5 merénylet, amely óriási hatással volt a történelem alakulására

kultúra merénylet magazin történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Merényleteket már az ókorban is elkövettek, és azok már akkor is épp annyira a politikáról szóltak, mint magáról az érintett személyről. Az akciókat abban a reményben követték el, hogy az illető halála által az eszméivel is leszámolnak, és hogy rettegésben tartsák az adott kor embereit.

Cikkünkben 5 olyan merényletet mutatunk be, amelyek döntő hatással voltak a történelem alakulására.

Julius Caesar

A történelem egyik leghíresebb merényletét március idusán, Kr.e. 44. március 15-én követték el, amikor a Cassius és Brutus vezette összeesküvők meggyilkolták Caesart a szenátusban. A gyilkosság oka az volt, hogy Brutus és az összeesküvők rájöttek Caesar valódi, egyre erősebb politikai ambícióira. A szenátorok Caesaron huszonhárom késszúrást ejtettek, utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Te is, fiam, Brutus?"

Vincenzo Camuccini-Cesare halála Forrás: Wikipedia

Abraham Lincoln

Amerika történetének leghíresebb elnöke vitathatatlanul Abraham Lincoln volt: eltörölte a rabszolgaságot, megerősítette a szövetségi kormányt és támogatta a demokráciát is. Azonban a Konföderációs Államok érthetően nem szívlelték a republikánus politikust. Gyilkosa, John Wilkes Booth színész konföderációs kém volt, akinek – saját bevallása szerint – az volt az indítéka, hogy a bosszút álljon a déli államokért. Lincolnt a Ford színházban lőtték le: másnap reggel meghalt. Halála az Észak és Dél közötti kapcsolatokra rendkívül negatív hatással volt.

Abraham Lincoln elnök meggyilkolása Forrás: AFP

Ferenc Ferdinánd főherceg

1914 júniusában egy Gavrilo Princip nevű szerb terrorista Szarajevóban meggyilkolta az Osztrák-Magyar Birodalom trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget. Sokakban elégedetlenséget okozott, hogy Ausztria annektálta Boszniát 1908-ban. Princip tagja volt a Fiatal Bosznia elnevezésű nacionalista szervezetnek, melynek az volt a célja, hogy megszabadítsa Boszniát a külső megszállás béklyóitól. A merényletről széles körben úgy tartják, hogy az 1914 augusztusában kitört első világháború katalizátora volt. A főherceg halálának politikai következményei óriásiak voltak:1914. június 28-tól Európa könyörtelenül elindult a háború felé.

Szarajevói merénylet, Ferenc Ferdinánd főherceg feleségével, Zsófia hercegnővel a merénylet előtt Forrás: AFP

Mahatma Gandhi

A polgárjogi mozgalom egyik legkorábbi hőse, Mahatma Gandhi állt a brit uralom elleni erőszakmentes ellenállás élén, amely egyébként az indiai függetlenségi törekvés része volt 1947-ben. Ezt követően Gandhi a figyelmét a hinduk és muszlimok közötti vallási erőszak megakadályozására fordította. Az indiai vezetőt egy hindu nacionalista, Nathuram Vinayak Godse gyilkolta meg 1948 januárjában. Godse-t elfogták, bíróság elé állították és halálra ítélték tetteiért. Gandhi halálát az egész világon gyászolták.

Mahatma Gandhi gyászszertartása Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives (S) / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives (S)

Martin Luther King

Az afroamerikai polgárjogi mozgalom vezetőjeként Martin Luther King sokakból haragot és ellenállást váltott ki. Sokszor erőszakos fenyegetést is kapott., A Kennedy halálát okozó 1963-as merénylet után szinte megjósolta, hogy egy napon ő is merényletben fog meghalni. Öt évvel később valóban így vesztette életét, amikor 1968-ban Tennessee államban agyonlőtték egy szálloda erkélyén. Gyilkosa, James Earl Ray kezdetben bűnösnek vallotta magát, de később visszavonta beismerő vallomását. Nem King családja az egyetlen, aki úgy véli, hogy a merényletet minden bizonnyal a kormány tervelhette ki, hogy elhallgattassák őt.

Martin Luther King elmondja híres "I have a dream" beszédét Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.