Egy embernek az élete során megszámlálhatatlanul sok jelszót és kódot kell megjegyeznie. Ma már ráadásul nem is elég csak egy azonosító, a többfaktoros beléptetési rendszereknek hála, hosszas procedúra bejutni a bankfiókunkba vagy valamelyik netes profilunkba. A PIN kód azonban kitalálása óta változatlanul négy számjegyből áll. De vajon miért pont négyből?

A PIN kód kitalálása egybeesik az ATM feltalálásával. A készpénzfelvételre alkalmas automatát a brit John Shepherd-Barronnak köszönhetjük, aki a fürdőkádban feküdve álmodta meg az életünk szerves részévé vált masinát. Az ihletet pedig nem más, mint egy csokoládéautomata adta.

Forrás: Shutterstock

Shepherd-Barron kitalálta és megalkotta azt az elektromechanikus berendezést, amely lehetővé teszi, hogy bárhol a világon hozzáférhessünk a bankszámlánkon tárolt pénzhez. Ahhoz azonban, hogy a tranzakció biztonságos legyen, szükség volt egy egyedi kódra, amelyet csak a tulajdonos ismer. A férfi először egy hatjegyű számsort szeretett volna használni, ám a felesége miatt kénytelen volt változtatni.

A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négyszámjegyű vált standarddá a világban

– idézte Shepherd-Barron korábbi megszólalását a Player.hu.

Habár négy számjegyet valóban könnyebb megjegyezni, mint hatot, kevesebb variációs lehetőség is létezik belőle. A lap emlékeztet, hogy mindössze 10 ezer változata létezik a PIN kódoknak, míg ha hatból állt volna, akkor egymillió kombinációt is meg lehetne alkotni.

Nem ez az első és egyetlen találmány, amelyhez köze van a feleségeknek. A legendák szerint a farsangi fánk is egy feldühített pékfeleségnek köszönhetően született meg.