Szex, dekadencia, csúcsok és bukások a régi Hollywoodban: 15 érdekesség a Babylon című új szuperprodukcióról

Brad Pitt Babylon (film) magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brad Pitt és Margot Robbie főszereplésével január 19-től látható a hazai mozikban a Babylon, ami kendőzetlen nyíltsággal mutatja be Hollywood egy meghatározó korszakát és az álomgyár által bekebelezett emberi sorsokat. Összegyűjtöttük, mi minden tudható a filmről.

1
A Babylon története arról az időszakról mesél, amikor a hangosfilm megjelenése mindent megváltoztatott Hollywoodban: a túlméretezett ambíciók és elképesztő különcségek krónikája több karakter emelkedését és bukását követi nyomon a féktelen dekadencia és züllöttség korszakában.

2
A fiatal rendező, Damien Chazelle még 2009-ben prezentálta először a film tervét egy producernek, de akkor nem mertek bizalmat szavazni neki egy ilyen méretű produkció élén, hiszen még pályakezdő volt. A producer viszont szerette az ötletében a történet és a zene összefonódását, ezért azt javasolta Chazelle-nek, hogy írjon egy musicalt. Ebből lett később a Kaliforniai álom (La La Land) című sikerfilmje.

3
Damien Chazelle egyszer már leforgatta ezt a filmet – a saját hátsó kertjében, a telefonjával, saját maga, a felesége és Diego Calva alakításával az összes szerepben. A világjárvány miatt ugyanis el kellett halasztani a film forgatását, a karantént pedig a rendező arra használta ki, hogy ilyen módon készüljön fel.

4
A film női főszerepét az eredeti tervek szerint ugyanúgy Emma Stone játszotta volna, ahogy a Kaliforniai álom esetében is. A pandémia miatti csúszás azonban lehetetlenné tette az időegyeztetést, ezért érkezett a helyére Margot Robbie.

5
A női főszereplő karakterét először arról a Clara Bow-ról mintázta meg Chazelle, aki az 1920-as, 1930-as évek Hollywoodjának nagy sztárja, az egyik első filmes szexszimbólum volt. Később azonban a forgatókönyv fejlesztésével és Robbie csatlakozásával inkább elment egy fiktívebb figura felé.

6
A Brad Pitt által játszott figura is valós személyen alapul: azon a John Gilberten, aki az MGM stúdió egyik legfőbb sztárja volt az 1920-as években, de a hangosfilm megjelenése kerékbe törte a karrierjét.

Forrás: Scott Garfield

7
John Gilbert sorsa korábban már egy másik híres filmet is ihletett: az Ének az esőben című musicalt.

8
Az első hírek szerint Tobey Maguire is a korszak egy híres alakját játszotta volna a filmben: magát Charlie Chaplint. Végül azonban egy másik, fiktív figurát, egy maffiózót játszott el.

9
Tobey Maguire egyben a film egyik producere is. Neki köszönhetően az egyik legjobb barátja, Leonardo DiCaprio és Brad Pitt együtt olvasták el először a Babylon forgatókönyvét – miközben az álomgyár egy másik legendás korszakáról szóló filmet, a Volt egyszer egy... Hollywoodot forgatták éppen.

10
A Babylonban egy híres filmrendező is feltűnik egy filmrendező szerepében: Spike Jonze (A John Malkovich-menet, Adaptáció, A nő) alakítja az Otto Von Strassberger nevű német direktort.

11
A filmben felbukkannak két híres régi alkotás képsorai is: A dzsesszénekes minden idők első hangos mozifilmje volt 1927-ben, az Ének az esőben pedig ugyanúgy a némafilm és hangosfilm közti váltás időszakáról mesélt, noha teljesen más módon.

12
A film elején a megjelenő Paramount stúdiólogó a korszaknak megfelelően a 1920-as évekbeli változatban látható.

13
A Babylon címet viszont csak a 32. percben írják ki a képre, köszönhetően az extra hosszú nyitánynak.

14
A Brad Pitt által játszott karakterről az hangzik el egy partiban, hogy Shawnee-ból származik. Brad Pitt maga is ennek az oklahomai városnak a szülötte.

15
A Babylon díszbemutatóját december 15-én tartották Los Angelesben. Az amerikai mozikba december 23-án került, a hazai vásznakon január 19-től látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.