek sorsa volt, akiket már 5 éves koruktól leküldhettek a vágatokba.

Itt szinte meztelenül, a térdükön és tenyerükön csúszva kellett maguk után húzniuk a derekukhoz láncolt csilléket.

A ma óvodáskorúnak számító fiúk és lányok fullasztó melegben, friss levegő nélkül dolgoztak így akár 12-16 órát is!

A legborzasztóbb a bányában dolgozó gyerekek sorsa volt, akiket már 5 éves koruktól leküldhettek a vágatokba Forrás: AFP

Egykor és ma


Sokáig tehát a gyerekek fillérekért, embertelen körülmények között történő foglalkoztatása teljesen elfogadottnak számított. Angliában 1833-ban született az első törvény, amely megtiltotta, hogy 9 év alattiakat alkalmazzanak pamut- és gyapjúgyárakban, a 9-12 év közötti korosztály munkaidejét pedig napi 9 órára korlátozta – igaz, 12 éves kortól akár 12 órát is dolgozniuk kellett, ha a munkáltató úgy kívánta. 1842-ben pedig egy olyan rendelet is született, amely megtiltotta a nők föld alatti munkavégzését, valamint a foglalkoztatott fiúk életkorát 5-ről 10 éves korra emelte. Mondhatnánk, hogy ezek igazi vívmányoknak számítottak a maguk korában, ám az igazság az, hogy nagyon sok helyen nem tartották be a szabályozásokat, például a gyerekeket rendszeresen idősebbnek hazudták.

A gyermekmunka ráadásul még nem a múlté, mert hiába a modern törvénykezés, még ma is több mint 200 millió gyermekmunkás dolgozik a világon.

Ezek a gyerekek – akárcsak 150 évvel ezelőtt – borzalmas körülmények között és szinte semmi fizetségért ásnak az aranybányákban, töltik az üres cigarettahüvelyeket dohánnyal, robotolnak tégla- és fegyvergyárakban, törnek követ vagy túrják a telepeken a szemétkupacokat újrahasznosítható hulladék után kutatva...

A gyermekmunka nagyon gyakori Banglades szinte minden iparágában, például az alumíniumgyárban Forrás: NurPhoto via AFP/Mohammad Ponir Hossain/NurPhoto/Mohammad Ponir Hossain

Ha tetszett a cikk, olvasd el a gyerekek jogairől szóló írásunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.