6 jel, hogy a gyereked kivételes tehetség

IQ zseni tehetséges gyerek gyerek intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magas intelligencia nem jelenti azt, hogy valaki zseni. A gyerekek esetén az IQ-szint mérése pedig lényegében lehetetlen. Vannak azonban olyan tulajdonságok, amelyek előrevetíthetik gyermeked kivételes tehetségét, melynek köszönhetően akár jelentős művésszé, sikeres üzletemberré vagy akár nagyszabású gondolkodóvá is válhat. A Bright Side oldal által összeállított listából hoztuk el a leggyakoribb jellemzőket.

1. Gyakran elgondolkodik, nem figyel rád

Az átlagon felüli intelligenciával rendelkező csemete az esetek többségében nem mintagyerek. Gyakorta merül el a gondolataiban, ami miatt „nem hallja” meg szülei kéréseit, intelmeit. Lelkes mesemondó, élénk fantáziával bír, ami sokszor okoz fejtörést szüleinek és tanárainak.

Az átlagon felüli intelligenciával rendelkező gyerek gyakran merül el a gondolataiban Forrás: Shutterstock

2. Csodásan rajzol

Ebben tennünk kell némi pontosítást. Nem elég, hogy szépen ábrázol, az igazán tehetséges gyermek képes részletesen felidézni egy adott képet, amit korábban látott. Ezt nevezik fotografikus memóriának, mellyel a gyermekek csupán 2–10%-a rendelkezik.

Leonardo da Vinci és Galileo Galilei ilyen típusú emlékezettel bírt.

3. Iskolai magaviselete nem ritkán siralmas

Az iskolában gyakran unatkozik, ami miatt – az önszórakoztatás jegyében – időnként igencsak rosszcsont tud lenni. Sőt, a szabályok ellen is előszeretettel szólal fel, az se ritka, ha szándékosan tesz a házirend ellen. Ő az, aki nem követi bárányként a szabályokat, és szeret megkérdőjelezni dolgokat.

Így nevelnek okos, tehetséges gyerekeket Ázsiában

A PISA program szerint, amely a tanulók teljesítményét méri nemzetközi szinten, a 15 éves diákok között Kína, Japán és Dél-Korea szerepel a lista élén. Ezekben az országokban a tanulók kiemelkedően jobban teljesítenek matematikából, olvasásból és különböző tudományos tantárgyakból, mint a világ bármely részén. De hogyan tudják ezt elérni? Olvasd tovább!

4. Gyorsan beszél

Ez egyrészt utal a bő szókincsre, másrészt a határozott és gyors gondolkodásra. Egy átlagos gyermek 2 éves korában kezd el beszélni, a „tehetségesek” 2 évesen már összetett kifejezéseket használnak.

Természetesen az, ha valaki csak később kezd el beszélni, még jelenti azt, hogy nem lehet intelligens: Albert Einstein például 4 éves koráig egy szót sem szólt.

Sokszor a „tehetséges csemeték” 2 évesen már összetett kifejezéseket használnak Forrás: Shutterstock

5. Nem hajszolja mindenben a tökéletességet

Egy kivételes képességgel rendelkező gyermek ellenőrzőjében sosem fogunk csupa ötösökkel találkozni. Ő általában kiválaszt egy-két témakört, tantárgyat, amelyekben képes akár órákra is elmerülni, ám a többit sajnos ugyanekkora arányban hajlamos elhanyagolni.

6. Csúnya a kézírása

A tehetséges gyerek egyik igen erős jellemzője a már-már olvashatatlan kézírás. Ennek oka egyszerű, túl gyorsan ír, mivel próbálja megfogni a gondolatait.

Vedd észre gyermeked tehetségét, és segítsd őt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.