90 éve született Grace Kelly, a színésznőből lett hercegné

Forrás: AFP -
színésznő hercegné Grace Kelly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Grace Kelly családja már azelőtt híres volt, hogy a színésznőből lett hercegnét megismerte volna a világ. Édesapja olimpiai bajnok evezős volt, és önerőből lett milliomos. Grace szigorú katolikus neveltetésben részesült, és sokat kellett küzdenie azért, hogy megvalósíthassa álmát, hogy aztán egy herceggel való találkozás miatt lemondjon róla.

Grace Kelly nevét az egész világ ismeri, hiszen úgy tűnhet, valóságos tündérmese az ő története. A színésznő Philadelphiában született, egy gazdag családba. Az evezősként olimpiai érmeket szerzett édesapja önerőből lett milliomos, családjuk országszerte népszerű és ismert volt. Szigorú katolikus neveltetésben részesítették a gyermekeket, ez viszont megnehezített Grace Kelly dolgát: senkitől nem kapott támogatást álma megvalósításában.

Nem láttak benne sok reményt, Grace-t a családban „rút kiskacsának", vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak" nevezték.

Grace Kelly az 1955-ös Fogjunk Tolvajt! című filmben Forrás: AFP

Ezek azonban nem tántorították el őt céljától, hogy színésznő legyen. A szülei rosszallása ellenére Hollywoodba költözött, és eleinte modellkedésből tartotta fenn magát.

22 éves volt, amikor megkapta első filmszerepét a Tizennégy órában,

ezután azonban nem volt megállás. Szerepelt a Délidőben, a Mogambóban Clark Gable és Ava Gardner oldalán. Alfred Hitchcock három filmjében is szerepelt, 1955-ben pedig Oscar-díjat kapott a Vidéki lányban nyújtott alakításáért. Azt hihetnénk, hogy ez volt számára a sorsfordító pillanat, de az ő élete ennél izgalmasabban alakult.

Grace Kelly világát egy találkozó fordította ki a négy sarkából, amire csaknem sor sem került.

III. Rainier herceg és Grace Kelly hosszas levelezéseik során szerettek egymásba Forrás: AFP

A monacói herceggel megbeszélt randevú napján ugyanis áramszünet volt Franciaországban, ami miatt a színésznő ez alaklomra tartogatott ruháját nem tudták kivasalni. Grace Kellynek pedig nem akaródzott abban megjelenni, amit végül keríteni tudtak számára. Nagy nehezen mégis elindult, az érkezéskor azonban kiderült, a herceg sehol sincsen. A színésznő sarkon akart fordulni, de sikerült maradásra bírni őt, a herceg két óra késéssel éppen akkor érkezett meg, amikor Grace távozni készült. III. Rainier herceg sármja azonban hamar elfeledtette a színésznővel a bosszantú körülményeket, és rendkívül kellemes délutánt töltöttek együtt.

A találkozás után sokáig leveleztek, igazán ekkor szeretett bele Grace Kelly a hercegbe, és viszont.

Eljegyzésükre 1955. decemberének végén került sor New Yorkban, a világra szóló lakodalmat pedig 1956. áprilisában tartották.

Esküvőjüket 1956. áprilisában tartották, amit a televízióban is közvetítettek Forrás: AFP

Ez volt az első esküvő, melyet a televízió közvetített Amerikában és Európában egyaránt. A frigy azonban áldozatokkal járt: Grace Kellynek örökre le kellett mondania a színészkedésről, amelyet teljesen sosem tudott feldolgozni.

A házasságuk azonban teljes boldogságban telt, egészen Grace Kelly tragikus haláláig. A hercegné 1982. szeptember 13-án, 52 éves korában autóbalesetet szenvedett, amiből már nem tudott felépülni. Másnap belehalt sérüléseibe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.