Egyem vagy ne egyem? Ezt mondja a jóga a húsfogyasztásról!

JógaKlikk vegetarianizmus jógaiskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jóga nem csak a jógaszőnyegen zajlik. Az ott megtanult technikákkal elért testi és lelki egészségnek és a tudatosság gyakorlásának a mindennapokban veszed a legnagyobb hasznát. Az élet számtalan döntéshelyzetében is segítségedre lesz a jóga: a jama és nijama elvek ugyanis erkölcsi iránymutatást adnak.

Az első jama elv az ahimsza, azaz erőszakmentesség, nem ártás.

Sokan egyenlőségjelet tesznek az ahimsza és vegetarianizmus között, a jógában azonban nincsenek abszolút szabályok.

Forrás: Thinkstock

Mindenki a saját tapasztalataiból építi fel a világot, amely szükségszerűen szubjektív. A döntéseinket saját elveink, belső meggyőződéseink szerint kell meghozni, nem pedig külső kényszerből.

Számos jógarendszerben a jóga nem összeegyeztethető a húsevéssel, és tény, hogy aki rendszeresen jógázik, nagyobb eséllyel mond le az állati eredetű táplálékról. Vegaként könnyebb az áhított meditációs tudatállapot elérése és megtartása, ezt magam is tapasztaltam. A gazdasági megfontolások mellett ez a másik oka, hogy a régi és az új idők jógimesterei általában támogatják a vegetarianizmust, de voltak és vannak, akik szerint nem ez a lényeg. Az Ájurvédában például a hús terápiás étel. Van olyan baj, amire a hús orvosság, és a panasz megszűnéséig kifejezetten javallott a fogyasztása.

A jóga éppen arra a tudatosságra tanít, hogy ne elvárások mentén hozd meg a döntéseidet, hanem szabadon: tedd azt, ami neked és másoknak is jó.

Forrás: Thinkstock

A helyes válaszhoz: mérlegelj!

  • Sokszor annyi víz és földterület kell egy kiló hús előállításához, mint a gabonáéhoz, tehát a természeti források kiaknázásában a hústermelés élen jár.
  • Az üzletláncokban kapható húsokban nagyon sok a hormon, az antibiotikum és egyéb nem kívánatos összetevő.
  • Könnyebb tisztán tartani a tudatot vegetáriánus étkezéssel.
  • Vedd számba a saját életmódodhoz kapcsolódó igényeidet! Bizonyos élethelyzetekben, például ha nehéz fizikai munkát végzel, vagy ha várandós vagy, nagyobb szükséged lehet az állati fehérjére. Tedd fel a kérdést: ártok-e magamnak, ha nem eszem húst?
  • Ha a húsevés mellett döntesz, csak azt a mennyiséget vásárold, amire valóban szükséged van, és válaszd meg jól a beszerző helyet.

Ne feledd, hogy az ahimsza (nem ártás, erőszakmentesség) nemcsak a táplálkozásodban nyilvánul meg, hanem a tetteidben, szavaidban és gondolataidban is. A lényeg a szándék - ami soha ne legyen ártó!

Life.hu tipp

E heti ingyenes JógaKlikk-videónk egy otthonról is elvégezhető gyakorlatsor, ami a meditációra vezet rá. A meditáció lecsendesíti az elmét, segít jól élni és helyesen mérlegelni. Klikkelj a 30 perces videóért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.