Magyar rendező filmjében ismerte meg a férjét a hollywoodi sztárszínésznő, Claire Danes

75th Primetime Emmy Awards - Arrivals
Claire Danes
Getty Images/Frazer Harrison - Frazer Harrison
Homeland film hollywood Claire Danes
15 évesen már Golden Globe-ot nyert, a Rómeó és Júlia után nem akarta összekötni magát Leonardo DiCaprióval, bipolárisként aratta a legnagyobb sikereit, és kitiltották egy országból. 45. születésnapját ünnepli a hollywoodi sztárszínésznő Claire Danes, akiről talán te sem tudtad a következő érdekességeket.

Horvát és lengyel vér is folyik az ereiben

Tősgyökeres New York-i családba született 1979. április 12-én, a felmenői szinte mind a tipikus brit protestáns bevándorlóktól származnak. De a családfakutatás közép- és kelet-európai ősöket is kimutatott nála, akik a mai Németország, Lengyelország és Horvátország területén éltek.

Az édesanyja óvónőből lett a menedzsere

A szülei mindketten próbálkoztak különféle művészi pályával, hogy aztán más mellett kössenek ki. Az édesapja fotósként indult, de aztán építési kivitelező lett belőle, az édesanyja képzőművészből lett egy magánóvoda működtetője, majd a lánya menedzsere.

15 évesen már Golden Globe-ot nyert

Gyerekszínészként kezdte a karrierjét, igazán ismertté viszont a My So-Called Life című tinisorozat főszerepe tette 1994-ben. Az ebben nyújtott alakításáért jelölték a legrangosabb televíziós díjra, az Emmyre a drámasorozatok legjobb női főszereplő között, a Golden Globe-ot pedig el is nyerte.

Claire Danes, My So-Called Life című tinisorozat
Igazán ismertté viszont a My So-Called Life című tinisorozat főszerepe tette
Forrás: IMDb

Nem akarta összekötni magát Leonardo DiCaprióval

1996-ban lett világhírű, amikor a Rómeó és Júlia nevezetes filmfeldolgozásában Leonardo DiCaprióval alakították a veronai szerelmeseket. A film óriási sikere után felajánlották neki a Titanic női főszerepét is, ő azonban nem vállalta el, mert biztos volt benne, hogy ezek után örökre mindenki csak úgy gondolna rá, mint Leonardo DiCaprio partnerére.

Hollywood mellett visszament az egyetemre

Már igazi filmsztárnak számított 1998-ban, amikor úgy döntött, hogy beiratkozik a híres Yale egyetem pszichológia szakára. Két évet el is végzett belőle, de aztán abbahagyta az ügynökei tanácsára, mondván ez rosszat tesz a karrierjének. Ezt a mai napig bánja, szerinte képes lett volna a kettőt együtt művelni, és különben sem árt kiszakadni időnként a showbusiness világából.

Hatéves kora óta terápiára jár

Nem véletlenül foglalkoztatta annyira a pszichológia, mivel a saját életében is folyamatosan jelen van. Hatéves kora óta rendszeresen jár pszichológushoz, szerinte mindenkinek jót tenne, ha szabályozott keretek között el kéne mondania valaki hozzáértőnek a lelki nyűgjeit.

Kitiltották egy országból

Egy 1998-as nyilatkozatában meglehetősen szörnyű dolgokat állított a Fülöp-szigetek fővárosáról, Maniláról: szerinte csótányoktól bűzlik, nincs szennyvízelvezetés, az embereknek pedig nincs semmijük. Ezután a Fülöp-szigeteki hatóságok nem csak kitiltották az országból, de még a filmjeit sem engedték ott bemutatni. Később hiába kért elnézést, a tiltás maradt.

Magyar rendező filmjében ismerte meg a férjét

2006-ban a Koltai Lajos rendezésében készült Este című film forgatásán ismerte meg a szereplőtárs Hugh Dancyt, akivel egymásba szerettek. 2009-ben megtörtént az eljegyzés, majd még ugyanebben az évben az esküvő is, azóta pedig boldog házasságban élnek két kisfiú és egy kislány társaságában.

Este-Evening (2007) Hugh Dancy , Claire Danes
 Director: Lajos Koltai
Este című film forgatásán ismerte meg Hugh Dancyt, akivel azóta boldog házasságban élnek
Forrás: Photo12 via AFP

Bipolárisként aratta a legnagyobb sikereit

2011-ben debütált a Homeland: A belső ellenség című sorozat, amiben egy bipoláris mentális zavarát titkoló CIA-ügynököt játszott, óriási sikerrel. A kémsorozatból összesen nyolc évad készült, Danes pedig díjak egész sorát söpörte be érte, köztük két Golden Globe-bal és Emmyvel.

A szülései között lenyomott egy-egy sorozatévadot

Homeland (Season 1)
A szülései között lenyomott egy-egy sorozatévadot, Homeland Tv sorozat
Forrás: Photo12 via AFP/Cinema

Már nyolchónapos terhes volt, amikor befejezte a Homeland második évadának forgatását, és a szülés után alig öt hónappal már vissza is tért a harmadik szezon munkálataira. A következő gyereke születésénél egy kicsivel több ideje jutott, de azért nem túl sok: négyhónapos terhesen fejezte be a Homeland hetedik évadát, és a szülés után hat hónappal kezdődött újra a forgatás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.