Több mint 81 ezer dollárért (24,4 millió forint) kelt el Abraham Lincoln, egykori amerikai elnök egy hajtincse és a meggyilkolásáról szóló, 1865-ből származó távirat egy amerikai árverésen.

A bostoni székhelyű RR aukciósház közleménye nem tért ki a szombaton véget ért licit győztesének személyére.

Előzetesen a legalacsonyabb árat 10 ezer dollárban (2,9 millió forintban) állapították meg, a végső ár szerintük akár 75 ezer dollárra (22,3 millió forintra) is rúghatott volna, vagyis a leütési összeg felülmúlta a várakozásokat.

Abraham LincolnForrás: AFP/Ho

A mintegy öt centiméteres tömör tincset Lincoln holttestének vizsgálatakor vágták le, miután a 16. amerikai elnököt John Wilkes Booth lelőtte 1865. április 14-én a washingtoni Ford Színházban.
A hajtincset a Lincoln testének halottszemléjén jelen lévő orvos, Lyman Beecher Todd - az elnök özvegyének unokatestvére - csavarta abba a sürgönybe, melyet előző este 11 órakor kapott asszisztensétől.

A távirat alatt olvasható a Todd fia által írt magyarázat: "A fenti telegram néhány perccel azután érkezett Washingtonba, hogy Abraham Lincolt lelőtték. Másnap a halottszemlén, amikor egy hajtincset levágtak az elnök bal halántékának közeléből, azt Dr. Toddnak adták. Ő nem találva más papírt a zsebében, a tincset, amelyet vér vagy agyi folyadék szennyezett, ebbe a táviratba tekerte és ráírta ceruzával: A. Lincoln haja".

Az RR Auction kezeskedik a tincs és a papír eredetiségéért, amit részben Todd fia, James egy 1945-ben írt levelére alapoz. A levél szerint a tincs "azóta végig a családunk tulajdonában volt". Az aukciósház közlése szerint utoljára 1999-ben adták el.

Amikor Lincoln egy hajtincséről van szó, az eredet a lényeg. Ebben az esetben tudjuk, hogy a tincs egy családtag tulajdonában állt, aki az elnök ágya mellett volt - írta közleményében Bobby Livingston, az aukciósház alelnöke.

Történészek szerint történelmi jelentőségű ereklyéről van szó, mivel megcáfolja azt az összeesküvés-elméletet, mely szerint Edwin Stanton akkori hadügyminiszter akarta megöletni Lincolt személyes és politikai ellentéteik miatt.

Akkoriban néhányan azt állították, hogy Stanton elrendelte a katonai kommunikációs csatornák megszakítását, hogy a merénylő könnyen elmenekülhessen. A táviraton szereplő pecsétből azonban látható, hogy valójában működtek a katonai vonalak Lincoln megölésének éjszakáján.

Forrás: MTI