hasfájós baba gyermekegészség hasfájás kólika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csecsemők 20-30 százalékára jellemző, hogy időnként minden látható ok nélkül, akár órákon keresztül sír.

Kevés olyan szülő van, akinek ne lett volna része olyan éjszakában, amikor órák hosszat sétálgatott karján a látszólag minden ok nélkül keservesen síró csecsemőjével. Egyes babák azonban rendszeresen produkálják ezeket a tüneteket, nagy riadalmat okozva a családban. Az esetek többségében azonban betegség nem mutatható ki, és a panaszok 3-4 hónapos korra maguktól megszűnnek.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


Órákig tartó sírás

A kisbabák 20-30 százalékánál előfordul, hogy időnként minden látható ok nélkül, akár órákon keresztül is sír. Rendszerint az édesanya sem tudja megnyugtatni a babát, ami igen riasztó lehet. Sokszor órákig tartó sírás után az ügyeleten köt ki a baba (bár gyakran az autóban elalszik, ezért hazafordulnak). A részletes orvosi vizsgálat többnyire nem talál semmilyen eltérést: sem sebészeti, sem belgyógyászati ok nem áll a háttérben.
Ha a fenti panaszok rendszeresen előfordulnak, kólikáról beszélünk. A jelenség, (ami nem betegség), fő jellemzője, hogy kb. 2-3- hetes kortól 3-4 hónapos korig jelentkezik, hetente többször, általában hasonló napszakban (leggyakrabban történetesen éjszaka), naponta akár több órán át. Ajánlatos a gyereket részletesen kivizsgálni: ha a szakember kórosat nem talál és a baba jól fejlődik, akkor kijelenthető, hogy csecsemőkori hasfájásról van szó.

A hasfájás leggyakoribb okai

A kólika hátterét a mai napig kutatják: a pontos oka nem ismert. Szerepet játszik benne, hogy a csecsemők a testsúlyuk 15-20 százalékának megfelelő anyatejet esznek ebben a korban, ami megterheli a tápcsatornájukat. Más vélemények szerint a belek mozgását a csecsemők fájdalmasnak élik meg, ahogy növekednek, és a bélmozgás természetessé válik, már nem okoz panaszt.
Az esetek egy részében székletürítési gond állhat a hasfájás hátterében: vannak babák, akik hosszas erőlködés után képesek csak kakilni. Ilyenkor a záróizom elernyedése még nem tökéletesen szabályozott, ez okoz problémát, ami néhány hét-hónap alatt magától megoldódik.
Ugyancsak probléma lehet, hogy a babák egy része a szopizás közben túl sok levegőt nyel. A sok gáz feszíti a beleket, ezzel okozva panaszokat. Ilyenkor a gondos büfiztetés segíthet.
A kutatások szerint a dohányzó szülők gyermekeinél sokkal gyakrabban jelentkezik kólika, különösen magas a hasfájós csecsemők aránya azon szülők körében, akik a terhesség alatt is dohányoztak.
Bizonyos esetekben ugyanakkor az édesanyák túlértékelik a normális mennyiségű sírás jelentőségét: ez figyelhető meg a "túlféltő" családokban, ahol a legtöbbször idősebb, értelmiségi szülők első babájáról van szó.

Ha szervi okai vannak a sírásnak

Nagyjából minden huszadik babánál sikerül kimutatni valamilyen organikus okot is a panaszok hátterében. Ilyenkor rendszerint más panasz is társul a hasfájáshoz, és legtöbbször a súlygyarapodás megtorpan.
A hasfájós panaszokat okozó betegségek igen változatosak: előfordulhat tejallergia, laktózérzékenység, fejlődési rendellenesség, epekő, de akár húgyúti fertőzés is. Ennek eldöntése szakember feladata, részletes kivizsgálást igényel. Ha a sírást hányás, hasmenés, láz, étvágytalanság kíséri, illetve a nyugtalanság négy óránál tovább tart, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Ha nincs organikus elváltozás a háttérben

Ha nem találunk betegséget a hasfájás hátterében, akkor a szakember legfontosabb feladata, hogy megnyugtassa a szülőt. Ez néha nem egyszerű, hiszen az amúgy is fáradt, kialvatlan szülők gyakran kudarcként élik meg a baba sírását. A babák nagy többsége 3-4 hónapos korára kinövi a hasfájást, de sajnos minden tízedik csecsemőnél elhúzódóbban jelentkezik a kín.
A sokat síró, kólikás babák később mind testileg, mind lelkileg tökéletesen fejlődnek. Sok türelmet kívánok ezekhez a hónapokhoz (is).

Dr. Karoliny Anna, gyermekorvos

Tippek a baba megnyugtatására

- A baba megnyugtatásában a szoptatás, a szoros testi kontaktus nagyon fontos, néha a sírás hátterében csak "anyahiány" áll.
- Érdemes elsajátítani speciális csecsemőmasszázs technikákat: az esetek felében hatásosnak bizonyulnak
- Mivel a panaszok rendszerint azonos napszakban jelentkeznek, érdemes a sétálást ekkorra időzíteni. A babakocsi ringatózása gyakran megnyugtatja a gyerekeket, egyes esetekben a hordozókendő a csodaszer.
- A meleg görcsoldó hatású: helyezzünk a pocakjukra meleg pelenkát, babzsákot!
- Figyeljünk oda a gondos büfiztetésre!
- Meg lehet próbálni az édeskömény-ánizs tea adását, az esetek egy részében segíthet.
- Az ilyenkor javasolt gyógyszerek sajnos nem csodaszerek. Rendszerint többet kipróbál a kismama, és amelyiknél elmúlik, azt tartja hatásosnak, de lehet, hogy ekkor már spontán is enyhültek volna a panaszok. A gyógyszerek többsége a bélben lévő levegőbuborékok nagyságát csökkenti, ezzel mérsékli a belek feszülését. Orvosi javaslatra lehet simaizomgörcsöt oldó, nyugtató hatású készítményt is kipróbálni, ezek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények.
- Ha semmi sem segít, osszuk be az "ügyeletet": egyik nap az anya, másik nap az apa sétálgasson a síró gyerekkel, a kialvatlanság még jobban megkeseríti a helyzetet.

Házipatika: kezdő gyógyszercsomag újszülötteknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100810-hazipatika-kezdo-gyogyszercsomag-ujszulotteknek.htmlÍgy ne tápláld a gyereket 1-3 éves kora közötthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100617-igy-ne-taplald-a-gyereket-13-eves-kora-kozott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.