Vizuális csodák Európában - a leggyönyörűbb városházák

Forrás: Thinkstock -
Párizs Bécs városháza Liberec
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európa vitathatatlanul a világ legcsodálatosabb városainak gyűjtőhelye, hosszú történelmi múltja és a különböző kultúrák keveredése lenyűgöző építészetében is megjelenik. A városházák a helyi közigazgatás központjai, valamint a közélet fontos színterei, és közülük néhány kiemelt turisztikai látványosság is. A Life.hu most összegyűjtötte a legjobban megőrzött és legattraktívabb épületeket a kontinensen.

„Párizs mindig jó ötlet" - Audrey Hepburn

A virágzó parkoktól a hangulatos piacokon át egészen az elegáns szabadtéri kávézókig Európa egyik legszebb fővárosa minden évszakban rengeteg látni- és tennivalót kínál. Számos pompás nevezetessége közül kiemelkedik a Hôtel de Ville, ami nem egy szálloda, hanem Párizs grandiózus városházája, amelynek építése 1882-ben fejeződött be, miután a korábbi leégett a kommün ideje alatt. Az elegáns szökőkutakkal és 19. századi lámpaoszlopokkal szegélyezett téren található épület szép példája a 16. századi francia reneszánsz építészetnek, homlokzatán egy óratorony és történelmi alakokat ábrázoló szobrok láthatók. A városháza belsejében a ceremóniatermek, köztük a gazdagon díszített bálterem és a dekoratív lépcsőház érdemel figyelmet, lenyűgöző kiállítási csarnoka pedig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Hétvégi randevú a fények városában - Járd be a Versailles-i és a Loire-völgyi kastélyokat - 109.900 Ft/fő/5 éjtől

Liberec, a "Ještěd alatti város"

Gazdag történelme és művészeti értékei miatt Észak-Csehország egyik legnagyobb városa mindig is fontos kulturális központnak számított, ahonnan remek kirándulásokat tehetsz a gyönyörű Jizera-hegységbe. Liberec fénykorát a 19. század elején élte, amikor virágzott a textilipar, ennek eredményeként városszerte gyönyörű épületeket emeltek. Az itt élők büszkesége a bécsi építész, Franz Neumann által tervezett neoreneszánsz stílusú városháza, amely fenséges sziluettje és karcsú tornyai inkább egy katedrálisra, mint egy adminisztratív épületre emlékeztetnek. A vezetett látogatás során megcsodálhatod a belsejében lévő boltíves mennyezeteket, az ólomüveg ablakokat, a különböző méltóságok mellszobrait, illetve az emeleti dísztermet, és kiléphetsz arra az erkélyre, ahonnan I. Ferenc József osztrák császár és magyar király szemlélte a teret.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

Lázně Libverda az egyik kevésbé ismert gyógyfürdő a régióban, 424 méter tengerszint feletti magasságban. A földrajzi fekvésnek és a kellemes éghajlatnak köszönhetően az üdülőhely ideális az aktív pihenésre és a túrázásra.

A Life.hu extra tippje:

Barangold be három ország három fővárosát - 37.500 Ft/fő/2 éjtől

Kopernikusz nyomában: Időutazás Toruńban

Andalogni a középkori sikátorokban, hajókázni a Visztula folyón, fűszeres mézeskalácsot majszolni egy padon: a sokszínű és nyüzsgő Hanza-város megannyi történelmi emléket rejt, és minden lépés a felfedezés élményével ajándékozza meg az idelátogatókat. Toruń egész óvárosa a világörökség része, amelynek arculata nem változott a középkor óta. Az egyedülálló gótikus téglaépítészet egyik legszebb példája a 14. században épült régi városháza, amelynek eredetileg két funkciója volt: a földszinten kapott helyet a városi mérleg és az ún. kenyérpadok, az első emeletet pedig a helyi hatóságok foglalták el. Az építmény legrégebbi része a gótikus elemekkel díszített 40 méter magas torony, s bár meredek lépcsőkön kell felkapaszkodnod, a lélegzetelállító panoráma mindenért kárpótol.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Toruń környékének kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a híres üdülőhely, Ciechocinek, a Chopin Központ Szafarniában és a bájos középkori város, Kruszwica.

A Life.hu extra tippje:

Járd be a Baltikum legszebb vidékeit - Fedezd fel Észtországot, Lettországot és Litvániát - 199.800 Ft/fő/8 éjtől

Egy kozmopolita város tele történelemmel és kultúrával

A városháza a legtöbb osztrák város és falu fő vonzereje, és ez alól Bécs sem kivétel. A Ringstrasse mentén található látványos „Wiener Rathaus" Bécs egyik legmonumentálisabb épülete, és meglehetősen sajátos keveréke a historizáló építészet különféle stíluselemeinek, így például a neogótikának és a barokknak. Az épületet a 19. század végén Friedrich von Schmidt tervezte. A mestermű leglátványosabb része a közel 100 méter magas torony, tetején egy 3,4 méteres középkori páncélos lovag, az ún. Rathausmann szobrával, ami Bécs szimbólumává vált. A hét udvarral rendelkező épületet híres személyiségek szobrai díszítik, káprázatos díszterme pedig évente több száz rangos eseménynek ad otthont.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A városháza előtti hangulatos téren, a Rathausplatzon idén is megrendezésre kerül az extravagáns „Life Ball", Európa legnagyobb jótékonysági eseménye, ami az AIDS elleni küzdelemre és a szolidaritásra hívja fel a figyelmet. Bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Barangolj, kávézz és nézelődj az oszták fővárosban - Austria Trend Hotel Park Royal Palace Vienna - 14.400 Ft/fő/éjtől

A gasztronómia, a művészet és a vásárlás szerelmeseinek: A dinamikus Belfast

Virágzó kulturális élete, hangulatos éttermei és elegáns dizájner üzletei elsőrangú turisztikai célponttá teszik Észak-Írország vibráló metropoliszát. Belfast egyik legszebb épülete a Donegall téren található, és története 1888-ban kezdődött, amikor Viktória királynő várossá emelte a települést. A lenyűgöző városháza reneszánsz stílusban, fehér portlandi kőből épült, 53 méter magas réz-zöld kupoláját pedig a londoni Szent Pál-székesegyház ihlette. Belső előcsarnokának gazdagsága lenyűgöző, ahol megcsodálhatod az ólomüveg ablakokat, a díszlépcsőt, a tölgyfa burkolatú üléstermet és az ír művész, John Luke falfestményét. A tragikus sorsú Titanic Belfast dokkjaiban készült, az épület keleti oldalán lévő Emlékkertben megtekintheted mind az 1512 áldozat nevét, az ingyenes tárlatvezetés során pedig még többet megtudhatsz a legendás épületről. A környező parkosított területet szobrok és emlékművek tarkítják, amelyek pontos helyét megtalálhatod a kapunál lévő térképen.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Merülj el Belfast pezsgő életébe, látogass el hihetetlenül hangulatos piacára (St. George's Market) és igyál egy korsó Guinnesst Észak-Írország egyik leghíresebb pubjában (The Crown Liquor Saloon).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.