Az a szép zöld gyep! Így gondozd, hogy szép legyen a füved!

fűnyírás bauhaus2018 pázsit öntözés gyep kert gyepgondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már évek óta azért küzdesz, hogy szép és dús gyeptakaró fedje a kertedet, de valamiért a szomszédé mindig zöldebb? Ez csak mostanáig volt így! Összeszedtük azokat a praktikákat, melyekkel elérheted a hőn áhított zöldellő kertet.

Tekintsünk vissza egy kicsit a kezdetekhez; lehetséges, hogy nem megfelelő fűfajtát választottál. A fű a napsütötte területeken nő a legjobban, ha a kerted árnyékos, válassz árnyéktűrő fűmagot. Miután ezt meghatároztad, el kell döntened, hogy mire fogod használni a gyepet.

  • Díszgyep – keveset használt, inkább csak csodált kertrészre javallott
  • Taposástűrő gyep – kiválóan bírja a nagy családi életet
  • Sportgyep – elviseli a fokozott igénybevételt, egészen rövidre is nyírható

A fűmagot már most bátran elvetheted – erre áprilistól augusztusig a legalkalmasabb az idő. Fontos, hogy a magok 2-3 hétig ne száradjanak ki, így a szárazabb időben történő füvesítést kísérje gyakori és alapos locsolás. Létezik azonban egy jóval egyszerűbb megoldás is, a gyepszőnyeg.

A dús és egészségesen zöld fű a megfelelő gondozáson múlik Forrás: Shutterstock

Amikor már adott a megfelelő minőségű fű, a gondozásán múlik, hogy dús és egészségesen zöld marad-e. Vegyük számba a gyep gondozásának alapjait.

1. Öntözés

A szép füves kert legfontosabb alapfeltétele az egyenletes, szabályozott és bőséges locsolás. Erre a legalkalmasabb egy automatikus öntözőrendszer, mely lényegében helyetted végzi el a munkát. Az öntözés mértéke természetesen függ az időjárástól is, hiszen egy nagyobb esőzés után felesleges, sőt, akár ártalmas is lehet a szokásos locsolás. Az öntözést célszerű estére tervezni, amikor már nem süt a nap, így egyrészt kevesebb víz is elegendő, hiszen nem párolog el a java része, de megelőzheted a fű kiégését is.

Az automatikus öntözőrendszer helyetted végzi el a munkát Forrás: Shutterstock

2. A pázsit lazítása

Ez is - csakúgy, mint az előző lépés - nagyon fontos az egészséges gyep fenntartásához. A lazítás, levegőztetés megelőzi a bemohásodást, begombásodást, valamint a fű megritkulását - amikor a talaj betömörödik, a lehalt fűszálakból pedig gyepnemez keletkezik, a gyep gyökere nem jut elég levegőhöz, és tönkremegy. A gyepszellőztető egészen kis darabokat emel ki a földből, eltávolítva ezzel a gyepnemezt és lazítva a talajt. Nem szabad azonban túlzásba vinni, elegendő hathetente elvégezni.

3. Rendszeres és megfelelő fűnyírás

Ne gondold, hogy ennek csupán esztétikai szerepe van. A túl rövid fűszálak például nem árnyékolják kellően a gyökereket, így kiszáradhat a gyep, valamint a gyommagvak is könnyebben kicsírázhatnak.

Gyepfajtától is függ, de átlagosan 3-5 centiméteresre érdemes vágni a füvet. Egy jó minőségű gyepet a nyár kivételével hetente kétszer is le kell nyírni, így nem mindegy, hogy mennyi idő alatt tudod ezt elvégezni. Többféle fűnyíró közül választhatsz: kézi, elektromos, benzinmotoros, akkus.

Sok kertben vannak például elszórtan fák, kiépített tűzrakó helyek, medencék, kutak. Ezek mentén is le kell vágni a füvet, azonban a fűnyírók erre nem alkalmasak. Tehát, ha valóban szépen gondozott pázsitra vágysz, mindenképp érdemes beszerezned egy fűszegélynyírót, melyek hasonló változatokban kapható, mint a nagyobb testvére.

Ha szépen gondozott pázsitra vágysz, érdemes beszerezned egy fűszegélynyírót Forrás: Shutterstock

4. Tápanyagok pótlása

A trágyázás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyep szépen tudjon fejlődni. Választhatsz mű-, vagy szerves trágyát, de tavasszal mindig magas nitrogéntartalmút használj. Nyáron elegendő a folyékony tápoldat, ősszel pedig az ehhez kevert komposzttal kezeld, de csak a valóban tápanyagszegény talajt.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.