Május 25-től vetítik a hazai mozik A kis hableányt, ami a klasszikus Disney-rajzfilm élőszereplős feldolgozásaként szeretné meghódítani a nézőket. Nincs könnyű dolga, és hogy miért, az is kiderült a cikkünk összegyűjtött érdekességeiből.

1
Hans-Christian Andersen jól ismert meséjéből a Disney stúdió 1989-ben készített el egy még ismertebbé váló rajzfilmet, ami máig a műfaj egyik alapművének számít. Mivel a Disney sorban készíti el a régi klasszikus rajzfilmjei élőszereplős változatát, így természetes volt, hogy A kis hableány is sorra kerül.

2
Rob Marshall rendező szerint ez minden idők első víz alatt musicalje, és ennek megvalósítása jelentette a legnagyobb kihívást a film készítése során. Emellett újragondolta a főszereplő karakterét is, az ő értelmezésében Ariel nem fél attól, ha valaki vagy valami más, így az emberi világtól sem. Sok tekintetben modern nő, aki másképp látja a világot, mint a körülötte élők, és nem fél követni az álmait.

3
Ez az ötödik film, amit a Disney stúdió számára rendez Rob Marshall, korábban ő jegyezte az olyan sikerprodukciókat is, mint A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, a Vadregény, vagy a Mary Poppins visszatér.

4
Az 1989-es rajzfilm Arielje, azaz a hangját adó Jodi Benson is felbukkan a filmben egyjelenetes kameószerep révén: ő ad oda a főszereplőnek egy olyan villát, ami már az eredeti változatban is fontos szerepet játszott.

5
Az interneten komoly rajongói kampány indult azért, hogy Gordon Ramsay-t kérjék fel Louis szakács szerepére, de ez végül nem valósult meg.

6
Az Arielt alakító Halle Bailey eddig főként énekesként tevékenykedett, a nővérével alkotott Chloe x Halle duó tagjaként. Rob Marshall egy koncerten figyelt fel a 23 éves lányra, akinek aztán a szereplőválogatás során számos vetélytársat is le kellett még győznie.

Az Arielt alakító Halle Bailey eddig főként énekesként tevékenykedettForrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

7
Amikor kiderült, hogy az új Ariel nem egy fehérbőrű, vörös hajú lány lesz, komoly gyűlöletkampány indult a film ellen. A régi film rajongói közül sokan bármiféle változtatást elleneztek, sokan pedig egyszerűen a rasszizmusuk kiélésre használták a témát.

8
A régi rajzfilmben Ursula alakját egy híres transzvesztita, a Divine művésznevű drag queen ihlette. Felmerült az a lehetőség is, hogy ő játssza a karaktert az élőszereplős változatban, de Rob Marshall inkább a közismert komika, Melissa McCarthy mellett döntött.

9
A férfi főszerepet felkínálták Harry Styles-nak, de ő a koncertkörútja miatt nem tudta vállalni a hosszú forgatást. A szerepet így végül egy kevésbé ismert angol színész, Jonah Hauer-King (Lángoló világ, Egy kutya hazatér) kapta meg.

10
A rajzfilm híres dallamai felcsendülnek az új változatban is, sőt nem csak azok: négy új dal is született, ezeket pedig ugyanúgy Alan Menken komponálta, mint a régieket.

11
A film forgatását eredetileg 2020 márciusára tervezték, de aztán a COVID világjárvány miatt ezt halasztani voltak kénytelenek. Végül 2021 januárjában indultak el a felvételek, és 2021 júliusáig tartottak.

12
A forgatás két fő helyszínen zajlott: a londoni Pinewood stúdióban és Szardínia szigetén. A víz alatti felvételeket viszont nem Szardínián, hanem a stúdió nagy medencéjében rögzítették, ahol Halle Bailey egyes napokon akár 13 órát is a víz alatt töltött.

Halle Bailey egyes napokon akár 13 órát is a víz alatt töltöttForrás: Forum Hungary

13
Az eredeti rajzfilm egyik híres pillanata az, amikor Ariel egy sziklán ülve megrázza a vizes hajkoronáját. Ezt élőben megvalósítani sokkal nehezebb volt, és Halle Bailey majdnem a nyakát törte, miközben az óriási, víztől elnehezedett parókáját próbálta lóbálni.

14
A kis hableány hollywoodi díszbemutatóját május 8-án tartották. Az amerikai mozikba május 26-án, a hazaiakba egy nappal korábban kerül.

15
A Disney nem áll le A kis hableány után sem az élőszereplős feldolgozásokkal. A következő években számíthatunk új Herkulesre, Macskarisztokratákra és Hófehérkére is.