Egy sztárszínész drámai drogvallomása, két magyar fesztiválsiker végre a hazai mozivásznakon is, filmcsillagok házassági terápiája és a leghíresebb titkosügynök új kalandja, egyben búcsúja. Összegyűjtöttük a legígéretesebb szeptemberi mozis és tévés premiereket.

Toxikoma
Hazai mozis premier: 2021. szeptember 02.

Az egyik legismertebb hazai sztárszínészként Szabó Győző közel egy évtizede állt ki a nyilvánosság elé a drogfüggőségének történetével egy emlékezetes önéletrajzi könyv formájában. Ebből a könyvből készült most el a filmváltozat Herendi Gábor (Valami Amerika, Kincsem) rendezésében, a fiatal Szabó Győző szerepében Molnár Áronnal, az őt kezelő celeb pszichiáter szerepében pedig Bányai Kelemen Barnával – hiszen ez a történet két főszereplős, két hatalmas ego összefeszüléséről is szól.

Jelenetek egy házasságból (Scenes from a Marriage)
Hazai tévés premier: 2021. szeptember 13. (HBO)

A filmtörténet egyik legnagyobbjaként számontartott svéd rendezőóriás, Ingmar Bergman egyik főműve volt a hetvenes években a Jelenetek egy házasságból. Ez a klasszikus mű pedig most egy új feldolgozást kapott egy miniszéria formájában, nem akármilyen alkotókkal: annak a bizonyos házasságnak a résztvevőit Jessica Chastain és Oscar Isaac alakítják, a sorozat író-rendezője pedig az a Hagai Levi, akinek az emberi kapcsolatok boncolgatás terén olyan emlékezetes alkotásokat köszönhettünk már, mint a Terápia és A viszony.

Természetes fény
Hazai mozis premier: 2021. szeptember 16.

Szeptemberben csak úgy sorjázni fognak az új magyar alkotások a mozikban, és közöttük érkezik Nagy Dénes bemutatkozó filmje is, amint a rangos berlini fesztiválon a legjobb rendezés díjával jutalmaztak. A második világháború keleti frontján játszódó Természetes fény egy magyar katonai alakulat mindennapi küzdelmeit mutatja be a partizánok ellen, valamint az életben és embernek maradásért.

A feleségem története
Hazai mozis premier: 2021. szeptember 23.

Szintén világhíres filmfesztiválon, Cannes-ban debütált Enyedi Ildikó (Az én XX. századom, Testről és lélekről) nemzetközi koprodukcióban, világsztárokkal forgatott új rendezése, ami most végre a hazai mozivásznakra is megérkezik. A feleségem története a magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, Füst Milán azonos című regénye alapján készült, egy szerelem és a féltékenység legmélyebb bugyraiba elvezetve a nézőit.

Nincs idő meghalni (No Time to Die)
Hazai mozis premier: 2021. szeptember 30.

A világjárvány kezdetekor a mozik bezárásával az új James Bond-film volt az első szuperprodukció, aminek elhalasztották a premierjét, és egészen idáig kellett várnunk rá, hogy a 007-es ügynököt végre ismét láthassuk. Ez a 25. James Bond-film és egyben az utolsó is, amiben Daniel Craig alakítja a jóvágású kémet – akit ebben a történetben már a visszavonulása után hívnak vissza akciózni.