Választási plakátok 2014-ben, stylist szemmel - ki viszi a prímet?

Forrás: Life.hu -
Szemes Nóra Pál Tibor Kunhalmi Ágnes politika light Rónaszékiné Keresztes Monika választás 2014 Rogán Antal plakát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész országot beborítják a választási plakátok, így akiket hidegen hagy a politika, azok is lépten-nyomon belebotlanak a témába. A Life.hu is körbenézett a szerkesztőség környékén, ki hogyan próbál kampányolni. Megkértük Szemes Nóra személyi stylistot, mondja el a véleményét arról, hogy szigorúan stylist és fotós szemmel milyen üzenetet közvetítenek a politikusok a megjelenésükkel, az öltözködésükkel a plakátokon.

Fidesz – Rogán Antal

Nóra szerint nagyon profin készült a plakát: a fotó meggyőző, a politikus nagyszerűen választott ruhát – vagy stylistot. Persze apróbb hibák előfordulnak. "Szerintem Rogán Antalé magasan az egyik legprofibb plakát: amellett, hogy a színek és a grafika remekül el lettek találva, az egésznek nincs kifejezetten választási jellege. Ilyen fotókon általában a nyakkendőt preferálom, itt azonban nem hiányzik különösebben: jól áll neki a színkombináció és a ruha remekül illik a háttérhez. Olyan, mint egy reklámplakát. Egy dologra azonban jó lett volna figyelni, ez pedig a nyaka. Fotókon ez a testrész mindig húsosabbnak látszik, így érdemes előrebiccenteni a fejet. Ezt leszámítva nagyon profi a kép."

Forrás: Life.hu

Fidesz - Rónaszékiné Keresztes Mónika

"Rónaszékiné is tökéletesen fest a fotón – gyanúsan jó ízlése van neki is és Rogán Antalnak is. Ez egyébként nem baj, hiszen az ilyen jellegű képekhez nagyon jó, ha ott van egy stylist, aki segít. Ő is láthatóan sok energiát fordított arra, hogy megnyerő legyen az összhatás. Szép a kép színharmóniája, jó, hogy élénk, vidám árnyalatot választottak. Amit azonban én másképp csináltam volna, az az ékszerválasztás. A nyaklánc mellé szolidabb fülbevalót vettem volna, mert a kettő túl sok együtt. Ezen kívül a nyaklánc lehetett volna kicsit visszafogottabb, így ugyanis nehéz nem arra figyelni. Az ékszer elvonja a figyelmet a tekintetről. Egy határozott nő köszön vissza a képen, egy kicsit több mosoly azonban még pozitívabbá tette volna."

Fotó: Life.hu

LMP – Csiba Katalin

Fehér háttér, fehér ruha – az LMP idén ezt a stílust alkalmazza néhány kampányfotón. De vajon mennyire jó ez a megoldás? Szemes Nóra elárulta: "Csiba Katalin képe fotótechnikailag és grafikailag is teljesen jó, a testbeszéd azonban lehetett volna nyitottabb. A keresztbe tett karok a test előtt nem hordoznak pozitív üzenetet, egy közelebbi képkivágás azonban előnyösebb lett volna. A ruha színe nem volt túl szerencsés: amíg a férfiaknál akár indokolt is lehet egy fehér ing, addig nála nem feltétlenül kellett volna fehér ruha. Katalinnak nem is áll jól ez a szín, egy meleg árnyalat sokkal jobban kiemelné az arca színeit. Az azonban jó döntés volt, hogy nem kivágott darabot visel. A fején lévő szemüveg ottléte érthetetlen. Ha egyébként szemüveges, akkor miért nem vette fel? Így ugyanis olyan érzést kelt, mintha véletlenül ottfelejtette volna. A mosolya azonban bájos, jót tesz az összhatásnak, hiszen ez is egy kommunikációs eszköz."

