Ha nem vagy szép, senki vagy! - Terézanyu írása

Terézanyu szépségipar Rácz Zsuzsa szépség verseny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állsz a tükör előtt, de sehogy se tetszik az, amit látsz. Pedig sminkelsz, öltözöl, feszítesz, behúzod a hasad, ahogy kell, de a kép valahogy nem áll össze azzá, amit szeretnél. Aztán padlót fogsz a felismeréstől: nem dekoratív a tested. Vajon a szépséggel tényleg minden megvehető és eladható? Rácz Zsuzsa heti jegyzete.  

"Mikor tizenéves voltam, elképzeltem, hogy lesz majd egy családom, két szép gyerekem, és én is csinos és helyes nő leszek. Most megvan mindenem, de belenézek a tükörbe, és egy ronda, formátlan nőt látok, utálom magamat."






"Csak azt kérem, hogy legyen egészséges. Illetve ha belefér még egy kérés, kedves Jóisten, legyen szép is."

Thinkstock
Thinkstock


Mert tudom jól, hogy aki szép, azt jobban szeretik. Az ilyen emberekben könnyebb megbízni, a külsejük vonz másokat, és ők azok, akik általában jobban boldogulnak az életben. Ez szociálpszichológiai tény. A szépség hatalom, érték, lehet vele élni és visszaélni is, de sokkal gyakoribb, hogy magukkal a szépekkel élnek vissza.

Talán ezért szomorodom el, ha szépségkirálynő-választásról van szó. Nyilván sokan emlékeznek még az ötven év szünet után 1985-ben először megrendezett szépségkirálynő-választás győztesére, a 16 éves Molnár Csillára, aki királynővé koronázása után nyolc hónappal öngyilkos lett. Friderikusz Sándor írt róla könyvet Isten óvd a királynőt! címmel. A szerző nagyon pontosan mutatja be azt a végzetes folyamatot, amelyben a hirtelen reflektorfénybe került lány képtelen volt megbirkózni a rá nehezedő rengeteg elvárással.

Tipp! Papucsban a reptéren - Így is lehet reklámozni! Nézd meg képgalériánkat!


Miss World Hungary-választásSzunai LindaWeisz Fanni


Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Weisz Fanni


Ott ül egy tucat különböző méretű, állagú és korú pasi, és ítélkeznek az estélyiben és bikiniben felvonuló fiatal lányok fölött. Ránézésre arról sem tudnak túl sokat, mitől vonzó egy férfi. Honnan tudnák, hogy egy nő mitől az?

Talán jobban érteném ezt az egész műfajt, ha pepitában is létezne például szépségkirály-választás. A férfiak egy szál fecskében, sorszámmal a kezükben flangálnának a színpadon, a zsűriben ülő nők meg osztanák nekik az észt, legeltetnék rajtuk a szemüket, összesúgnának, rágóznának, pofákat vágnának, a műsorvezetőnők pedig kétértelmű, pajkos (szexista) megjegyzéseket tennének.

Jó, tudom, ez üzlet. A szép női test, arc árucikk, a dekoratív nőket is nagyon jól el lehet adni, státuszszimbólumok, mint a Rolls-Royce meg a Jaguár. Dél-Amerikában vagy Oroszországban például a drogbárók, oligarchák és/vagy politikusok kilóra veszik a szépségkirálynőket, mert egy gyönyörű nő ugyanúgy kellék, mint a szivar meg a luxusautó.

Engem a szépségverseny a lóvásárra emlékeztet. Rühellem, amikor megmagyarázzák, hogy a nyertesnek nem elég szépnek, hanem "karizmatikus egyéniségnek" is kell lennie. Tessék mondani, a karizma mégis miből derülne ki? Ahogyan hordani tudja valaki a bikinijét? Lehetnek okosak a megmérettetésen indulók, de kit érdekel ez?

Tipp! Tanulj öltözködni a hercegnőtől! Nézd meg képgalériánkat!



Valójában a kutya sem kíváncsi ezekre a lányokra, a legnagyobb sztori az, hogy a királynő szépségpöttye levehető-e vagy sem. Sőt: tartok tőle, a kimagasló intelligencia nem előnyös ebben a műfajban, ahol a "légy szép és tartsd a szád!" parancsa uralkodik. Parasztvakítás az egész, persze. De közben rengeteg nő - kb. 99% -uk - küzd önértékelési problémákkal, vagy egyenesen úgy gondolja, ahogyan Enikő barátnőm is, hogy csúnya. Mert bármerre néz, csak "megcsinált", szépen felöltöztetett (vagy levetkőztetett), kisminkelt, vagy egyenesen plasztikázott, photoshoppal tökéletesített nagyon fiatal nő képét látja.

Thinkstock
Thinkstock


Ennek ennyi az üzenete: ha nem vagy szép, senki vagy.

Mintha nem léteznének sem középkorúak, sem szépkorúak, sem narancsbőrösek, sem szemüvegesek, sem pattanásosak, sem csípőben, fenékben erős, netán pocakos asszonyok. Ha mondjuk egy ufó látogatna el hozzánk, és csak a média képeit látná, simán azzal az infóval repülhetne haza a csészealján, hogy nálunk a nők huszonéves korukig élnek, aztán kalap-kabát.

A legtöbb nő tud szép vagy vonzó lenni - mindez idő és pénz kérdése, lásd Lakatos Márk nagy sikerű átváltoztató sorozatát -, de csak kevesen tudják megengedni maguknak. Viszont minél többen érzik magukat csúnyának és kövérnek egy irreális és elérhetetlen szépségideált kergetve, annál többen fognak költeni kozmetikai termékekre, plasztikai beavatkozásokra, fogyasztó módszerekre. Csak gondolj bele a szépségipar üzeneteibe: "Mert megérdemled!" vagy "Törődj magaddal!" - mintha egy akármilyen jó ránctalanító kencétől bárkinek is változna az önértékelése.

Nincs (nagy) bajom a szépségiparral, csak annyira örülnék, ha az átlagos, a valódi is elismerésre méltó lenne. Sokkal több elégedett és kiegyensúlyozott nő - és persze férfi is - lenne, és a barátnőm sem utálná a tükörképét.


Tippünk: www.terezanyu.hu
Itt barátkozhatsz Terézanyuval!



Ilyenek a nőt hülyítő szingli pasik! - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110714-racz-zsuzsa-ilyen-a-pasi-aki-orok-szingli-.htmlAmy Winehouse: "Nem megyek rehabra!" - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110707-amy-winehouse-csak-legyen-mindig-keznel-pia-terezanyu-irasa.htmlLady Gaga: "Én egy hazugság vagyok!"- Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110630-racz-zsuzsa-lady-gaga-en-egy-hazugsag-vagyok-terezanyu-irasa.htmlGyermekprostinak születtem - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110623-racz-zsuzsa-gyermekprostinak-szulettem-terezanyu-irasa.htmlSzavakkal vert áldozatok - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110616-racz-zsuzsa-szavakkal-vert-aldozatok-terezanyu-irasa.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.