Úti cél: Eilat, ahol tenger és sivatag találkozik

PR cikk Eilat Izrael utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izrael legdélibb városában az év 365 napján tombol a nyár. Meleg szélben lengedező pálmafák, kobaltkék tenger és megannyi kikapcsolódási lehetőség vár az ideutazókra – ha a zimankós európai telet egy mediterrán turistaparadicsomra szeretnéd cserélni, ne gondolkodj tovább, célozd meg a Vörös-tenger északi csücskét, irány Eilat.

Eilat városa a Vörös-tenger északi partján, egészen pontosan az Akabai-öböl partján terül el, Jordánia és Egyiptom közé ékelődve. Eilat nem nevezhető tipikus Izraeli városnak: a történelmi jelentőségű műemlékek helyett itt a pihenésé és a szórakozásé a főszerep. 11 kilométer hosszú tengerpartján luxusszállodák sorakoznak, éttermek, bárok, bevásárlóközpontok, és szórakozóhelyek tarkítják az utcákat. A nyüzsgő városi élet mellett azonban azoknak is bőven akad itt látnivaló, akik vadregényes, már-már festői szépségű természeti csodákban szeretnének gyönyörködni.

Eilat Forrás: Thinkstock

Repülj Izraelbe tízezer forintból!

A Ryanair fapados légitársaság 2015 novemberében jelentette be, hogy heti kétszeri járatot nyit Budapestről az izraeli Eilatba, pontosabban az Eilattól mintegy 60 km-re található Ovda Airportra. A budapesti járatnyitással egy időben Kaunasból és Krakkóból is elérhetővé tették a dél-izraeli térséget.
A fapados járatnak köszönhetően egy Budapest-Eilat-Budapest utazást, szinte potom pénzből meg lehet úszni. Repülőjegyet már akár 9818 Ft-ért is lehet vásárolni.

A magyar állampolgárok számára nincs vízumkötelezettség, az utazáshoz útlevél szükséges, viszont annak még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a kiutazás után.

Az örök nyár városa

Száraz és forró éghajlatának köszönhetően Eilat egész évben ideális célpont lehet a nyaralni vágyóknak: a nyarak szinte elviselhetetlenül melegek, a hőmérséklet akár 40 Celsius-fokra is rúghat, de télen sem csökken 10 fok alá, sőt! Még januárban és februárban is ritkán mérnek nappal 20 foknál alacsonyabbat, jellemzően 20-23 fok uralkodik. A kellemes téli strandidőhöz pedig átlagosan 21 fokos vízhőmérséklet társul. A fürdőruhákat és fürdőnadrágokat semmiképpen sem szabad otthon felejteni!

Igazi chill hely Forrás: Thinkstock

Irány a pláza!

Tény, hogy a magyar pénztárcákhoz mérve Izrael nem egy olcsó ország, Eilat azonban adómentes zóna, így sok mindenhez kedvezményesebb áron hozzá lehet jutni, mint Izrael más városaiban. A műszaki cikkeket például akár több száz sékellel olcsóbban is meg lehet itt vásárolni.

Csobbanj a delfinekkel!

Négynapos eilati telelésünk, illetve nyaralásunk alkalmával meggyőződhettünk róla, hogy a Vörös-tenger partján elhelyezkedő, majd 50 ezer fős város egy igazi vízi paradicsom. A hagyományos strandolás mellett az eilati part egy kis meglepetést is tartogat a turisták számára: a Vörös-tenger kristálytiszta vízében a csodaszép korallzátonyok és a szivárvány színeiben pompázó halrajok mellett barátságos, szelíd delfinek szórakoztatják a fürdőzőket. Az eilati tengerpart egyik közkedvelt látványossága a Dolphin Reef, azaz magyarul a Delfinzátony, ami – szerencsére – nem egy kifejezetten amerikai stílusú delfinárium. A Delfinzátony a tengerpart egy elhatárolt területe, ahol a delfinek szabadon garázdálkodhatnak, ha kedvük van hozzá, barátkoznak a turistákkal, ha nincs, akkor szabadon kiúszhatnak akár a nyílt vízre is.

