másnaposság alkohol Másnaposok 2
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha veled is elszalad a ló egy-egy buli alkalmával? Te is minden "másnap" megfogadtad már, hogy soha többet egy kortyot se? Utánajártunk, hogyan élheted túl legkönnyebben a macskajajt!

A Másnaposok szexi szívtiprói ismét hódítanak a mozikban - nekik ezúttal is szörnyen telik a macskajajos másnap. Ha fittebb és energikusabb szeretnél lenni a fergeteges bulit követő napon, mint Bradley Cooper és társai, akkor fogadd meg tanácsainkat!

1. Hagyd ki a reggeli kávét!

Reggelente addig nem térsz magadhoz, míg be nem dobod az első kávédat? Másnaposan próbáld kerülni a feketét - az ok pedig a következő: a túlzásba vitt alkohol miatt szervezeted dehidratált lesz, ha viszont kávézol, még az is vizet von el a szervezetedtől. Ettől pedig a másnaposságot rendszerint kísérő fejgörcs is még erősebb és kínzóbb lesz!

Thinkstock
Thinkstock

2. Kortyolgass okosan!

Másnaposság ellen csodát tesz a borsmentatea egy kis mézzel, vagy egy nagy pohár frissen facsart gyümölcslé. A borsmentában lévő hatóanyagok nyugtatják a háborgó gyomrot, a méz és a gyümölcslében található gyümölcscukor serkenti a szervezet anyagcseréjét - így hamarabb eltávozik az alkohol.

3. Kerüld a zsíros és laktató menüket!

Sokszor farkaséhesek vagyunk a buli másnapján, és úgy érezzük, bármit meg tudnánk enni, legyen az akár egy hamburger vagy egy pizza. Sajnos hiába eszed degeszre magad, utólag már a zsíros ételek sem segítenek felszívni az alkoholt. Ezeket az italozás előtt érdemes fogyasztani. Szóval ha másnaposan egy gyorsétterem felé veszed az irányt, tudd, attól már nem lesz jobb, a diétádat azonban taccsra vágod!

4. Falatozz a másnaposság elleni ételekből!

A tojás a macskajaj egyik bevált ellenszere. A benne található cisztein segíti a másnaposságért felelős acetaldehid mielőbbi lebontását. Nagyszerű választás még a húsleves és a banán is - ez utóbbi azért, mert visszaállítja az optimális nátrium- és káliumszintet a szervezetben. Ez különösen akkor fontos, ha a fergeteges buli vége a vécédeszka ölelése lett...

Thinkstock
Thinkstock

5. Ne ma fusd le a maratont!

És egyáltalán: jobb, ha másnaposan nem edzed magad halálra, hiszen ettől a szevezet még több folyadékot veszít, és dehidratált lesz. Ezeken a napokon a pihenés és a relaxáció a leghatékonyabbak, esetleg végezhetsz könnyebb jógagyakorlatok és nyújtásokat.

6. Végszükség esetére Ibuprofen

Ez a gyógyszer meggátolja, hogy a másnaposság még komolyabb méreteket öltsön. Az aszpirin ilyenkor nem a legjobb választás, mert kikészíti a gyomrot és túlterheli a májat: ez utóbbi pedig épp azzal "foglalatoskodik", hogy lebontsa az alkoholt.

Thinkstock
Thinkstock

7. Aludj minél többet!

Ha megengedheted magadnak azt a luxust, hogy átaludd a másnapot, ne habozz! Tested és minden sejted újongani fog a pihenéstől, és a gyógyulás és a regenerálódás is sokkal hamarabb bekövetkezik majd.

+ Extra tippünk: Ne szaunázz másnaposan!

Sokan azt hiszik, ha macskajajosan ülnek a szaunába, kiizzadják az előző napi italozás mérgeit. Ez azonban tévhit: ha másnaposan szaunázol, nagy veszélybe kerülnek az ereid és az egész vérkeringésed, ráadásul még több vizet veszít a szervezeted. Az sem elhanyagolható tény, hogy a szaunában a bőrön keresztül szabadulsz meg az alkohol "mérgeitől", így a következő napokban rengeteg pattanásod lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.