Forrás: Life.hu

LMP - Jakabfy Tamás

"Jakabfy Tamás fotója tetszik, jól van elkészítve, de az öltözete nagyon nem megfelelő. Olyan, mintha nem törődött volna azzal, mit visel, egyszerűen csak felkapott valamit. Egy választási plakáton több odafigyelést igényelt volna a megfelelő ruha. Az ing sehogy sem áll rajta: sem a szín, sem a fazon nem passzol. A plakátokon minden nagyobbnak tűnik, így előnyösebb lett volna, ha hátul be van tűzve ez a ruhadarab. A fehér háttér előtt ráadául furcsán is néz ki ez a szürkésfehér ing. Félreértés ne essék, ilyen háttér előtt is lehet fehér inget viselni – George Clooney-t például láttam már hasonló fotón –, de azt jobban meg kell komponálni. Emiatt sajnos számomra kissé hanyag hatása lett a képnek, pedig a grafikája tényleg jó."

Forrás: Life.hu

MSZP - Pál Tibor

A stílusszakértő szerint az MSZP két választási plakátja nagyon különböző – az egyik tökéletes, a másik fotót azonban nem használná egy kampányban. "Pál Tibor plakátját jobban át kellett volna gondolni. Az üzenet érthető: a képről egy laza stílusú, természetközeli hangulat érződik, ami nem erőltetett. Azonban ez nem egy választási plakátra való kép. A bőrdzseki helyett jobb lett volna az ing magában vagy egy zakóval. Egy képviselő a plakáton lehetne elegánsabb, még ha a hétköznapokban nem ilyen a stílusa. A grafika sem az igazi, és fotótechnikailag sem megfelelő ez a plakát. A kéztartás is elutasítást tükröz: az ökölbe szorított kéznek az arc alatt nincs pozitív üzenete."

Forrás: Life.hu

MSZP – Kunhalmi Ágnes

"Kunhalmi Ágnes plakátja abszolút profi. Ezen a fotón ugyanis ötvöződnek a legjobb dolgok: a politikusnő se nem kislányos, se nem kőkemény asszony, hanem a kettő kombinációja. Tetszik, hogy csak fülbevaló van rajta, a smink is remek. A blézer színe is üdítő, de talán egy kicsit kivágott, bár ez nem látszik a felirat miatt. Nagyon jó az is, hogy Ágnes szépen mosolyog, látszódnak a fogai – ez igen pozitívvá teszi a képet. Jó szögből is lett fotózva – a kép úgy jó, ahogy van."

Forrás: Life.hu

Ilyen a tökéletes választási plakát a szakértő szerint

Nóra elárulta nekünk, szerinte hogyan is fest egy tökéletes választási plakát. ,,Nagyon fontos, hogy a fotó jó minőségű legyen – kicsit reklámkampány-szerű. Legyen jól, kreatívan kitalálva, álljon mögötte egy profi csapat. Lényeges, hogy egy adott párt plakátjai egységesek legyenek. Grafikailag, képelrendezésileg fontos a hasonló stílus, az öltözködés is egy irányt kövessen. Ruhaválasztáskor lényeges, hogy az adott darab passzoljon a politikus személyiségéhez, a színválasztás és a kiegészítők pedig ezzel harmonizáljanak. Az egész koncepció nem árt, ha illeszkedik a párt mondanivalójához.

A mosoly is fontos tényező: szerintem ez nagyon jót tesz minden képnek. Az arckifejezésre, a fejtartásra, a megfelelő profil kiválasztására is oda kell figyelni. A fotózás előtt érdemes ezekről kikérni egy kommunikációs szakember véleményét.

A smink is elengedhetetlen: lényeges, hogy kamerához sminkeljék a politikusokat, a férfiakat éppúgy, mint a nőket. Persze az uraknál nem kell erős smink, épp csak egy láthatatlan makeup az erős megvilágítás miatt, illetve a szemöldök igazítása sem árt. Az uraknál a haj lehetőleg legyen frissen vágva, csak úgy, mint az arcszőrzet.

Öltözködésben a harsány, rikító UV színeket érdemes kerülni, egyébként bármilyen ruha jó, ami a fotón lévő politikusra, politikusnőre irányítja a figyelmet.

Összeségében azt gondolom, ez épp olyan dolog, mint a reklámfotó készítése: a képnek tökéletesnek kell lennie. Lehet, hogy 1000 képből csak egy megfelelő lesz, de addig kell próbálkozni, amíg ezt nem találják meg. Itt nem modellek szerepelnek a képeken, épp ezért nem árt, ha profi csapat dolgozik mögötte."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.