Sorra érkeznek a metoo történetek az egyik híres Facebook-csoportba

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen -
Pesten Hallottam szexuális abúzus metoo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elképesztő mennyiségű zaklatással kapcsolatos történet fut be az egyik legnépszerűbb Facebook-csoportba. 

Szívfacsaró, felháborító, elgondolkodtató és hihetetlen történetek sorozata jelenik meg a Pesten Hallottam nevű Facebook-csoportban, amelynek adminisztrátorai lehetővé tették, hogy a csoporttagok név nélkül közölhessék a témába vágó történeteiket. Kérdéseinkre készséggel válaszoltak, így most megtudhatjuk, hogy milyen tapasztalataik vannak nekik, akik naponta több ilyen történettel is találkoznak:

"Vegyesek a reakciók. A többség megdöbbenve szembesül azzal, hogy mekkora probléma ez. Sokan, védve a maguk kis biztonságos világát, még mindig nem akarják látni mekkora gond ez" - mondta Papp Krisztina, aki szerint a nem helyénvaló reakciók mögött nem feltétlen rosszindulat, sok esetben inkább a téma iránti érdeketelenség áll, ezért támadják a csoportot, ami minden tag számára biztosítja a saját történetük megosztását.

Minden csoporttag megteheti, hogy név nélkül mesél a fájdalmáról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Csengeri Róbert szerint a többség együttérző, támogató, és szerencsére vannak olyanok is, akiknek most sikerült felnyitni a szemüket. De találkozni olyan véleményekkel is, amelyek a végsőkig próbálnak tagadni. Nem képesek azt elfogadni, hogy tényleg ilyen sok szörnyű történet van. A legrosszabbak az áldozathibáztatók, az esettel viccelődők, de szerencsére ők nincsenek többségben.

"Szerintem a legrosszabb az egészben, hogy néhány újságíró "ellenkampányba" kezdett, és az áldozatokat kezdték kivesézni, hiteltelenné tenni, és ha néhány olvasottabb blog, egyéb portál ráerősít erre az ellenséges társadalmi közegre, akkor az áldozatok nem mernek megszólalni" - folytatta Róbert, aki szerint nagyon jó, hogy létjogosultságot kapott egy olyan kezdeményezés, amelynek köszönhetően az emberek megnyílhatnak. Éppen ezért úgy véli, hogy nem lenne szabad semmilyen fórumon megfélemlíteni őket azzal, hogy nem vesszük komolyan problémáikat, és megkérdőjelezzük a történetek igazságtartalmát.

"Van, ahol sok a jóérzésű reakció, de sokszor a legagresszívebb, legátgondolatlanabb kommentek érkeznek a leghamarabb." - mondja Gazdag Péter, aki szerint az anonimitás egyfelől védelmet ad a bántalmazottaknak, másfelől pedig bátorságot a kommentelőknek, hogy meggondolatlan, esetleg bántó megjegyzéseket tehessenek egymás történetei alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.