Freddie Mercury hagyatékának darabjait állítják ki és árverezik el Londonban

Forrás: NORTHFOTO/Peter Clay/face to face/Peter Clay/Face To Face -
Freddie Mercury kiállítás árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó, több mint 1500 tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el ősszel a londoni Sotheby's aukciósház.

A Queen néhai énekesének rezidenciájáról, a Garden Lodge-ból származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között láthatók a Sotheby's londoni kiállításán. Előtte, júniusban a legizgalmasabb darabokat New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek.
A kollekcióért, amelyben Mercury számos híres fellépőruhája mellett sok hétköznapi használati tárgya is szerepel, összesen legkevesebb 6 millió fontot vár a Sotheby's. A bevételt két AIDS-ellenes alapítvány, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

Forrás: NORTHFOTO/Peter Clay/face to face/Peter Clay/Face To Face

A legértékesebb darabok között tartják számon Szent Eduárd koronájának másolatát, amelynek eredetijével III. Károlyt koronázzák meg májusban. A koronához tartozó palástot Diana Mosley jelmeztervező, az énekes barátja készítette. A jelmezt Mercury több koncerten, köztük az 1985-ös Live Aid-koncerten is viselte. A Sotheby's szerint 80 ezer fontért (34 millió forintért) is elkelhetnek ezek a tételek.

Ugyancsak licitálni lehet a Queen együttes We Are The Champions című híres számának korábban nem publikált kéziratára. A dalt 1977-ben adták ki az együttes We Will Rock You című másik nagy sikerével együtt. A kilenc oldalas szöveg a becslés szerint 200-300 ezer fontot (85-127 millió forintért) is érhet.

Mercury egy további sikerszáma, a Killer Queen szövegének kézirata szintén megvásárolható az árverésen, az előzetes becslés szerint 70 ezer fontot (30 millió forintot) is fizethetnek érte.
Az énekes a 39. születésnapi partiján, 1985-ben Münchenben viselt, katonai díszegyenruha stílusában készült zakójáért pedig 10-15 ezer fontot (4-6 millió forintot) várnak.
Az egy hónapos kiállítást követően szeptember 6-án tartják az első árverést, amelyet több további aukció követ majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.