Galambos Dorina énekesnő és Péterfi-Nagy Évi újságíró a Life.hu-n videóban mutatják meg egy-egy izgalmas étel elkészítését. Most extra recepttel jelentkeznek: próbáld ki a szalagos fánkot te is!

Ha már báli szezon és farsang, akkor elengedhetetlen fogás a fánk. Kevés hely van a világon, ahol ne létezne valamilyen fánk. Mindenki készíti és kedveli az édes tésztából készült nyalánkságot. Mi is sokfélét kipróbáltunk, és meg is mutatjuk nektek az eredményt. Elsőként azonban kezdjük a mi magyar, klasszikus szalagos fánkunkkal. Nagyanyáink receptje mindig beválik. Jó étvágyat! :-)

Hozzávalók:

500 g liszt
300 ml tej
30 g élesztő
2 db tojássárgája
50 g vaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
2 evőkanál rumaroma
500 ml olaj (a sütéshez)
sárgabaracklekvár, porcukor a tetejére

A langyos tejbe rakjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe előkészített mélyedésbe öntjük az élesztős tejet, majd a tojássárgákat, a vajat, a sót és a rumaromát. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Aztán legalább fél óráig konyharuha alatt meleg helyen kelesztjük. Utána lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Újabb fél órára letakarjuk a fánkokat. Benyomkodjuk a közepét, és felmelegített olajban megsütjük. Először a tetejét sütjük, fedő alatt, majd az alját már fedő nélkül. Papírtörlőn felitatjuk róla az olajat. Porcukorral és lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!