Új dalokat is kapunk a klasszikus meséhez – 15 érdekesség A kis hableány új változatáról

film A kis hableány magazin
Május 25-től vetítik a hazai mozik A kis hableányt, ami a klasszikus Disney-rajzfilm élőszereplős feldolgozásaként szeretné meghódítani a nézőket. Nincs könnyű dolga, és hogy miért, az is kiderült a cikkünk összegyűjtött érdekességeiből.

1
Hans-Christian Andersen jól ismert meséjéből a Disney stúdió 1989-ben készített el egy még ismertebbé váló rajzfilmet, ami máig a műfaj egyik alapművének számít. Mivel a Disney sorban készíti el a régi klasszikus rajzfilmjei élőszereplős változatát, így természetes volt, hogy A kis hableány is sorra kerül.

2
Rob Marshall rendező szerint ez minden idők első víz alatt musicalje, és ennek megvalósítása jelentette a legnagyobb kihívást a film készítése során. Emellett újragondolta a főszereplő karakterét is, az ő értelmezésében Ariel nem fél attól, ha valaki vagy valami más, így az emberi világtól sem. Sok tekintetben modern nő, aki másképp látja a világot, mint a körülötte élők, és nem fél követni az álmait.

3
Ez az ötödik film, amit a Disney stúdió számára rendez Rob Marshall, korábban ő jegyezte az olyan sikerprodukciókat is, mint A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, a Vadregény, vagy a Mary Poppins visszatér.

4
Az 1989-es rajzfilm Arielje, azaz a hangját adó Jodi Benson is felbukkan a filmben egyjelenetes kameószerep révén: ő ad oda a főszereplőnek egy olyan villát, ami már az eredeti változatban is fontos szerepet játszott.

5
Az interneten komoly rajongói kampány indult azért, hogy Gordon Ramsay-t kérjék fel Louis szakács szerepére, de ez végül nem valósult meg.

6
Az Arielt alakító Halle Bailey eddig főként énekesként tevékenykedett, a nővérével alkotott Chloe x Halle duó tagjaként. Rob Marshall egy koncerten figyelt fel a 23 éves lányra, akinek aztán a szereplőválogatás során számos vetélytársat is le kellett még győznie.

Az Arielt alakító Halle Bailey eddig főként énekesként tevékenykedett Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

7
Amikor kiderült, hogy az új Ariel nem egy fehérbőrű, vörös hajú lány lesz, komoly gyűlöletkampány indult a film ellen. A régi film rajongói közül sokan bármiféle változtatást elleneztek, sokan pedig egyszerűen a rasszizmusuk kiélésre használták a témát.

8
A régi rajzfilmben Ursula alakját egy híres transzvesztita, a Divine művésznevű drag queen ihlette. Felmerült az a lehetőség is, hogy ő játssza a karaktert az élőszereplős változatban, de Rob Marshall inkább a közismert komika, Melissa McCarthy mellett döntött.

9
A férfi főszerepet felkínálták Harry Styles-nak, de ő a koncertkörútja miatt nem tudta vállalni a hosszú forgatást. A szerepet így végül egy kevésbé ismert angol színész, Jonah Hauer-King (Lángoló világ, Egy kutya hazatér) kapta meg.

10
A rajzfilm híres dallamai felcsendülnek az új változatban is, sőt nem csak azok: négy új dal is született, ezeket pedig ugyanúgy Alan Menken komponálta, mint a régieket.

11
A film forgatását eredetileg 2020 márciusára tervezték, de aztán a COVID világjárvány miatt ezt halasztani voltak kénytelenek. Végül 2021 januárjában indultak el a felvételek, és 2021 júliusáig tartottak.

12
A forgatás két fő helyszínen zajlott: a londoni Pinewood stúdióban és Szardínia szigetén. A víz alatti felvételeket viszont nem Szardínián, hanem a stúdió nagy medencéjében rögzítették, ahol Halle Bailey egyes napokon akár 13 órát is a víz alatt töltött.

Halle Bailey egyes napokon akár 13 órát is a víz alatt töltött Forrás: Forum Hungary

13
Az eredeti rajzfilm egyik híres pillanata az, amikor Ariel egy sziklán ülve megrázza a vizes hajkoronáját. Ezt élőben megvalósítani sokkal nehezebb volt, és Halle Bailey majdnem a nyakát törte, miközben az óriási, víztől elnehezedett parókáját próbálta lóbálni.

14
A kis hableány hollywoodi díszbemutatóját május 8-án tartották. Az amerikai mozikba május 26-án, a hazaiakba egy nappal korábban kerül.

15
A Disney nem áll le A kis hableány után sem az élőszereplős feldolgozásokkal. A következő években számíthatunk új Herkulesre, Macskarisztokratákra és Hófehérkére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.