Rendhagyó advent – a legizgalmasabb karácsonyi vásárok

Forrás: Thinkstock -
karácsony advent karácsonyi vásár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Vörösmarty téri karácsonyi vásár természetesen idén is kihagyhatatlan, és Bécsbe is szinte már hagyomány átruccanni az ünnepek előtt. Akkor sem kell azonban nagyon messzire utaznod, ha a klasszikus karácsonyi vásároknál kicsit izgalmasabbra vágysz – elég csak szétnézned Európa eddig kevésbé ismert városaiban!

Svédország: Göteborg, Liseberg vidámpark

Skandinávia legnagyobb vidámparkja, amely 1923-ban nyitott meg, nyáron félelmetes, kalandos játékairól - többek között Európa legmagasabb, szabadesést szimuláló tornyáról -, hullámvasútjáról, óriáskerekéről híres, november-decemberben viszont karácsonyi díszbe öltözik. Az alaphangulatot 80 faház, 700 karácsonyfa, és 5 millió izzó adja meg. A hagyományos vásár mellett a régimódi karácsonyi kerületben szekerek szállítják az árut a macskaköves utcákon, a vidámpark egy másik részén pedig a középkori királyi udvar karácsonyi készülődésébe leshetsz be.

Forrás: http://www.explorewestsweden.com

Life.hu tipp

A vidámpark jégpályáján a napi edzést is letudhatod vásárlás közben.

Hollandia, Valkenburg, Velvet Cave

A Velvet Cave, azaz a Bársonybarlang egy várrom közelében helyezkedik el a hollandiai Valkenburgban. A 11-12. században keletkezhetett, eredetileg mészkövet és márgát bányásztak itt, ennek következtében alakult ki a bonyolult járatokból álló barlangrendszer, amely ma is számos titkot, sőt, egy romantikus kápolnát is rejt. A közelben álló vár katonái itt törtek ki, hogy ostrom idején hátba támadják az ellenséget, és az élelmiszer-ellátmányt is itt juttatták be a várvédőköz. A nyáron hűvös, télen viszont kellemesen meleg barlang ideális helyszín a karácsonyi készülődéshez. A labirintus Gemeentegrot (azaz „Önkormányzati barlang") nevű része ad otthont Európa egyik legnagyobb és legrégibb karácsonyi piacának, ahol a fényeken, a zenén és a karácsonyi finomságokon kívül a falfestményekre és a szobrokra is rácsodálkozhatsz.

Forrás: http://www.valkenburgkerstmarkt.nl

Life.hu

Látogasd meg 11. századi Valkenburg várának romjait is, amelyet számos ostrom után 1672-ben, III. Vilmos parancsára romboltak le.

Németország, Hochschwarzwald

Németország minden karácsonyi vására megér egy utazást, ám Freiburg közelében, a Fekete-erdőben még a német átlagnál is sokkal varázslatosabb a karácsony előtti időszak. A négy adventi hétvégén ünnepi ruhát ölt a hatalmas híd, alá beköltöznek a helyi kézműves termékeket, egyedi ajándékokat és különleges finomságokat kínáló árusok, szól a zene, és kigyúlnak az ünnepi fények. A lélegzetelállító környezet és a legendák övezte völgy teszi még különlegesebbé ilyenkor a hangulatot.

Forrás: http://www.hochschwarzwald.de

Life.hu tipp

A programot karácsonyi koncertek is színesítik, érdemes meghallgatni egyet.

A Life.hu extra tippje

Adventi kiruccanás Münchenben és Regensburgban-fedezd fel Németország romantikus oldalát-48.800Forint/fő/2éjtől

Észtország, Tallinn

Az észt főváros világörökségi központjában olyan a karácsonyi vásár, mintha egy középkori tündérmesébe csöppentél volna. Észak-Európa egyik legősibb városának ódon épületei adják a díszletet a havas mesevilághoz: az ország hatalmas karácsonyfája az óváros szívében áll, körülötte pedig kis kunyhókban vásárolhatod meg a helyi kézművesek által készített ajándékokat, és a lélekmelegítő italokat, ételeket. A gyerekek az állatsimogatóért fognak rajongani, de ha szerencséjük van, akár még a Mikulással is találkozhatnak.

