Dunai hajóbaleset: az életüket kockáztatják a Dunába merülő búvárok

halál Duna hajó búvár baleset tragédia merülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas a Duna sodrása, a Hableány roncsát is megmozdította. A vízbe merülő búvárok minden alkalommal az életüket kockáztatják. Helikopterrel hozták Ausztriából azt a keresőműszert, amellyel talán kicsit könnyebb lesz a kutatás. 

Alig lehet látni a folyómeder alján, a Duna sodrása rendkívül erős, a búvárok mégis alámerülnek.

"A nagy sodrás miatt többször felszakadtak az oldalhorgonyok, majd megtörtént az is, hogy kétszer hátrébb csúszott a roncs, délután viszont egy búvár egy kifejezetten erre a feladatra gyártott eszközzel, egy A5-ös sisakkal ment a vízbe. Kb. 65 kg ólmot vett fel, és még hozzá két, egyenként hétkilós ólombakancsot" – mesélte az RTL Klub híradójának Szathmári Zsolt szakbúvároktató. A Ripostot a Blikk szemlézte.

A folyó tetőzését szombatra várják, onnantól még 5 nap, mire beáll egy biztonságos, 4 méteres vízszint, amely már megkönnyítheti a mentést. Most még az életüket kockáztatják a búvárok. A látási viszonyok olyan rosszak, hogy csak a hangradarnak köszönhető, hogy megtalálták a roncsot. A feltérképezéshez olyan műszerre van szükség, amelyet Ausztriából kellett kölcsönkérni, ez meg is érkezett. Ezenkívül a különleges osztrák búvárcsapat, a Kobra is küldött 10 speciálisan képzett búvárt.

Pénteken a Bécsből hozott szonárral már méréseket is végeztek, a búvárok pedig felderítő merüléseket végeztek. Az egyik búvár azt nyilatkozta, a létrát sem tudták elhagyni, annyira erős volt a sodrás.

Dunai hajóbaleset: kapitány ellen és mellett is szólnak érvekhttp://www.life.hu/news/20190601-dunai-hajobaleset-kapitany-ellen-es-mellett-is-szolnak-ervek.htmlMájus 29-én két hajó ütközött egymásnak. A szállodahajó maga alá gyűrte a koreai turistacsoportot szállító személyhajót, ami 7 másodperc alatt elsüllyedt. 21 embert még keresnek, 7 túlélte, 7 viszont életét vesztette. A szállodahajó kapitányát azonnal őrizetbe vették. A szakértő szerint mellette és ellene is szólnak érvek.News--Dunai hajóbaleset: Sorra mondják le a hajóutakat a koreai utazási irodákbanhttp://www.life.hu/news/20190531-dunai-hajobaleset-sorra-mondjak-le-a-hajoutakat-a-koreai-utazasi-irodakban.htmlTöbb nagy dél-koreai utazási iroda, közöttük a szerda este szerencsétlenül járt dél-koreai turistacsoport útját szervező Very Good Tour felfüggesztette meghatározatlan időre a városnéző túrákat a Dunán. News--Dunai hajóbaleset: két szakértő nyilatkozott a tragédiáról és a kapitány felelősségérőlhttp://www.life.hu/news/20190531-dunai-hajobaleset-ket-szakerto-nyilatkozott-a-tragediarol-es-a-kapitany-felelossegerol.htmlŐrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Viking szállodahajó ukrán nemzetiségű kapitányát. Dr. Pál Adrián rendőrezredes és Palotai Zoltán Gábor tűzoltó ezredes a Mokkában beszéltek a tragédiáról. NewsOrigoDunai hajóbaleset: a szállodahajó kapitánya tagadja, hogy szabályt szegetthttp://www.life.hu/news/20190531-dunai-hajobaleset-a-szallodahajo-kapitanya-tagadja-hogy-szabalyt-vetett.htmlMájus 29-én este két hajó összeütközött a Dunán. A szállodahajó maga alá gyűrte a személyhajót, egy koreai turistacsoporttal a fedélzetén. A kishajó 7 másodperc alatt elsüllyedt. A szállodahajó kapitánya, akit a szerdai dunai hajóbalesettel összefüggésben gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, tagadja a vádakat. Erről a férfi ügyvédje tájékoztatta pénteken az MTI-t. News--Dunai hajóbaleset: megérkezett a szakértői véleményhttp://www.life.hu/news/20190531-dunai-hajobaleset-megerkezett-a-szakertoi-velemeny.htmlMájus 29-én este egy szállodahajó és egy személyhajó ütközött egymásnak. A kishajó egy koreai turistacsoporttal a fedélzetén 7 másodperc alatt elsüllyedt. Egyelőre 7 hallottról szólnak a hírek, 7 ember megmenekült, további 21-et pedig nagy erőkkel keresnek. Megérkezett a szakértői vélemény. News--Időjárás: melegedés várható, de zápor, zivatar is jöhet hétvégénhttp://www.life.hu/news/20190531-idojaras-melegedes-varhato-de-zapor-zivatar-is-johet-hetvegen.htmlKellemes, június eleji időjárás lesz a hétvégén, ugyanakkor zápor, zivatar is jöhet. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.