Ahol a delfinek szabadon garázdálkodhatnak Forrás: Thinkstock

A Delfinzátonyt 1990-ben alapították, az itt élő állatok szüleit valamikor egy delfináriumból "szabadították ki". Jelenleg öt delfin szórakoztatja az idelátogatókat – már ha van hozzá kedvük. A Delfinzátony gondozói ugyanis semmire nem kényszerítik az állatokat, nincsenek fogságban, nem kell nekik mutatványokat bemutatniuk, ezek a delfinek szabadon élnek, mindennap kiúsznak a nyílt vízre, maguknak vadásznak, és akár hetekig is távol lehetnek.

A zátony egyik különleges szolgáltatása, hogy a vállalkozó kedvű turisták egy vezető segítségével akár búvárkodhatnak is a delfinek között, miközben a Vörös-tenger káprázatos élővilágát is megcsodálhatják. Bár a delfinekkel való merülés nem olcsó mulatság, az élmény megfizethetetlen. Egy alapszabály van, a turisták soha, még véletlenül sem érinthetik meg búvárkodás közben a delfineket. Ám, ha az embernek szerencséje van, a barátságos állatok nem állnak ellen kíváncsiságuknak: így esett meg, hogy az izgága delfinek búvárkodás közben majdnem fejbe vágtak minket az uszonyukkal.

Delfinekkel úszni Forrás: Thinkstock

A tenger mélyén

Eilatban azokra is gondoltak, akik nem rajonganak a búvárkodásért, de a tenger vízi világát mégiscsak látni szeretnék: a The Underwater Observatory Marine Park, azaz a Víz Alatti Megfigyelőállomás egy 6 méter mélyre vezető, világítótoronyhoz hasonló építmény. A torony mélyére, és ezáltal a tenger mélyére is csigalépcsőn vezet az út, leérve pedig egy hatalmas, kör alakú helyiségben találjuk magunkat. Az üvegfalak túloldalán zavartalanul úszkálnak a Vörös-tenger élőlényei, a színes halrajok közt pedig egy-egy teknős vagy akár rája is megmutathatja magát.

Csodás korallképződmények Forrás: Thinkstock

Közbiztonság

Eilatban minimális a terrorfenyegetettség, sőt azt szokták mondani, hogy Eilat Izraelen belül az egyik legbiztonságosabb hely.

Tevéknek való vidék

Eilat északi része felé haladva a település egy, az eddigiektől merőben különböző arcát fedezhetik fel a turisták. Kietlen, mégis gyönyörű vidék ez, ahol sárgás és rozsdabarna színű hatalmas hegyek és kiszáradt szurdokok magaslanak a város fölé. A Negev-sivatagban a természet az úr, a sivatagi túrákra éppen ezért mindig érdemes szakavatott kísérőt fogadni.

Negev-sivatag Forrás: Thinkstock

Negev-sivatag

A Negev magyarul azt jelenti, hogy száraz. A mintegy 12 000 km²-en elterülő sivatag Izrael közel 60%-át foglalja el. Amikor a Negevben télen és tavasszal bő csapadék hull, a kiszáradt medrek hegyi patakokká változnak, és a sivatag egy rövid időre kivirágzik.
Sivatagi túrán Forrás: Thinkstock

És ha már sivatag, természetesen a tevegelés sem maradhat el. A Camel Ranch elnevezésű tevefarmra ellátogatva a vállalkozó kedvűek dromedárokra pattanhatnak, és a lassú, ringatózó léptekkel haladó állat hátáról csodálhatják meg Eilat hegyeit. Az állatok nagyon szelídek és barátságosak, és ugyanez elmondható Meilről is, az itt dolgozó tevehajcsárról, aki a tevegelők biztonsága érdekében természetesen végig felügyeli a "sivatagi hajózást". Az élvezetet csak tovább fokozza, hogy az általában egyórás tevetúra után Meil és munkatársai hagyományos beduin zsályateával és beduin pitával kínálják meg a megfáradt túrázókat.

Meli, a tevék főnöke, beduin pita készítés közben Forrás: Botás Enikő/Life.hu

Az izraeli Grand Canyon

Lenyűgöző természeti formák és vörös színbe öltözött táj - az Eilattól 25 km-re található Timna Nemzeti Park is a kihagyhatatlan látványosságok közé tartozik. A hely nemcsak szépségével és monumentális méreteivel ragadja meg az embert, hanem több ezer éves történelmével is. A park egyik leghíresebb látnivalója, a Salamon's Pillars, vagyis a Salamon oszlopai néven emlegetett, núbiai vörös homokkőből kialakult szikla. A közelben egy több ezer éves Hathor-szentély romjai is megtalálhatók, és külön érdekesség, hogy sok-sok évezreddel ezelőtt itt bányásztak először rezet.

