Nyisd ki otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit!

Kína Távol-Kelet enteriőr Japán otthon lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy kis egzotikumot szeretnél becsempészni otthonod falai közé, érdemes kicsit a távol-keleti stílusok világában barangolnod. Mi most a kínai és japán ihletésű enteriőrökhöz szeretnénk meghozni a kedved: nyisd meg otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit a Life.hu segítségével.  

A japán és a kínai stílusjegyek gyakran keverednek, vannak azonban köztük lényegi különbségek: míg a japán stílus puritánabb, letisztultabb, addig a kínai harsányabb és szabadabb. Ettől függetlenül mindkét dizájnnál fontos a hagyománytisztelet, a rendezettség és az egyszerű kifinomultság.

Az alábbiakban összeszedtük a két stílus legfontosabb jegyeit, inspirálódj belőlük és képeinkből bátran!

A híres japán kortárs építész, Kengo Kuma Lotus háza Forrás: kkaa.co.jp

Japán minimalizmus

  • A japán lakberendezést finom árnyalatok és letisztult formák jellemzik, kerüli a csillogást, főleg matt felületeket használnak. Az enteriőr minden részlete nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon jellegzetes is, legyen szó akár formákról, színekről vagy díszítésről.
  • Az enteriőrben a fa és a kő az uralkodó anyag, amely megtalálható a berendezésekben és a burkolatokon is. Kedvelt anyag továbbá a bambusz, a mahagóni, a juhar és a fenyő is.
  • A falak fehérek, amelyek nagyítják a teret, és még inkább hangsúlyozzák a berendezést. Főbb színek még: a fa barna árnyalatai és a növények zöld színei, a wenge-fehér kombináció.
  • Fontos, hogy a terek mindig szellősek, és minél több napfényt és természetet engednek be.
  • A dekoráció visszafogott, de míves, egy jól elhelyezett váza, egy lakkozott ékszeresdoboz könnyedén megteremtheti a lakás keleties hangulatát.
  • Fontosak a növények is: érdemes a szobát bonszai, bambusz vagy orchidea növényekkel díszíteni.
  • Finom árnyalatok és letisztult formák Forrás: cdlapa.com
    Fontos, hogy a terek minél több napfényt engedjenek be Forrás: kkaa.co.jp

Kínai színkavalkád

A meghatározó piros és fekete színek, amelyeket arannyal tesznek még díszesebbé Forrás: ihomeids.com
  • A kínaiak gyakran használnak lótuszrózsaszín, bézs, pasztellsárga, jadezöld és kék színt, de meghatározóak még a piros, vörös és fekete színek is, amelyeket arannyal tesznek még díszesebbé.
  • A kínai motívumvilág igen gazdag: gyakoriak az állatok és növények, sárkányminta, virágok, valamint kínai írásjelek megjelenítése.
  • A papír, porcelán, selyem hazájában értelemszerűen nagyon közkedveltek az ezekből az anyagokból készült kiegészítők is. A rizspapír paravánok, színes lampionok, nagyméretű padlóvázák mind-mind gyakoriak.
  • A kínai stílusú bútorok általában alacsonyak: gyakran a padlószinthez közel van az ágy, és az sem ritka, ha az alacsony asztalkákat földre helyezett párnákon ülik körül.
    A selyem hazájában közkedvelt a selyem kiegészítő Forrás: ihomeids.com
    Gazdag motívumvilág Forrás: ihomeids.com

Te is rettegsz a nyaralás alatt? Így előzd meg, hogy otthonod betörők célpontjává váljon!http://www.life.hu/otthon/20150810-igy-keszitsd-fel-az-otthonodat-a-betores-ellen-a-nyaralas-idejere.htmlItt az augusztus, végre elérkezett a várva várt nyaralásod ideje. Annak érdekében, hogy valóban felhőtlenül teljen a vakációd, és ne azon kelljen aggódnod, vajon biztonságban van-e az otthonod, az alábbiakban összeszedtünk néhány jó tanácsot, amelyeket indulás előtt mindenképpen érdemes megfontolnod.OtthonThinkstockNevelj a balkonon citromfát! Mutatjuk, hogy csináld!http://www.life.hu/otthon/20150806-balkongaz-igy-nevelj-a-balkonon-citromfat.htmlCsodálatos örökzöld növényről beszélünk, amely egyszerre hozhatja illatos fehéres-rózsaszínes-lilás virágait, de már termést is érlelhet közben. Isteni az illata, egyszerűen nem lehet betelni vele.OtthonThinkstockMost átélheted a Szex és New York-életérzést - Akár te is beköltözhetsz a híres írónő luxusapartmanjábahttp://www.life.hu/otthon/20150806-aruljak-a-szex-es-new-york-ironojenek-candace-bushnellnek-a-luxus-apartmanjat.htmlEgy korábbi cikkünkben már körbejártuk a Szex és New York négy ikonikus szinglijének karakteresen berendezett filmbéli otthonát. Most egy lépéssel továbbmegyünk, és megmutatjuk annak a világhírű írónőnek a luxuslakását, akinek a kultikus tévésorozatot köszönthettük.OtthonOrigoAz élő, lélegző templomhttp://www.life.hu/otthon/20150805-elo-fakbol-novesztett-templomot-egy-uj-zelandi-ferfi.htmlAz Új-Zélandon élő Brian Cox egy igen különleges épületet álmodott meg: a háza hátsó kertjében élő fákból növesztett egy gyönyörű templomot. A művelet négy évet vett igénybe, az eredmény pedig lélegzetelállító lett.OtthonOrigoHűsítő árnyék az erkélyen - Zöldítés mesterfokonhttp://www.life.hu/otthon/20150805-balkongaz-blog-kuszo-arnyas.htmlEbben a hőségben az életet adó árnyékon kívül kevés dologra van igazán szükség a teraszon - ilyenkor érdemes segítségül hívni a futónövényeket.OtthonThinkstockA tiszta, ápolt kerti bútor titkahttp://www.life.hu/otthon/20150730-igy-tisztitsd-a-kerti-butort.htmlAz eső áztatja, a nap szívja: a kerti bútorok fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Mutatjuk, hogyan ápold és tisztíts őket!OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.