Bódi Margó: Panettone - adventi kuglóf

advent panettone sütemény kuglóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyi kuglófja utánozhatatlan, de az ünnepi asztalra varázsolj valami különlegeset, például egy olasz finomságot. Igen macerás, de a siker garantált!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kocka élesztő
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tojás
10 dkg vaj
pici só
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citrom- és narancshéj
egy kevés ánizs

iStockPhoto
iStockPhoto



A gyümölcskeverékhez:
2 ek rum
10 dkg mazsola
kandírozott narancs- és citromhéj (esetleg vegyes kandírozott gyümölcs)
4 dkg fenyőmag


Elkészítés:

Az élesztőt szétmorzsoljuk, 1 dl tejjel kikeverjük, és 10 dkg lisztet adunk hozzá. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.

A megmosott mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket leöntjük a rummal, és félretesszük.

A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót a maradék tejjel kikeverjük, és hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a lisztet, a vajat, a narancs- és citromhéjat, valamint az ánizst. Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ezután még 30 percig kelesztjük meleg helyen, majd hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket és a fenyőmagot.

Két kisebb vagy egy nagyobb formát kivajazunk, és beletöltjük a tésztát. Letakarva további 50 percet kelesztjük, míg kb. kétszeresére nő.

A tészta tetejét keresztben bevágjuk, és előmelegített sütőben 175 °C-on 50 percig sütjük. Végül a tetejére csorgatunk 3 dkg olvasztott vajat.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.