TOP 10: Ők a filmvászon legikonikusabb szőke bombázói

Forrás:7e Art/20th Century Fox / Photo12 via AFP -
híres szőkék mozi Merilyn Monroe szőke szőke nő szexszimbólum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szőke szexszimbólumok a mozitörténet minden korszakában különleges jelentőséggel bírtak: milliók rajongtak értük, milliók utánozták őket, és millióknak lehetett velük eladni a filmeket. A Szöszi című Marilyn Monroe életrajzi film premierjének alkalmából toplistára gyűjtöttük közülük a tíz legnagyobbat.

10. Sharon Stone

A szuperokos, kiismerhetetlen és veszélyes femme fatale. Vitathatatlanul ez a szerep állt a legjobban Sharon Stone-nak mindig is, és az Elemi ösztön gyilkosan szexi írónőjét játszva járatta ezt a csúcsra. A kilencvenes évek erotikus thrillereiben pedig egy ilyen nő már bátran lehetett önálló és független, ezáltal pedig még veszélyesebb az őt birtokolni akaró férfiakra.

Az Elemi ösztön gyilkosan szexi írónőjét játszva Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© TriStar Pictures - Carolco Pictures - Canal+/Tristar Pictures - Carolco Pictu

9. Anita Ekberg

Minden idők egyik leghíresebb filmjelenete is egy szőke bombázó varázsából született meg, aki megbabonázta a nagy Federico Fellinit, és a filmes alteregójaként Marcello Mastroiannit. De a dús idomokkal rendelkező svéd-amerikai színésznő Anita Ekberg azért nem csak az Édes élet révén érdemelt helyet a listánkon, a filmográfiájában ott szerepel a Véres sikátor, A nő hétszer, vagy a Háború és béke is.

Anita Ekberg az Édes élet híres filmjelenetében Forrás: ZUMA Press/(©) Copyright 1960 by RIAMA-PATHE-GRAY./Riama-Pathe-Gray

8. Charlize Theron

Topmodellből lett hollywoodi szupersztár a tökéletes vonásokkal rendelkező Charlize Theron, aki épp akkor ért a csúcsra színészként, amikor elcsúfította azokat a tökéletes vonásokat A rémben. De még ott is szőkén!

Charlize Theron topmodellből lett szupersztár tökéletes vonásokkal Forrás: AFP/Frederic J.Brown

7. Kim Basinger

Kim Basinger egy jól körülírható időszak, a nyolcvanas-kilencvenes évek hollywoodi sikerfilmjeinek szőkéje a hosszú combjaival, rakoncátlan tincseivel, finoman metszett vonásaival, és a lehető legminibb ruhákkal. Kim Basinger szinte minden filmjében szexbomba tudott lenni, legyen az vígjáték (Marslakó a mostohám), erotikus románc (9 és ½ hét), modern noir (Szigorúan bizalmas), vagy szuperhősfilm (Batman).

Kim Basinger minden filmjében szexbomba tudott lenni Forrás: Collection Christophel via AFP/© Producers Sales Organization/Producers Sales Organization

6. Grace Kelly

Egy szőke ideál, aki nemcsak a filmvásznon tudott hercegnő lenni, de az életben is azzá vált. A szőke szépségeket különösen kedvelő Alfred Hitchcock kedvenc színésznője, Grace Kelly szoborszerű szépsége Hollywood csúcsai után után a monacói uralkodói család trónján is jól mutatott.

Grace Kelly, aki nem csak a filmvásznon tudott hercegnő lenni Forrás: Collection ChristopheL via AFP/Metro-Goldwyn-Meyer

5. Brigitte Bardot

A franciák egyik leghíresebb szőkéje a zabolázatlan, ösztönös érzékiséget testesítette meg a moziban. Nem véletlen az egyik leghíresebb filmjének címe sem (És Isten megteremté a nőt...), az ötvenes-hatvanas években pedig nemcsak a divat alakulására gyakorolt állandó hatást Bardot, de arra is, ahogyan a női szexualitásra tekintett a világ.

Brigitte Bardot a zabolázatlan, ösztönös érzékiséget testesítette meg Forrás: AFP

4. Catherine Deneuve

A franciák másik leghíresebb szőkéje teljesen más típus: a tökéletes, sokszor hidegnek mondott szépségét a távolból illik csodálni, és halálosan szerelmesnek lenni belé. Catherine Deneuve persze számos alkalommal bebizonyította aztán, hogy a hideg szépség nem jelent nála ridegséget, és idősebb korában az európai film nagyasszonyának szerepe is remekül áll neki.

Catherine Deneuve sokszor hidegnek mondott szépség

Forrás: Northfoto

3. Scarlett Johansson

A jelenkor Hollywoodjában és nemzetközi filmvilágában már jóval kevésbé léteznek olyan ikonikus szőke szexszimbólumok, mint régebben: sokoldalúbbak a női szerepek, és a színésznők sem szeretik elkötelezni magukat egyetlen típus mellett, akár hajszín terén sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan sztárok, akikben megvan az, mint a régi szőkékben. Scarlett Johanssonnál a szemet gyönyörködtető szépség és a sugárzó szexualitás mellé ráadásul szexi rekedtes hang, feltűnő intelligencia, és adott esetben harcművészeti képességek is társulnak, így nem csoda, hogy a férfiak mindig a lábainál hevernek.

Scarlett Johansson sugárzó szexualitása mellé feltűnő intelligencia társul Forrás: Mary Ellen Matthews Photoshoot

2. Marlene Dietrich

Marlene Dietrich egy igazi klasszikus szőkeség, aki egy olyan korszakban vezette be az erős női karaktereket a filmekben és a filmipar valós életében is, amikor ez még forradalminak számított. A Németországban született, de igazi halhatalan filmcsillaggá Hollywoodban váló Dietrich ráadásul az őt ismerők szerint a szexszimbólum szerepnek egyaránt megfelelt a mozivásznon és a magánéletben is.

Marlene Dietrich a szexszimbólum szerepnek a mozivásznon és a magánéletben is egyaránt megfelelt Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Alcina/Alcina

1. Marilyn Monroe

Ugye senkit sem ér meglepetésként, hogy nem lehet más minden idők legikonikusabb szőke bombázója a listánkon, mint Marilyn Monroe? A tragikusan rövid élete miatt is legendává lett Marilyn Monroe eredetileg barna hajjal és Norma Jeane néven született, de aztán örökre divattá tette a platinaszőkeséget, a lényéből sugárzó kislányos ártatlanság és buja szexualitás keveréke pedig megőrjítette a férfiakat – mint azt a frissen debütáló Szöszi című életrajzi filmjében is láthatjuk.

Marilyn Monroe örökre divattá tette a platinaszőkeséget Forrás: 7e Art/20th Century Fox / Photo12 via AFP




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.