táplálkozástudomány vegetarianizmus gyermekegészség fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felnőttek esetében talán egészséges az állati eredetű élelmiszereket nélkülöző étrend, de a szülőknek tisztában kell lenniük a gyermekeikre vonatkozó kockázatokkal.

Káros-e a vegán (minden állati eredetű élelmiszert kizáró) étrend a gyermekek egészségére? Vajon nem túlságosan nagyok-e az ezzel kapcsolatos kockázatok?

iStockPhoto
iStockPhoto


D-vitamin, kalcium-, vas- és B12 vitaminhiány alakulhat ki

Helen Wilcock dietetikus a Guardian brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem akarja megítélni a vegán étrend előnyeit és hátrányait gyermekek esetében, de minden szülőnek, aki ilyen étrenden akarja nevelni gyermekét, nagyon tájékozottnak kell lennie a kérdésben. "A vegán gyermekekben D-vitamin, kalcium, vas és valószínűleg B12 vitaminhiány is kialakulhat, ezért étrendi kiegészítőkre van szükségük" - állítja.
A másik fontos kérdés az, hogy a vegán étrend nem igazán gazdag energiában: ahhoz, hogy elegendő energiához jussunk, nagyon sokat kell ennünk. A gyerekek azonban jellemzően nem esznek túlságosan sokat, így nehéz vegán ételekkel megfelelő mennyiségű kalóriát beléjük tukmálni. A dietetikus szerint ezért érdemes egy kis olajat hozzáadni az ételekhez, mert ezáltal több kalóriát lehet bejuttatni.
A következő kérdés a fehérje. A húst és halat fogyasztó gyermekek hozzájutnak a megfelelő mennyiségű aminosavakhoz. Ha viszont egy gyermek csak hüvelyesekből jut hozzá fehérjéhez, az a probléma, hogy egyetlen fajta bab nem tartalmaz minden aminosavat, ezért fontos, hogy a hüvelyesek egyensúlyban legyenek az étrendben. Tehát az a gyerek, aki csak csirkehúst eszik, minden aminosavhoz hozzájut, ezzel szemben az a gyerek, aki csak egyfajta babot fogyaszt, nem.

Rögtön gyanakodj, ha a gyerek korához képest alulfejlett!

A helyes táplálás alapja tehát a jól informáltság, a dietetikus szerint mégis sok szülő úgy próbálja vegán étrenden nevelni gyermekeit, hogy nem kelőképpen tájékozottak. A szakember szerint ez részben az interneten keringő félrevezető információknak is köszönhető. Az első tünet, hogy az étrenddel valami probléma van, az, hogy a gyermek nem fejlődik és nő megfelelően. Elsőként a kalória- és a fehérjehiány mutatkozik meg, az angolkór, melyet a D-vitamin és a kalcium hiánya vált ki, általában később jelentkezik. Ekkor fordulnak az emberek dietetikushoz tanácsért, és a szakember szerint a szülők többsége örömmel meg is fogadja a jó tanácsokat, mert végső soron mindenki számára a gyermeke egészsége az első.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.