Salamon oszlopai Forrás: Thinkstock

Salamon oszlopai mellett a másik híres geológiai alakzat, a vörös homokkő eróziója által kialakult Mushroom, azaz Gomba. Nevét értelemszerűen a formájáról kapta.

Gomba Forrás: Thinkstock

Jó tanács

Az izraeli reptereken fokozott biztonsági ellenőrzésre és igen alapos kikérdezésre kell számítani, mindenképpen érdemes hát a szokottnál korábban kiérkezni!
Szólóban turistáskodnál? Így hozhatod ki a legtöbbet a télből!http://www.life.hu/lifeutazas/20160127-szoloban-turistaskodnal-irany-tulum-szlovenia-porto.htmlNőként egyedül utazni valójában nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, sőt lehet, hogy néha még élvezetesebb is. Hogy miért? Senkihez nem kell alkalmazkodni, úgy osztod be az idődet, ahogyan te szeretnéd, és olyan dolgokkal kényeztetheted magad, amik valóban boldoggá tesznek. Összeállításunkból most könnyedén kiválaszthatod a pénztárcádhoz és személyiségedhez legjobban passzoló helyszínt! UtazásThinkstockNincs pénzed luxusra, de melegbe mennél? Európa 50 ezer alatt is várhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151209-europai-varosok-fapadossal-50-ezer-forint-alatt-repulovel-ahol-jo-ido-van.htmlUnod az itthoni, nyomott időt? Mennél, de karácsony után és a fűtésszezon idusán nincs miből? Feszélyeznek a celebek "télből nyárba" típusú posztjai, és a jobb sorsú ismerőseid nászutas fényképei? Itt az ideje, hogy végre te is szelfizz egyet a tengernél, és a szolin kívül is szerezz egy kis színt, méghozzá az öreg kontinensen belül. Utazás--Koccints a barátságra! Aosta-völgy, nem csak a síelés szerelmeseinekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20160113-aosta-volgy-nem-csak-a-sieles-szerelmeseinek.htmlKépzelj el egy darabka mennyországot, ahol mesésen keveredik egymással a francia, az olasz és a svájci kultúra. Ehhez add hozzá a friss hegyi levegőt, a finom ételeket, a gyönyörű panorámát és a szabadtéri izgalmakat, majd jól keverd össze őket. A világ egyik legfestőibb régiója lesz a végeredmény, ami magával ragadja az itt időző turista képzeletét. És ha meglátod az Aosta-völgyet, te is így fogod gondolni! Utazás--Télre hangolva - Itt kapcsolj ki a két ünnep között!http://www.life.hu/lifeutazas/20151223-itt-kapcsolj-ki-a-ket-unnep-kozott-obanya-balaton-mogyoro-hegy.htmlA karácsony és a szilveszter közötti időszak általában a semmittevésről szól. Ilyenkor jólesik begubózni a pléd alatt a meleg szobában, de az sem árt, ha néha kimozdulsz otthonról, hisz a téli táj olyan csodálatos képekkel ajándékoz meg, amit nem láthatsz az év többi részében. Mutatjuk, hol a legszebb most a természet! UtazásOrigoGroningen, a fiatalok lenyűgöző városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150928-latnivalok-groningenben-az-eszaki-holland-varosban.htmlHollandia legészakibb nagyvárosát, Groningent nem sokan ismerik, de akik egyszer elutaznak oda, örökre beleszeretnek. Nem csak Amszterdamot érdemes bejárni, ha a tulipánok országába készülsz! Kalandra fel, ismerd meg Hollandia egyik legmesésebb városát! Utazás--Ahol a valóságot átszövi a varázslat: Izland, az utánozhatatlanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20160113-utazas-es-kirandulas-izland-az-utanozhatatlan.htmlRövidek a nappalok, repkednek a mínuszok, és jeges szélből sincs hiány, de ez ne riasszon el téged! Izland a téli időszakban annyi látnivalót kínál, hogy akár több hetet is el lehet tölteni itt unatkozás nélkül! Csomagolj pár váltás meleg ruhát a bőröndbe, és készülj fel életed egyik legkalandosabb élményére! UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.