Dr. Pászti Ildikó Mária - gyermeksebész, gasztroenterológus szakorvos

szakértő gasztroenterológus gyermeksebészet sebész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ildikó a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán osztályvezető-helyettes főorvosként tevékenykedik.

Orvosi tanulmányaimat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem el. Sebész, gyermeksebész, európai gyermeksebész, gasztroenterológus szakvizsgákkal rendelkezem. 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémián az orvostudomány kandidátusi fokozatát védtem meg. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja vagyok. Magyarországon elsőként szereztem tudományos fokozatot a gyermeksebésznők közül. 2009-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi karon jogi szakokleveles orvosi diplomát kaptam. Igazságügyi orvosszakértő, a közép-magyarországi régió gyemeksebész szakfelügyelője vagyok. Évekig tanítottam középiskolában és a Semmelweis Egyetem Védőnői Karán.

Felnőttsebészeti gyakorlat után végleg elköteleztem magam a gyermeksebészet mellett. A felnőtt gasztroenterológiai ellátásban alkalmazott technikát hoztam át és alakítottam ki új profilként a gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatokat az Apáthy István (ma Bethesda Gyermekkórház), majd a Heim Pál Gyermekkórházban, illetve kialakítottam a csecsemők és gyermekek vizsgálatára alkalmas gasztroenterológiai műszerparkot a Szent János Kórházban is. Nagyon fontosnak tartom a sürgősségi gyermeksebészeti ellátást - ebben 1978 óta veszek részt, 1979-től ügyeletvezetőként. Gyermekkorban gyakoriak az akut hasi fájdalmak, a koponyatraumák, lovasbalesetek, fáról leesés, kerékpár- és sportsérüléseket követő alsó-, felsővégtagi törések, forrázások. Elengedhetetlennek tartom a béltraktus megbetegedéseiben (vérhányás, reflux, gastritis, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, idegentestnyelés) a korai adekvát endoszkópos diagnózis felállítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.