vásárlás hús romlandó élelmiszer tárolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán neked is maradt még egy kis húsod otthon, amit jó lenne biztonságosan eltárolni. 

A koronavírus miatt elrendelt karantén idejére sokan úgy próbáltak felkészülni, hogy a legfontosabb élelmiszerekből nagyobb mennyiséget halmoztak fel - így meg tudták előzni a heti rendszereséggel történő vásárlást.

A korlátozásoknak azonban vége, de a húskészlet még sokaknál nem fogyott ki. Adja magát a kérdés, hogy a nyers hús milyen körülmények között bírja a legtovább?

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vásárlás

Vannak bizonyos szempontok, amikre már a vásárláskor érdemes odafigyelni - ez pedig nem más, mint a megfelelő hűtés. Ha például túl sok árut pakolnak ki egyszerre a hűtőbe, akkor gyakran előfordul, hogy a hőmérséklet az optimális 4 fok felé emelkedik. Ilyenkor érdemes a hűtő aljáról húst választani, mert ott 1-2 fok eltérés is lehet. Vásárlást követően pedig minél hamarabb hűtőbe kell tenni.

Vásárláskor az is fontos, hogy a húsokat mindig külön zacskóba tedd, ne érintkezzen más élelmiszerekkel, főleg olyanokkal ne, amiket nyersen fogyasztasz.

Tárolás

A hús-, vagy halféléket csak akkor tárold a hűtőben, ha azt néhány órán belül, de maximum 1 napon belüle felhasználod. Minden más esetben inkább a fagyasztót válaszd. Ilyen esetben a hús akár 4 hónapig is kibírja. Azonban ha kész ételt szeretnél lefagyasztani, akkor úgy számolj, hogy maximum 2-3 hónap áll a rendelkezésedre, ezt követően sajnos már nem érdemes rizikózni. Azt se feledd soha, hogy amit egyszer lefagyasztasz, majd kiolvasztasz, azt többé nem szabad visszafagyasztani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.