Ne legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk koncentráció testmozgás mozgás motiválás alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezdesz valamibe, aztán idővel elszáll a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek". Mi lehet a titkuk azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!
Forrás: Thinkstock

Motiváld magad!

A kitartás szempontjából kulcsfontosságú a motiváció. Így motiválhatod magad könnyedén:

1. Tudatosítás

Te miért jógázol? Válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre! Írd le a válaszokat, hogy később, ha csökkenne a lelkesedésed, ezek a válaszok emlékeztetőül szolgáljanak (természetesen a jógázást helyettesítheted bármilyen tevékenységgel, amiben motiválni szeretnéd magad).
– Miért kezdtem el jógázni?
– Miért szeretek jógázni?
– Miért hasznos nekem a jógázás? Milyen jótékony hatásai vannak?
Minden jógázás előtt emlékeztesd magad: „Azért szeretek jógázni, mert..." vagy „Azért hasznos nekem a jógázás, mert..."

2. Jutalmazd meg magad!

Tűzz ki elérhető, de kihívást jelentő célokat,

és ha elérted őket, jutalmazd meg magad valahogyan. Ez lehet egy szál virág, amit magadnak veszel, a kedvenc ételed, egy mozi, vagy bármi, amit szeretsz.

3. Szeresd a jógagyakorlást vagy bármit, amit csinálsz!

Figyelj arra, hogy nagyon gyakran olyan mintát tanulunk meg a családtól, az iskolában, a barátainktól, hogy egy kicsit „utálni kell" a tornaórát, az iskolát, a munkahelyet. Ujjongva várjuk a pénteket, és egy tanult mintát követve, kötelező jelleggel utáljuk a hétfőt. Az egész hetet – és úgy általában az életünket – egy nehéz, fárasztó küzdelemnek tekintjük.

Változtasd meg ezt a mintát!

Gondolj örömmel a jógázásra, az edzésre és más tevékenységekre, készülj rájuk olyan örömmel, mintha semmit nem szeretnél ennél jobban, mintha ez egy izgalmas kaland vagy játék lenne!

4. Fejleszd a koncentrációs képességedet!

A jógagyakorlás során a testtel együtt a kitartás, a koncentráció, a figyelem is fejlődik. Gyakran azért hagyunk abba valamit, mert a körülöttünk lévő túl sok egyéb inger szétszórja a figyelmünket. Kinek van ideje jógázni, amikor annyi érdekes poszt van a Facebookon, most kezdődik egy jó műsor a tévében, és csörög a telefon?

A Life.hu tippje

Mint minden mentális folyamat, a figyelem megtartása is tanulható és gyakorolható. A meditáció különösen erőteljes ilyen szempontból, de ugyanilyen hatása van a fizikai testet átmozgató ászanagyakorlásnak vagy a lélegzetet és életerőt irányító pránajáma-gyakorlásnak is. E heti ingyenes JógaKlikk-videónk egy intenzív vinyasa flow jógagyakorlás, amely erőt és lendületet ad az új kihívásokhoz. Jógázz otthon! Kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.