Síelés megfizethető áron? Irány Lengyelország!

Forrás: AFP -
Zakopane Lengyelország síelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem akarsz túl messzire utazni a síelés kedvéért, viszont Ausztria és Észak-Olaszország után most valami mást is kipróbálnál, irány Lengyelország, ahol ráadásul olcsóbban is kihozhatod a síutat, mintha nyugat felé indulnál el. Megmutatjuk a legjobb lengyel síterepeket.

Zakopane – a leghíresebb

A több mint 100 éves síhagyományokkal rendelkező Zakopane az ország egyik legfelkapottabb sírégiója. A Budapesttől alig több mint 300 kilométerre fekvő város környékén gyakorlatilag minden sízésre alkalmas domborulatot sípályák foglalnak el, és a 30 ezres lélekszámú várost évente körülbelül 2,5 millió turista keresi fel. A sírégióhoz 40,8 km sípálya és 48 felvonó tartozik, a leghosszabb tátrai pálya a Kasprowy Wierch-ről azaz a Gáspár-csúcsról vezet 7 kilométer hosszan a Hala Gasienicowáig. A Gáspár-csúcs alatt elhelyezkedő pályarendszer egyébként az ország egyetlen magashegyi adottságú síterepe. Az ide vezető lift Zakopane külső negyedéből indul, és bár pár éve felújították, még mindig előfordulhat sorbanállás a beszállás előtt.

A másik kedvelt síterep a Gubalówka, ide a város bevásárlóutcájának végéből indul a sikló, amely mindössze három és fél perc alatt viszi fel az utasokat 1122 méterre. A terep a síelés mellett más téli sportok kedvelőinek is remek szórakozást nyújt, hiszen van itt bobpálya és snowpark is. A snowboardosokat nemcsak itt, hanem a Polana Szymoszkowán, Witówban és Bialka Tatrzanskában is speciálisan kialakított snowboardpálya várja.

Forrás: AFP

Life.hu tipp

Zakopane főutcája, a Krupówki hangulatos üzleteivel, sörözőivel, éttermeivel teszi hangulatossá a síelés utáni estéket.

A Life.hu extra tippje

Síelés a szomszédban, családias osztrák környezetben - Ausztria - Mallnitz - Hotel Hubertus - 76.900 forint/fő/7 éjtől

Szczyrk – a sokoldalú

Az elsőre kimondhatatlan nevű, valójában azonban egyszerűen „Scsirk"-nek ejtendő síterep a Beszkidek, a Skrzycne és a Klimczok hegyek közé ékelődött télisport-központja, amelyet többek között a viszonylag gyengébben fújó szél miatt is kedvelnek. A Budapesttől 416 kilométerre fekvő pályarendszer 55-60 kilométer hosszú, 30 felvonó szolgálja ki. A felvonó felső állomása 1257 méter magasan fekszik, a síszezon december elejétől egészen áprilisig tart.

Ha az időjárás nem lenne megfelelő, a pályákon hóágyúk és hótaposó gépek segítenek a sportolásra kiválóan alkalmas hótakaró kialakításában. A síterepen számos különböző nehézségű pálya található, a profiknak való FIS pályától a gyerekek tanulópályáiig – a kicsiket külön gyermekfelvonó is várja. A pályák egy része snowboardozásra is alkalmas, sőt, síugrósánc és sífutópálya is található a síterepen.

Forrás: AFP

Life.hu tipp

Néhány pályán az esti világításnak köszönhetően egészen későig síelhetsz, de a városban is bőven találsz szórakozási, pihenési lehetőséget: éttermeket, uszodát, szaunát, bowlingpályát.

A Life.hu extra tippje

Síelés, wellness, pihenés - fedezd fel Salzburg síterepeit! Pályaszállás apartmanok Dachstein Westen - 21.390 forint/apartman/éjtől

Niedzica – a magyar vonatkozású

A Dunajec folyó közelében elterülő Niedzica, azaz Nedec vára a trianoni békeszerződésig Magyarországhoz tartozott. 1320 és 1326 között épült fel, és a történelem során folyamatosan fontos szerepet játszott a magyar-lengyel kapcsolatokban. Több legenda is kapcsolódik hozzá, a legutolsó szerint a vár 1946-os látogatója, aki késői leszármazottja volt Berzeviczy Sebestyénnek és nejének, aki az utolsó inka uralkodó utóda volt, itt rejtette el őse 1797-ből származó végrendeletét – ebben állítólag szó volt az inkák legendás kincséről. Egy ólomszelence és benne egy hurokírásos „irat" valóban előkerült itt, később azonban nyoma veszett.

Aki azonban nem a történelmi környezet, hanem a síelés miatt látogat ide, a Dunajec melletti dombon talál körülbelül 1000 méternyi, ratrakkal kezelt, 100 méteres szintkülönbségű pályát, ahol szükség esetén hóágyúval segítenek rá a természetes hórétegre. A pályán két 300 méteres, tányéros lift és egy 80 méteres gyakorlólift működik.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A sípálya aljában levő hütte igazi hangulatos lengyen rönkház – érdemes beülni ide melegedni!

Wierchomla – a modern

A síterep rajongói szerint a Wierchomla és Muszyna-Szczawnik közötti síközpont felszereltségében és szolgáltatásaiban több nyugat-európai síközponttal is felveszi a versenyt. Mivel itt telente valamivel hidegebb van, mint akár a környező városokban, a hó novembertől egészen áprilisig alkalmas a síelésre. A két ülő- és hét húzólifttel működő, körülbelül 10 kilométeres pályarendszert Wierchomla Mala településről lehet megközelíteni. A pályák egy része kék, a másik részük piros jelölésű. A nagyobb pályákon hóágyúval biztosítják a tökéletes hóréteget, a kisebb felvonók pedig a lankás tanulópályák megközelítését segítik. A kisebb, lankásabb pályákon síiskola is működik.

Forrás: Wikipedia

Life.hu tipp

A snowboardosokat kivilágított snowpark várja, az esti síelés szerelmesei pedig kivilágított pályákat is találnak errefelé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.