Te is rettegsz attól, hogy a 12 éves lányodból cicababa válik? Így kerüld el!

szülő lány kamaszkor nemi érés felnőttkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég még egy cuki, csöpp kislány volt, ma meg már titokban a vörös rúzsodat, vagy éppen a szempillaspirálodat lopkodja? A felnőtté válást – sajnos vagy nem sajnos – nem tudod megakadályozni, annak érdekében viszont tehetsz lépéseket, hogy lányodból 12 éves korára ne váljon cicababa. A Life.hu szakértőjének, Győri Szilvia szexuálpszichológusnak a tanácsai következnek.

Az, hogy lányunk milyen korán kezd felnőtt nővé válni, nem csak a szülői hozzáálláson múlik. Bármilyen nehéz is, ezt a tényt el kell fogadnunk. Ott a kortárs csoport befolyása, az azonnal hozzáférhető információk, de már a reklámok is azt sugalmazzák, hogy a női minőséghez a „szexiség" társul. A tiltások ebben az esetben sem igazán lesznek célravezetők. Attól, hogy lemosatjuk a gyerekkel a szemceruzát vagy a körömlakkot, még nem fog azonosulni a „jókislány" stílussal. Könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy előttünk elvárásainknak megfelelően viselkedik, aztán ahogy kiteszi a lábát az ajtón, átváltozik. Az iskola mosdójában készül a smink, az extrém frizura vagy lesz rövidebb, kivágottabb a ruha, extrémebb esetben kihívóbb, rámenősebb a viselkedése.

Forrás: Dreamstime

Ha úgy érezzük, gyermekünk túl korán akar felnőni, kezeljük partnerként és beszélgessünk vele. Olykor lehet vele egy kis cinkosságot vállalni, picit engedékenyebbnek lenni, hogy ne csak azt érezze: otthon minden csak a tiltásokról és a szabályokról szól. Így is meglesznek a saját kis titkai, de legalább valamivel több rálátásunk lesz életére. Emellett pedig könnyebb vele kompromisszumot kötni: mi is engedünk valamiből, ő is.

Egy anyának nem kell a barátnő szerepét is betölteni, de ha kicsi kortól kialakul egyfajta bizalmi kommunikáció, ebben a helyzetben is előhozakodhatunk a kényes témával.

Kérdezzünk, érdeklődjünk, és ne azzal indítsunk, hogy fel vagyunk háborodva.

Miért tetszik ez a ruha/szín/hajvisele? A barátnőidnek is hasonló az ízlése? Milyen sztár a példaképed? Miért épp érte rajongsz? Mit jelent számodra a nőiesség? Mit jelent számodra a felnőttség?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket egy érett lánnyal már meg lehet beszélni, akár épp ruhavásárlás közben is. Sőt, saját emlékeinkből is megoszthatunk vele néhányat.

No, nem azt, hogy bezzeg a mi időnkben tilos volt a körömlakk az iskolában.

Inkább olyan formában, hogy „nekem annak idején nagyon tetszett a vörös lakk, volt egy hölgy a szomszédban, aki mindig elegánsan, gondosan lakkozott körmökkel járt. Akkor nagyon vágytam rá, úgy éreztem, ennél stílusosabb, nőiesebb dolog nincs is a világon, aztán mire megtehettem, már egészen más lett az ízlésem. De imádtam csizmát és miniszoknyát hordani, persze szigorúan garbóval. Mennyivel másképp hangzik, ugye?

Forrás: Dreamstime

Emellett arra is felhívhatjuk a figyelmét, hogy mik a veszélyei, ha túl intim fotókat posztol magáról, vagy ha túlzottan kihívóan öltözködik, mindezt természetesen higgadt hangnemben.

Az ebben a korban fellépő szexuális érdeklődés teljesen normális, azonban ezzel ilyenkor még általában lelki érettség nem társul. Ezt persze nem mondhatjuk lányunknak, feltehetően ki is kérné magának vagy hárítana. Viszont ha a családon belül nem tabu a szex, akkor gyermekünk már kicsi korától magába szív egyfajta értékrendet erről is. Adhatunk iránymutatásokat, mesélhetünk történeteket, de egy szülőnek nem ér el mindenhová a keze és ezt el kell fogadni. Teremtsünk olyan viszonyt, hogy lányunk merjen kérdezni és mindig kapjon is választ.

Győri Szilvia, szexuálpszichológus

A kamaszkor, a korai érés sok fejfájást okoz egy anyának. Próbáljunk meg hiteles szülők lenni, ne hazudjunk a gyereknek, ne fenyegessük, ne tiltsuk, mert a legtöbb gyerek megkeresi a kiskapukat vagy későbbi életszakaszban visszaköszönnek a problémák. A partneri viszony sokkal célravezetőbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.