Erre a hétre elhoztam nektek a francia konyha egy remekbeszabott ételét! A quiche-ről, mint mindenki más, én is azt hittem, nagyon nehéz elkészíteni. De tévedni emberi dolog, imádok tésztát gyúrni és ez az egyszerű vajastészta nem lehet nagy kihívás senkinek. A tölteléket pedig kedvünkre variálhatjuk!

Forrás: Roberto konyhája

Én a quiche szalonnás változatra esküszöm, de készítettem már garnélával, gombával és sonkával is. Sütöttem kerekre, vagy muffin formában, de volt alkalom, amikor a kenyérsütő formámba csináltam. A vegetáriánusoknak azt ajánlanám, pirítsanak cukkinit, vagy kaliforniai paprikát a hagymán bacon helyett. Dobják fel különféle sajtokkal és tegye mindenki sajátjává ezt a sok száz éves receptet. Kalandra fel és lisztezzük össze a konyhát!

Hozzávalók

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
Roberto konyháját már a Facebookon is követheted!

Töltelék:

  • 2 dl tejföl 20 % -os
  • 10 dkg bacon
  • 4 tojás
  • 1 fej vöröshagyma apóra vágva
  • 10 füstölt sajt reszelve
  • 1 dl víz
  • és a megmaradt tojásfehérje

Elkészítés

Tészta:

Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojás sárgájából és a vízből kis só hozzáadásával. Gyúrjuk sima állagúvá, alaposan meg lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 30 percet.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát és nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. nem baj ha a széle túl lóg majd, csodásan meg fog pirulni. Süssük elő 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg.

Töltelék:

A szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá a hagymát, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt a 4 tojással és a maradék fehérjével kikeverjük, sózzuk-borsozzuk. Hozzá adjuk a kihűlt hagymán pirított szalonnát és a felkarikázott póréhagymát és a félig sült tésztára öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ajánlott a légkeveréses funkció, ha nincs rá mód, adjunk még 5-10 percet a quche-nek a sütőben. Hidegen tálaljuk, de már langyosan fogyasztva is tökéletes és napokig eláll hűtőben.

Quiche baconnalForrás: Roberto konyhája