Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 418. rész.

Az emberi kapcsolataink nem ott kerülnek bajba, hogy más igazságom van, mint neked, és nem értjük meg egymás igazát, hanem ott, hogy én is hazudok magamnak, te is, és egyikünk sem tud róla.

A hazugságok mérgezik meg minden kapcsolatunkatForrás: Shutterstock

A hitvitákban és politikai vitákban ez éppúgy igaz, mint egy barátságban, vagy párkapcsolatban. Nem az igazunkat védjük, hanem amit jó okkal hazudunk magunknak, és persze azt el is hisszük. A színházban ezt úgy mondjuk, hogy „szövegalatti". Mást mondunk, mint amit gondolunk, és mást teszünk, mint amit mondunk és gondolunk. Ezt játsszuk, mindannyian. A Tett a leghitelesebb ebből, mert nem lehet megváltoztatni. Ezért, amikor egy színésznek át kell élnie egy új szerepet, azt kell megvizsgálnia a szöveg (duma) mögött, hogy a figura valójában mit akar?! A legőszintébb vallás manapság a pénzvallás, s ezért világmozgató ereje van. Az érdek mindent felülír. Egyetlen valamit nem tud, a szeretetet. De csak akkor, ha valódi és igaz, s ez roppant ritka.