Fehér vagy fekete füst? Már ma új pápát választhatnak

füst pápa pápaválasztás XVI. Benedek pápa Sixtus-kápolna pápa lemondása bíboros Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szem a Sixtus-kápolnára szegeződik. A pápaválasztó bíborosok ülése elkezdődött, és este 6 órakor szavaznak az új egyházfőről. Az eredményt jelző első füstnek 7 óra körül kell felemelkednie. Ha fehér színű, akkor megvan az új pápa.

Összeült a pápaválasztó konklávé a vatikáni Sixtus-kápolnában. Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség kell. A két szavazási körből álló forduló sikerét vagy sikertelenségét a kápolna kéményéből felszálló füst jelzi: ha fehér füst száll fel és megszólal a Szent Péter-bazilika harangja, azt jelenti: megvan az új pápa. Ha fekete füst (szurok hozzákeverése miatt) jelenik meg, azt jelenti: nincs eredmény.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy mezítlábas hívő imádkozik a Szent Péter téren a Vatikánnál

A Szent Péter téren és környékén óriási biztonsági készültség van. Szakemberek szerint akármilyen hevesen essen is az eső, a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füst jól fog látszani. Azért kell új pápát választani, mert ahogy a Life.hu korábban megírta, XVI. Benedek február elején lemondott. Mit gondoltok: Erdő Péter bíborosnak van esélye, hogy pápaként sétáljon ki?

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.