Amikor a tinilány intim dolgokról kérdez, te mit válaszolsz?

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anyák örök dilemmája, hogyan beszélgessenek lányaikkal intimebb kérdésekről. Angélának kapóra jött a rossz idő, mert így a hétvégét a tévé elé bekuckózva, kettesben tölthette gimnazista lányával. A maratoni sorozatnézés közben a tini magától is feltette a benne feszülő „intim” kérdéseket.

Anyu, képzeld, az osztálytársnőmnek hüvelygombája lett! Ez azért van, mert lefeküdt fűvel-fával?

Ó, ne gondold, hogy a hüvelygombát csak elkapni lehet valakitől! A candida gomba minden nő hüvelyflórájában jelen van, igaz, ez normál esetben fel sem tűnik. Gombás hüvelyfertőzést, vagyis hüvelygombát olyankor emlegetünk, ha a candida valamiért túlszaporodik. Olyankor eléggé viszket és fáj odalent mindene az ember lányának, illetve túrós-szemcsés hüvelyfolyást szoktunk tapasztalni. És ha hiszed, ha nem, a hüvelygomba akár szűz lányoknál is kialakulhat. Elég, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Az érzékenyebbeknél előhozhatja akár az is, ha túl sok édességet esznek. Egyébként egyes gyógyszerek, például a fogamzásgátló szedése is hajlamosíthat rá. Négyből három nő életében legalább egyszer átéli a gombás hüvelyfertőzést. Ilyenkor érdemes mielőbb felkeresni a nőgyógyászt, a helyi kezeléshez pedig hasznos segítség a Micovag Plus hüvelykúp.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére

Forrás: Phytotec Hungária

Miért jó a Micovag Plus?

Egyik előnye, hogy recept nélkül is meg tudod venni a patikában. Másrészt jelenleg ez az egyetlen olyan hüvelygomba elleni, nem vényköteles készítmény, amiben bórsav is van. A Micovag Plus hüvelykúp tejsav- és bórsavtartalmának köszönhetően visszaállítja a hüvely egészséges, savas kémhatását, ami hasznos a mikroorganizmusok megtelepedése ellen. A kamillából származó hatóanyagnak, a bizabololnak köszönhetően pedig csillapítja a gombás hüvelygyulladásra jellemző kellemetlen tüneteket, a viszketést és égő érzést.

Igaz, hogy a nyilvános WC-n is össze lehet szedni a hüvelyfertőzést?

Tény, hogy egy közös használatú mellékhelyiségben elég sok baci leselkedhet ránk, nőkre. Viszont a savas hüvelyi pH éppen arra lett „kitalálva”, hogy megvédjen bennünket a fertőzésektől. Persze nem árt odafigyelni a higiéniára sem, például lehetőleg soha ne ülj rá idegen vécédeszkára, még a suliban sem, illetve pisilés után a törlés csakis elölről hátrafelé történjen, és persze nemcsak WC-használat után, hanem már előtte is érdemes alaposan kezet mosnod. Ám amíg rendben van a hüvelyi pH-d, azaz kellően savas odabent a közeg, a rossz baciknak szinte esélyük sincs elszaporodni.

A barátnőm direkt kerüli az edzőtermi zuhanyzót, mégis valami rémes, büdös folyása lett…

Ha a barátnőd nem tusol edzés után, akkor feltételezem, hogy az átizzadt ruhájában szokott hazamenni a teremből. Pedig jobban tenné, ha legalább az alsóneműjét minél hamarabb szárazra cserélné! A nedves-nyirkos közeg ugyanis ideális táptalajt nyújt a kórokozók szaporodásához. Ha jól sejtem, szegény lány bakteriális hüvelyfertőzést szedett össze, mert a bőséges, rossz szagú folyás, ami általában szürkés vagy áttetsző színű, erre a problémára jellemző. Esetleg javasolhatnád neki a Vitagyn C savas pH-jú hüvelykrémet.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális vaginózis kezelésének és megelőzésének kiegészítésére

Forrás: Phytotec Hungária

Mire jó a Vitagyn C hüvelykrém?

A Vitagyn C savas pH-jú hüvelykrém a bakteriális hüvelyfertőzés kezelésének, sőt megelőzésének kiegészítésére javasolt. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, és elősegíti a természetes Lactobacillus-flóra növekedését. A bakteriális vaginózis kialakulásának kedvező feltételek létrejöttét meg is lehet vele előzni.

Ha a rendszeres fogmosás, szájöblítés egészséges, akkor a hüvelyöblítés miért nem?

A hüvely nem „steril” testtájunk, ezért nem is lehet cél, hogy minden áron „kitisztítsuk”! Az egészséges hüvelyflórában hasznos tejsavbaktériumok élnek, amelyek biztosítják a természetes, savas kémhatást, ami megvéd minket a kórokozók támadásaitól. Gondold csak el, mi történne, ha kimosnád magadból ezeket a „jó” bacikat: elveszítenéd a hüvelyed természetes védőpajzsát! Azok a lányok, akik oktalanul öblögetik magukat, ezért is szembesülnek olyan könnyen a hüvelyi nyavalyákkal. Irrigálni tehát csakis akkor szabad, ha azt a nőgyógyász mondja, ám ha elő is ír ilyesmit, ahhoz legtöbbször speciális folyadékot is rendel.

Te ugye csak intim mosakodószert használsz odalent?

Igen, és neked is javaslom, hogy a sima, lúgos szappanoktól inkább tartsd távol az alsó fertályt. A speciális „női’ mosakodószerek használatával viszont óvni tudod a hüvelyed savas pH-ját. Dezodort, de még „intim spray”-nek nevezett kozmetikumokat pedig egyenesen tilos odalent használni. Ha szőrtelenítesz, különösen figyelj oda, nehogy a borotvahab vagy -zselé a hüvelybemenetedbe kerüljön, mert az is könnyen felboríthatja odabent a biológiai egyensúlyt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.