5 ok, amiért Elzászt fel kell venned a bakancslistádra

látnivaló Colmar vár Elzász bor Franciaország utazás gasztronómia városnézés kastély borvidék katedrális Strasbourg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elbűvölő városok, történelem, borok, szőlődombok, ínycsiklandó finomságok és persze egy kis francia romantika némi svájci-német beütéssel - ez mind Elzász egy személyben. Most összegyűjtöttünk 5 nyomós okot, amiért Franciaország északkeleti régiójának ott a helye a világ legjobbjai között, és amiért neked is fel kell keresned ezt a látnivalókban gazdag kis ékszerdobozt.

Katedrális, ahogyan még nem láttad

A Couverts-híd Forrás: Origo

Ha te is híján vagy az időnek, akkor sem érdemes kihagyni a felfedező körutadból Strasbourg legjelentősebb látványosságát, a Notre-Dame-katedrálist, amely nem csupán monumentális méretei, de páratlan látványa miatt is fontos részét képezi a város látképének.

A strasbourgi katedrális Forrás: Dreamstime

A 142 méter magas, gótika jegyében készült építményről rengeteg legenda szól. Az egyik szerint az ördög annak idején kíváncsisága miatt fogságba esett a katedrálisban. Nem tudott kiszabadulni, így a földöntúli hangokat és az ezeket kísérő légáramlatokat mind-mind az itt ragadt ördög kínlódásával és ingerültségével magyarázzák a helyiek.

Tudtad?

A strasbourgi katedrálisban található a prágaihoz hasonló, ma is működő csillagászati óra, amelynek szerkezete a 16. századból származik. Az óra 1789-ben megállt, ám később sikerült megjavítani, ekkor egészült ki a kopernikuszi planetáriummal és egy liturgikus naptárral.

La Route des Vins, azaz a borok útja

Elzász egyike a világ azon régióinak, amely több ezer éves borkészítési hagyománnyal rendelkezik – hála a korábban itt élő rómaiaknak és a magukkal hozott szőlőtőkéknek. A 170 kilométer hosszú borvidék Strasbourgtól indul, és több tízezer hektárnyi szőlődombon, borfalvakon, hangulatos fogadón és borospincéken át egészen Mullhouse-ig nyúlik.

Szőlőtőkék Forrás: Life.hu

Az elzászi borvidék főként fehér szőlőfajtáiról híres, nem véletlenül nevezik az itt készült borokat A nagy fehéreknek (Les Grand Blancs). A legjelentősebb fajták a pinot blanc, a pinot gris, a rizling, a tramini, a szilváni, a muskotály, illetve a habzóbor és a pezsgő közötti átmenetet képviselő crémant, és egyetlen kékszőlője, a pinot noir.

A borvidék hosszan elnyúlik Forrás: Dreamstime

Az elzászi borvidék nem csupán a finom ital kedvelőinek nyújt remek kikapcsolódást: a gyönyörű és változatos táj páratlan látványát elég egyszer látni, hogy utána egész életünkben vágyakozva gondoljunk rá vissza.

Tipp

A sportosabb borturisták akár két keréken is felfedezhetik maguknak a vidéket: a kiépített, összesen 2500 kilométer hosszú kerékpárutak között mindenki megtalálja a maga szájízének és edzettségi szintjének megfelelőt.

A haut-königsbourgi vár

Azt gondoltad, hogy a várlátogatás gyerekeknek való program? Akkor még nem láttad a königsbourgi kastélyt, amely az elzászi régió egyik legizgalmasabb nevezetessége. A 12. században épült várat elkerülték a történelem viharai, így bárki középkori lovagnak vagy igazi várhercegnőnek érezheti magát, amint végigsétál a 757 méter magas hegyen épült erődítményben, ahonnan az egész térségre pompás rálátása nyílik.

A kastély madártávlatból Forrás: AFP

Remek elhelyezkedése miatt öt évszázadon át a térség egyik legfontosabb védelmi funkcióját látta el. 1899-ben II. Vilmos császár jóvoltából újraépítették, azóta főként helyi látványosságként, illetve múzeumként üzemel.

Gyönyörű kilátás Forrás: Dreamstime

Hogyan juthatsz el Elzászba?

A legegyszerűbben repülővel utazhatsz: az AirBerlin és a Turkish Airlines mellett március óta a Wizzair is indít közvetlen járatokat a baden-badeni Karlsruhe repülőtérre, ahonnan autóval, vonattal vagy transzferrel nagyjából fél óra alatt elérhető Strasbourg városa. Aki délről közelíti meg a vidéket, annak az EasyJet kínál közvetlen járatokat Budapestről a svájci-német-francia határon lévő Bázelbe. Repülő helyett természetesen választhatjuk az autót, a vonatot, vagy akár a buszt is.

A hagymás lepény, a libamáj és a kuglóf

Hiába fog többet mutatni a mérleg nyelve a hazatérés után, mégsem foglak lebeszélni arról, hogy végigkóstold Elzász ínyencségeit. A régió gasztronómiája érdekes keveredése a francia, német és svájci hagyományoknak, amelynek finomságait a térség boraival és söreivel érdemes leöblíteni.

Forrás: Dreamstime

A menüt mindenképp aperitiffel indítsd, majd valamilyen libamájból készült étellel folytasd - már csak azért is, mert ennek az ételnek az ötlete állítólag Elzászban született meg először. Aki szívesen kipróbálná a hagyományos helyi ízeket, annak érdemes megkóstolnia a choucroute-ot: ennek az ételnek az alapanyaga a káposzta, amelyet különböző kolbászokkal, szalonnával és burgonyával készítenek el.

A tarte flambée vagy más néven flammenkuche szintén kedvelt eledele az elzásziaknak: a pizzaszerű lepény tulajdonképpen a magyar kenyérlángos francia megfelelője, amelyet annak idején a háziasszonyok a maradék kenyértésztából készítettek el. Sós, illetve édes változatban is fogyasztják.

Forrás: Dreamstime

Az édesszájúak sem fognak csalódni: még a legkisebb cukrászdában és pékségben is igazi sütemény- és desszertcsodákon legeltethetjük a szemünket, és kényeztethetjük velük ízlelőbimbóinkat. Semmiképp se hagyd ki az elzászi kuglófot, hagyd, hogy elcsábítsanak a kirakatokban roskadozó finomságok!

Európa mesevárosa: Colmar

Amikor George Duhamel 1931-ben megérkezett Colmarba, azt mondta róla, hogy ez a világ legszebb városa. Nem véletlenül: az elzászi régió egyik legdélebbi pontján fekvő város azon szerencsés helyek közé tartozik, amelyeket megkíméltek a második világháború idején, így a mai napig őrzi a középkori stílusjegyeit, szépségét és romantikáját.

Forrás: Life.hu

Colmar ékköve a Petite Venice, azaz a Kis Velence nevet viselő városrésze, amely a rajta átfolyó Lauch csatorna miatt kapta ezt a megtisztelő elnevezést. Ha időnk engedi, érdemes megnézni Franciaország második leglátogatottabb múzeumának, a colmari Unterlinden páratlan gyűjteményét: a 13. században épült, 2015-ben felújított szerzetesi házban helyt kapott múzeum fő attrakciója az Isenheimi szárnyas oltár, amely miatt a világ minden tájáról érkeznek látogatók.

Még többet szeretnél tudni?

Akkor látogass el a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapjára, amelyet itt érhetsz el. Az elzászi turisztikai megye (Haut-Rhin és Bas-Rhin) honlapját itt és itt találod meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.