Megvan, kit lehet átkozni! A feltaláló felesége miatt lett négy számjegyű a PIN kód

Forrás: Shutterstock -
találmány készpénz PIN-kód PIN PIN kód feltaláló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy embernek az élete során megszámlálhatatlanul sok jelszót és kódot kell megjegyeznie. Ma már ráadásul nem is elég csak egy azonosító, a többfaktoros beléptetési rendszereknek hála, hosszas procedúra bejutni a bankfiókunkba vagy valamelyik netes profilunkba. A PIN kód azonban kitalálása óta változatlanul négy számjegyből áll. De vajon miért pont négyből?

A PIN kód kitalálása egybeesik az ATM feltalálásával. A készpénzfelvételre alkalmas automatát a brit John Shepherd-Barronnak köszönhetjük, aki a fürdőkádban feküdve álmodta meg az életünk szerves részévé vált masinát. Az ihletet pedig nem más, mint egy csokoládéautomata adta.

Forrás: Shutterstock

Shepherd-Barron kitalálta és megalkotta azt az elektromechanikus berendezést, amely lehetővé teszi, hogy bárhol a világon hozzáférhessünk a bankszámlánkon tárolt pénzhez. Ahhoz azonban, hogy a tranzakció biztonságos legyen, szükség volt egy egyedi kódra, amelyet csak a tulajdonos ismer. A férfi először egy hatjegyű számsort szeretett volna használni, ám a felesége miatt kénytelen volt változtatni.

– idézte Shepherd-Barron korábbi megszólalását a Player.hu.

Habár négy számjegyet valóban könnyebb megjegyezni, mint hatot, kevesebb variációs lehetőség is létezik belőle. A lap emlékeztet, hogy mindössze 10 ezer változata létezik a PIN kódoknak, míg ha hatból állt volna, akkor egymillió kombinációt is meg lehetne alkotni.

Nem ez az első és egyetlen találmány, amelyhez köze van a feleségeknek. A legendák szerint a farsangi fánk is egy feldühített pékfeleségnek köszönhetően született meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.