Steiner Kristóf: A vörös Eszti tűzközelben

veszély Cseke Eszter On The Spot riporter Steiner Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kultursznobizmusból mondom, de hosszú évek óta nincs televízióm. Amire kíváncsi vagyok, azt megnézhetem a neten, amire meg nem, az sajnos tévé nélkül is szembejön velem előbb vagy utóbb valami kiskapun keresztül.

Nekem pedig ennyi bőven elég ebből tíz év tévézéssel a hátam mögött. Szerencsére viszont akad olyan műsor, amire én magam keresek rá hónapról hónapra, és amellyel kapcsolatban még a cikkeket is elolvasom. Ilyen az On The Spot című dokumentumfilmsorozat is, amelyet ráadásul gimis osztálytársam, álmodozópartnerem és versmondóversenyre való felkészülés hiányában bombariadót hirdető tettestársam vezet, S. Takács Andrással karöltve. Ez az írás tehát nem Ács Miklós és Csáth Géza filmjének főhősnőjéről, hanem egy másik "vörös Esztiről", Cseke Eszterről szól.

www.facebook.com
www.facebook.com

Eszterrel osztálytársak voltunk a Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatán, és kivétel nélkül mindenki azt jósolta, hogy ő lesz a mi Meryl Streepünk: tehetsége és szépsége már tizenhat évesen is csak úgy sugárzott, ám ő ezeket a szavakat már akkor is üres dicséreteknek tartotta. A világot jelentő deszkákat azonban hátizsákra és kamerára cserélte, így járta be a világot Amerikától Libanonon át Izraelig. Ma Rangos Katalin osztályában tanul a Színművészeti Egyetem televíziós szakán. Eszter csinos szeplőivel és lángvörös hajával sokaknak ismerős lehet: "Két és fél évig vezettem egy könnyűzenei műsort, majd elmentem Amerikába, ahonnan hazahívtak egy újabb hasonló műsorba. Már akkor világos volt, hogy ez a stílus és hangvétel távol áll attól, amiben én jó lehetnék."

www.facebook.com
www.facebook.com

Eszter világ életében szeretett az árral szemben úszni, így cseppet sem meglepő, hogy nem mindennapi témákat feszeget filmjeiben. "A kedvesemmel elmentünk egy hónapra Libanonba. Ellentmondásos, zűrös ország. Néha még az ott élők sem értik, hogy mi folyik körülöttük. Jártuk az országot, a Hezbollahtól a palesztin menekülteken át a bejrúti tüntetésekig." Eszter számára a Közel-Keletnél kevés izgalmasabb régió létezik, ezért amikor kollégája, S. Takács András Izraelbe utazott, miközben dúlt a gázai háború, úgy érezte, megőrült volna, ha nem mehet vele. "A koncepció maga a terepszemle. Két diák, két kamerával, rázós helyeken. Olyan helyeken járunk, amikről a híradókban már mindenki hallott: készítettünk interjút az Al Qassam brigáddal, ami a Hamasz fegyveres szárnya, randalíroztunk a csempészalagutakban Egyiptom és Gáza alatt, táncoltunk egy mártír özvegyének az esküvőjén. Intimebb, izgalmasabb és igazabb anyagok születhetnek így."

www.facebook.com
www.facebook.com

Az On The Spotban számomra az igazán forradalmi, hogy sosem foglal állást politikai szempontból. "Velünk nem történhet meg, hogy nem mutatunk be egy történetet csak azért, mert rossz fényt vetne az egyik félre. A palesztin terrorista és a gonosz izraeli katona sztereotípiáktól jo lenne már megszabadulni. Nehéz, mert mindkét fél politikai PR-ja erre épül" - mondja Eszter, aki számára egyetlen hely van a világon, ahol nehezebben "tárja fel a tényeket": otthon, az aggódó mamája előtt. "Nem mondtam el neki, hogy Gázában forgatok. Iszonyúan izgult volna, ezért azt mondtam, hogy 'csak' Izraelbe megyek. Az igazságot utólag vallottam be" - mondja, és megnyugtatásul kellemes élményeket és vidám történeteket mesél az utazásairól, hiszen - bármily hihetetlenül hangzik - ez a lány a világ legveszedelmesebb, legrosszabb hírű, vagy épp legfagyosabb és legforróbb országaiban is főként ilyenekkel gazdagodik. "What a Wonderful World!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.