súlyprobléma fogyás életmódváltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jess Dukes az ülőmunka miatt kezdett hízni. Két éven belül 34 kiló felesleget szedett fel. Hamarosan szembesült vele, hogy nem szereti azt az életet, amit él, és elhatározta, hogy változtat. Ismerd meg Jess történetét!

„Korábban soha nem voltak súlyproblémáim. Ahogy lediplomáztam a főiskolán, és ülőmunkát kezdtem végezni, egyre több plusz kiló jött fel rám. Napi 9 órát ültem az irodában az asztalomnál, a fiókom tele volt nassolnivalókkal, reggel a munkába menet kávét és fánkot vettem, ebédre kijártam egy gyorsétterembe, az edzés pedig, úgy éreztem, egyáltalán nem fér bele a napjaimba.

Jess Dukes két éven belül 34 kilót szedett fel az ülőmunkájának köszönhetően Forrás: Instagram/mrsdukesfitspo

Nagyon hamar függővé váltam, az állandó nassolást otthon is folytattam. Nagyon hamar jöttek fel rám a plusz kilók, két éven belül 34 kilót szedtem fel. Ezzel együtt egyre rosszabbul éreztem magam a bőrömben. Éreztem, hogy fáradékony vagyok, kimerültem a lépcsőzéstől, és szégyelltem is a külsőmet.

2012 szeptemberében egy munkahelyi workshopon Jinny S. Ditzler adott elő (a Your Best Year Yet önsegítő könyv szerzője). Az volt az egyik feladatunk, hogy jegyezzük fel a 10 legjobb eredményünket, illetve a 10 legnagyobb csalódásunkat az eddigi évre, majd megosztottuk őket egymással. 23 éves voltam akkor, messze a legfiatalabb az aszalunknál. Mégis jóval több csalódásom volt, mint a többieknek, pozitív eredményt pedig csak négyet tudtam felírni. Annyira megalázónak éreztem az egész helyzetet, hogy legszívesebben elbújtam voltam.

Érezte, hogy változásra van szüksége, elkezdte az új étrendet és az edzést Forrás: Instagram/mrsdukesfitspo

Otthon újra elővettem ezt az általam írt listát, és ahogy a csalódásokat néztem, észrevettem, hogy a legtöbbnek köze van a súlyomhoz és az önbizalomhiányomhoz. Ekkor fogtam fel, hogy változásra van szükségem. Már másnap elindultam az életmódváltás útján: az új étrendet és az edzést is elkezdtem már másnap.

Ami az étkezést illeti, szinte mindennap bevezettem egy újabb apró változást. Hamarosan már magam főztem és csomagoltam az ebédet, egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztottam, és odafigyeltem rá, hogy mekkora adagokat eszek. Ez is csak egy apró változtatás, de ha megtanulsz lassabban enni, és élvezni az ízeket, kisebb adaggal is jól laksz, nem úgy, mintha csak falnál.

Feldolgozott élelmiszer helyett maga főzte és csomagolta az ebédjét Forrás: Instagram/mrsdukesfitspo

Az edzés kicsit nehezebben indult, folyamatos küzdés volt az elszántsággal, az erővel, a motivációval. Habár az edzőtermet is kipróbáltam, nekem végül az otthoni edzés jött be. Súlyzós edzéseket végeztem, ami az elején nagyon nehezen ment. Tényeg állandó küzdelem volt, minden egyes gyakorlatnál le kellett győznöm magam: az elmémet is, aki azt mondta, hogy nem megy tovább, és a testemet is, aki azt mondta, ehhez nincs elég erőm.

Amikor lefogytam 23 kilót, találkoztam a majdani férjemmel, akivel hamarosan gyermeket is terveztünk. Azóta született is kettő, de a harmadik is úton van már. Minden terhességem alatt folytattam az edzést, és amennyire tudtam, az egészséges étrendet is, de így sem volt könnyű megélni, hogy újra jönnek fel a plusz kilók a testemre. Az életmódváltásom után hét évvel és három gyerekkel 34 kilóval vagyok könnyebb és boldogabb, mint valaha. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy a gyerekeimnek is ezt az egészséges életszemléletet tudom továbbadni.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.