Forrás: Thinkstock

Life,hu tipp

Az árusok kunyhói között fantasztikusabbnál fantasztikusabb hószobrok is feltűnhetnek, érdemes nyitott szemmel járni!

Franciaország, Chateau d'Estoublon

Ha mindig szeretted volna királylánynak érezni magad ahelyett, hogy versenyt futsz az idővel a karácsonyi készülődés idején, itt az alkalom. Ha meglátogatod a provence-i Fontvieille városában fekvő elegáns kastély karácsonyi vásárát, már az odavezető úton elakadhat a lélegzeted, hiszen a kastélyba vezető út csodás fényárban úszik. A kastély falain belül pedig luxuscikkek, kihagyhatatlan francia konyha és borok, és csodás karácsonyi díszek várnak.

Forrás: http://www.enprovence.fr

Life.hu tipp

Kóstold meg a helyben készített olívaolajat is, amely a fantasztikus fogások egyik alapvető hozzávalója.

Magyarország, Budapest, Gresham-palota

Itthon sem csak a Vörösmarty térre érdemes kilátogatni: a 10 éves Four Seasons Hotel Gresham Palace a Zrínyi utca felől megközelíthető Zrínyi Passage-on első alkalommal rendezi meg karácsonyi vásárát. Az impozáns épület, az elegáns hotel, a családias hangulat és az igényes termékek (amelyek között kézműves tárgyak és nemzetközi márkák kollekciói egyaránt vannak) együtt fantasztikus karácsonyi hangulatot teremtenek.

Forrás: http://www.fourseasons.com

Life.hu tipp

A vásár minden héten más tematikára épül (divat, művészet, klasszikus alkotások), így akár többször is érdemes kilátogatnod ide.

Híres írók nyomában: irodalmi túrák kultúrínyenceknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141126-hires-irok-nyomaban-irodalmi-turak-kulturinyenceknek-stockholm-parizs.htmlNincs jobb módja annak, hogy kifejezd tiszteleted és elismerésed a világirodalom legnagyobb alakjai iránt, mint végigsétálni azokon az utcákon, ahol egykor ők is jártak, felfedezni azokat a helyeket, ahol gyakran megfordultak, és megmártózni az ottani hangulatban, amiből a híres írók és költők is ihletet merítettek. A Life.hu úti tippjeivel irodalmi álomutazásod most valósággá válhat!Utazás--4 természeti csoda, amihez nem kell rózsaszín szemüveghttp://www.life.hu/lifeutazas/20141104-termeszeti-csodak-a-vilagban-indonezia-ausztralia-szines-rejtelye-a-hillier-to-dusty-rose-lake.htmlA körülöttünk lévő világ át van itatva fantasztikus színekkel, amik tudattalanul is befolyásolják hangulatunkat, érzelmeinket, gondolkodásunkat. A legnagyobb festő maga a természet, kreativitása azonban nem merül ki a kék tavakban, a zöld erdőkben és a fehér hegycsúcsokban. Káprázatos rózsaszín alkotásai játékos énjét tükrözik, és elég csupán egyetlen pillantást vetni rájuk, máris rabul ejtik a képzeletet! Íme, a Life.hu kedvencei!Utazás--Costa Rica: a színek, az ízek és a boldogság országahttp://www.life.hu/lifeutazas/20141011-costa-rica-utazas-manuel-antonio-nemzeti-park-arenal-vulkan-csendes-ocean-es-karib-tenger.htmlHa az ember Costa Ricán jár, szinte megáll az idő. Ebben az országban nincs nagy jelentősége sem a napoknak, sem az óráknak, a sietség és a stressz fogalmát pedig nem ismerik az itteniek. Costa Ricát gyakran nevezik a világ legboldogabb országának, nem véletlenül: az itt eltöltött két hetem alatt tényleg mindenki olyan kedves, barátságos és boldog volt, amihez foghatót még soha, sehol nem tapasztaltam.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.