A szülei gyerekkorában egymástól rabolták el az 55. születésnapját ünneplő Liev Schreibert

színész magazin Ray Donovan Liev Schreiber
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem nézhetett színes filmeket gyerekkorában, orosz íróról kapta a nevét, a szemöldöke miatt játszik rosszfiúkat, és egy sztárszínésznőtől születtek a gyerekei. 55. születésnapját ünnepli Liev Schreiber, az alábbi 10 érdekességet pedig talán te sem tudtad róla.

Kelet-európai gyökerei vannak
Anyai ágon a mai Lengyelország és Ukrajna területéről kivándorolt, munkásosztálybeli zsidó családból származik, apai ágon felső-középosztálybeli protestánsok az ősei, német, svájci, dán, holland, angol, francia, norvég, skót és walesi felmenőkkel.

Kelet-európai gyökerei vannak Forrás: ZUMAPRESS.com/Arga Images/Armando Gallo

Egy híres orosz íróról nevezték el. Vagy nem
Az édesanyja szerint a kedvenc írója, Lev Tolsztoj után adta a fiának a szokatlan keresztnevét. Az édesapja másképp emlékszik: szerinte a feleségét megmentő orvos után nevezték el.

A szülei egymástól rabolták el
Mint már a névmizéria is jól mutatja, a szülei nem ápoltak éppen harmonikus viszonyt egymással. Egyéves korában a család Kanadába költözött, ahol az édesanyját többször ápolták mentális problémákkal. Az apja egy ponton azzal megfenyegette meg az anyját, hogy intézetbe záratja, mire ő megszökött New Yorkba, és magával vitte a gyereket is. Liev Schreiber 3 éves korában az apja „visszarabolta" őt, majd csúnya pereskedés következett, ami után az anyjának ítélték a felügyeleti jogát.

Nem nézhetett színes filmeket
Az excentrikus, bohém művészlélekként ismert anyja taxizásból és alkalmi ajándéktárgykészítésből próbálta fenntartani magukat New Yorkban, miközben sokszor áram és fűtés nélküli foglalt lakásokban éltek. Az anyja nem engedte neki, hogy színes filmeket nézzen, ezért aztán gyerekkorában Charlie Chaplin lett a kedvenc színésze.

A testvére is ismert színész lett
Összesen öt féltestvére van, négy fivér és egy húg. Közülük az egyik, Pablo Schreiber szintén foglalkoztatott hollywoodi színész lett, akit többek között olyan filmekben és sorozatokban láthattunk, mint A narancs az új fekete, az Amerikai istenek, vagy a Felhőkarcoló.

Nem színészként akart a színházba kerülni
A középiskolában és az egyetemen kezdett el színházzal foglalkozni, de eleinte sokkal inkább vágyott drámaírói, mint színészi babérokra. Végül egyik tanára biztatására választotta inkább a színészi pályát.

Világsztár menyasszonytól születtek a gyerekei
11 éven át élt kapcsolatban a sztárszínésznő Naomi Watts-szal, akivel a Színes fátyol című film forgatásán jöttek össze, és akivel el is jegyezték egymást. Össze viszont sosem házasodtak, annak ellenére sem, hogy született két gyermekük 2007-ben és 2008-ban. A kapcsolatuk 2016-ban ért véget.

A szemöldöke miatt kap rosszfiú szerepeket
„Vannak ezek a szlávos zsírpárnák az arcomon, ami miatt olyan a fejem, mint egy mókusé. Ehhez társulnak az íves, ragadozószerű szemöldökök, amik miatt sosem engem fognak hívnak, ha vicces szerepre keresnek színészt. Én mindig akkor jutok a szereplőválogatók eszébe, ha rosszfiúkra van szükség" – nyilatkozta erről.

Sosem találnád ki, mi a beceneve
A már említett rosszfiús külsőhöz nagydarab, 191 centi magas testalkat társul, emellett pedig igazán különösen hangzik Schreiber beceneve, a Huggy. A körülbelül „Bújós"-nak fordítható becenevet még kisgyerekkorában kapta, de felnőttként is rajta ragadt.

Most búcsúzott el a legfontosabb szerepétől
A Ray Donovan című sorozat címszerepe 5 Golden Globe- és 3 Emmy-jelölést hozott a számára az évek során. A keményfejű elintézőember karakterétől idén egy különálló filmben búcsúzott el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.