Tavaszi főzelékmánia - ezeket imádni fogod!

Forrás: Szatmári Ferenc -
Főzelékes Feri főzelék blogger életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetente egyszer biztosan megkívánsz egy jó főzeléket, de már unod a klasszikus variációkat? Nemrég megkértük Szatmári Feri gasztrobloggert, mutassa be nekünk három kedvenc tavaszi főzelékreceptjét, melyek kicsit eltérnek a nagy klasszikusoktól. Mi imádjuk őket, és reméljük, ti is!

Ne félj a különleges ízektől, a szokatlan hozzávalóktól, néha ugyanis nem árt egy kis turpisságot bevetni a konyhában is. Íme, Szatmári Feri három szuper tavaszi receptje.

Citromos-petrezselymes krumplifőzelék

Hozzávalók (2 főre)

10 cm póré fehér része aprítva
1 ek vaj
3 ek olaj
1 kg burgonya másfél-két centisre kockázva
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem aprított szára
1 tk só
5 dl alaplé
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 ek étkezési keményítő
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
6-8 szem pirított dió durvára aprítva

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom, és üvegesre dinsztelem. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, babérral, sóval fűszerezem. Beleteszem a felaprított petrezselyemszárat, elkeverem, és lefedem, a forrástól számítva 8-10 perc alatt puhára főzöm. Fontos, hogy ne főzzük túl, maradjon harapható. Két merőkanálnyit különszedek, és a felaprított petrezselyem kétharmadával pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A keményítőt egy keverőtálban kikeverem a tejföllel, adok hozzá fél deci vizet, és besűrítem vele a főzeléket. Belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, és az egészet összemelegítem. Már nem forralom. Kóstolom, és ha kell sózom, tovább savanyítom. Frissen őrölt borssal, dióval és a maradék petrezselyemzölddel tálalom.

Feri tippje

Érdemes fogyasztás előtt még egy kis citromhéjat ráreszelni, mert az adja az igazi bummot!

Mentás-kókuszos borsófőzelék

Hozzávalók 2-3 főre

80 dkg zöldborsó (mirelit) kiolvasztva
1 ek vaj
1 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
3 cm friss gyömbér
4 dl húsleves vagy víz
1 dl kókusztej vagy tejszín
só, bors
késhegynyi szerecsendió
pár mentalevél

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vöröshagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Időnként 1-1 evőkanál levest hozzáadok, hogy a hagyma jól szétfőjön. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért, 1-2 percig még kevergetem, majd ráborítom a kiolvadt borsót. Elkeverem a hagymás alappal, és felöntöm a húslevessel. Beleteszem a mentaleveleket, és fedő alatt 8-10 percig főzöm. Ezután a felét különveszem (a mentaleveleket mind kihalászom), és összeturmixolom, majd visszaöntöm a fazékban maradt alaphoz. Ha használok tejszínt, hozzáöntöm, és finoman összeforralom vele. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízesítem, és ha kell, sózom. Ha nem elég édes a borsó, kiskanálnyi cukorral lehet édesíteni.

Currys karalábéfőzelék

Hozzávalók 2 főre

1 ek vaj
3 ek olívaolaj
4 szál tavaszi hagyma, karikázva
1 tk currypor
5 fej karalábé, másfél centisre kockázva
4 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem negyed óra alatt
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
fél lime reszelt héja és leve
só, frissen őrölt bors
friss petrezselyem vagy koriander, chili

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom egy lábosban az olajjal. Rádobom a felkarikázott újhagymát, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig párolom, finoman sózom. Hozzákeverem a curryt, majd ráborítom a kockázott karalábét, és további két percig kevergetem. Felöntöm az alaplével, sózom, és fedő alatt 10-12 perc alatt ressre főzöm. A tejszínt kikeverem a keményítővel és 2 kanál vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelegítem. Belereszelem a fél lime héját, a levét pedig belefacsarom. Sózom, borsozom, ha kell. Tálalásnál frissen aprított petrezselyemmel vagy korianderrel és chilivel szórom meg.

A főzelék, amit a gyerekek sem fognak utálni

A gasztroforradalom elérte a főzelékeket is. Az alapvetően egyszerű ételeket addig lehet variálni, amíg már inkább komplikált zöldségegytálnak illene nevezni őket. Persze nem mindig érdemes, hiszen a főzelék lényege, hogy három-négy ízből áll össze, nincs túlbonyolítva, és negyed óra alatt elkészül. Ha a gyors főzelékek híve vagy, és szeretnéd, hogy a gyerekek is megszeressék ezt az egytálételt, olvasd el az Origo.hu gasztrorovata, a Táfelspicc cikkét ITT!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.