A gyermeknap igazi jelentése

Forrás: MTI/Marjai János -
gyermeknap gyereknap világnap ünnep gyerekjog gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermeknapról mindenkinek a vidáman kacagó kicsik képe villan be, ahogy a nekik szánt ünnepen kakasos nyalókát majszolnak, állatkertbe mennek a szüleikkel, felülnek a körhintára és ezen a napon talán azt is szabad, amit máskor nem. A gyereknap jelentése azonban ennél sokkal mélyebb!

Nem arról van szó, hogy ne menjünk a gyerekekkel pónilovaglásra vagy fagyit enni ezen a napon, csupán arról, hogy jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen célból jött létre a legkisebbek ünnepe.

Egy kis történelem

Először is, valójában két gyermeknap létezik. Az egyik a nemzetközi gyermeknap, míg a másik az egyetemes gyermeknap. Az egyetemes gyermeknapot az ENSZ közgyűlésének javaslatára 1954-ben vezették be, míg a nemzetközi gyermeknapot először Törökországban ünnepelték méghozzá Mustafa Kemal Atatürk (a Török Köztársaság alapítója) jóvoltából, aki április 23-át a nemzeti függetlenség és egyben – mivel a gyermekeken múlik a török nemzet jövője - a gyermekek napjává nyilvánította. A két gyermeknap mára már teljesen összemosódott és a legtöbb országban tartják, igaz nem mindenhol ugyan azon a napon.

Magyarországon már az 1900-as évek elejétől megünnepelték a legkisebbeket, még akkor is, ha nem következetesen, minden évben. A '20-as évektől vált rendszeressé, a '30-as években pedig 7 napon át tartott a Nemzeti Gyermekhét. Az '50-es évek elejétől pedig, a ma is ismert, május utolsó vasárnapját jelölték ki a gyermeknap dátumául.

Forrás: MTI/Marjai János



Miről szól valójában

Gyermeknapkor a kicsik érdekeiről és jogairól emlékezünk meg,

valamint a gyermekek testvériségéről és megértéséről. Ehhez a naphoz szorosan kapcsolódia a Gyermekjogi Egyezmény, amely 1989-ben jött létre, és amelyet Magyarország 1991-ban írt alá.
A Gyermekjogi Egyezmény azoknak a jogoknak a minimumát foglalja össze, amelyeket a csatlakozó államoknak biztosítaniuk kell a 18 év alatti emberek számára.

A gyermekek jogainak 3 pillére: a védelem, az ellátás/gondozás és a részvétel.


Védelem: ez a pillér a gyermekek biztonságáról szól, azaz hogy ne szenvedjenek semmiféle bántalmazástól, az elhanyagolástól vagy a kizsákmányolástól.

Ellátás/gondozás: a második pillér a gyermekek alapvető szükségleteinek kielégítéséről szól, például a megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való jogukról.

Részvétel: a harmadik pillér pedig a közösségi életben való részvételt biztosítja, azaz a szabad vallásgyakorlást, gondolat- és véleménynyilvánítást, valamint az egyesüléshez való jogot.

A Gyermekjogi Egyezményt 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ közgyűlése, így november 20-a azóta a gyermekjogok világnapja. Május utolsó vasárnapja pedig gyermeknap, amikor - a színes lufik röptetése közben - jusson eszünkbe egy percre, hogy ez az ünnep több mint rózsaszín vattacukorfelhő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.