80. születésnapját ünnepli Paul McCartney, aki egyszerű liverpooli srácból lett az utóbbi évtizedek popkultúrájának egyik legmeghatározóbb alakja, és akinek a dalait még az is ismeri, aki semmit sem tud a Beatlesről. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag olyan érdekességet, amit talán még te sem tudsz a sztárról.

A barátai Maccának szólítják.

Abban a liverpooli kórházban született 1942. június 18-án, ahol az édesanyja is dolgozott ápolónőként. Az édesapja szövetárukkal kereskedve szerezte meg a betevőt, szabadidejében pedig egy dzsesszegyüttesben zenélt. A kis Paulra gyorsan ráragadt a családneve elferdítéséből kialakul Macca becenév, ami aztán egész életében elkísérte.

Tragikus esemény késztette először dalszerzésre.
14 éves volt, amikor az édesanyja váratlanul elhunyt mellrák következtében. A halála nagyon megviselte, és nem sokkal később írta meg élete első dalát. Néhány hónap múlva pedig megismerkedett John Lennonnal, és kezdetét vette a Beatles legendás története.

A legtöbb Lennon-McCartney dal nem is közös szerzemény.
A Beatles szinte összes slágerének szerzőjeként a Lennon-McCartney páros van feltüntetve, és a jogdíjak is 50-50%-ban oszlanak meg. Ez pedig egy megegyezés következtében alakult így, amit ők ketten még a zenekar indulásakor, tinédzser srácokként kötöttek. Valójában csak a Beatles első éveiben írták jellemzően közösen a számokat, utána inkább külön-külön dolgoztak, és McCartney egyedül szerezte a Beatles-nóták nagyobbik részét.

Egy kórházi élmény ihlette a zenekara nevét.
A Beatles feloszlása után a Wings ('Szárnyak') nevű zenekarban játszott tovább, aminek neve a lánya születésekor született meg. A kislány ugyanis koraszülöttként, életveszélyes állapotban jött a világra, a kórházfolyosón kétségbeesetten imádkozó McCartney pedig azt kívánta, bárcsak egy angyal szárnyai segítenék a babát.

Lennon meggyilkolása után nem mert közönség elé lépni.
John Lennon tragikus halála rendkívül megviselte, lemondta miatta az összes koncertjét, és attól rettegett, hogy ő lesz a következő. Közel egy éven át lényegében nem is zenélt, és utána is sokáig csak stúdióban. Csak kilenc évvel később, 1989-ben indult el újra koncertturnéra.

Számos világrekordot tart.
Az ő szerzeményeivel adták el a legtöbb lemezt a világtörténelemben, ő adta a valaha volt legnagyobb (nem ingyenes) szólókoncertet 1989-ben 350 ezer nézővel Brazíliában, és ő írta azt a dalt, amit a legtöbbször dolgoztak fel: a Yesterday-nek több mint 3000 különféle változata ismert.

Megtartja a régi gitárjait.
Máig játszik azon az 1964-es Epiphone akusztikus gitáron, amin a Yesterday-t komponálta. Sokáig megvolt az a gitárja is, amin kamaszként először játszott John Lennon előtt, elnyerve a szimpátiáját. Ezt a gitárt 2006-ban aztán mintegy 250 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el.

Csak a börtön tudta elválasztani a feleségétől.
Marihuána birtoklásáért letartóztatták 1980-ban Tokióban, és néhány napra rács mögé került. Akkor azt nyilatkozta, hogy a házasságkötése óta ezek voltak az első éjszakák, amit nem Linda McCartney-val töltött.

Háromszor nősült.
Az említett Linda McCartney közel 30 éven volt a felesége, és Beatles korszakában jöttek össze, rajongólányok millióinak bánatára. A kétezres évek elején egy rövid életű házasság fűzte Heather Mills exmodellhez, 2011 óta pedig az a Nancy Shevell a felesége, akivel már évtizedek óta ismerik egymást egy közös baráti társaság révén, de csak most szökkent szárba köztük a szerelem.

Nancy Shevell és Paul McCartneyForrás: AFP/Valerie Macon

Ő az egyik leghíresebb vegetáriánus.
Az első feleségének hatására mondott le a húsfogyasztásról már akkor, amikor ez még egyáltalán nem számított elterjedt szokásnak. A vegetarianizmus nála a természet- és állatvédelemmel függ össze, amire a saját vagyonából is jelentős összegeket költ.