Testről és lélekről térd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Home office közben beiktatnál egy kis mozgást, sétát, de ha felállsz a székről és elindulsz a kert felé elkezd kattogni a térded? Vagy a lakásban mindenki hallja, hogy éppen merre jársz, mert a térded "elárul"? Mi lehet ez a kattogás, rossz-e vagy sem? Kiss Nóra vezető gyógytornász válaszol.

Az egyik nagyon gyakori kérdés, amit gyógytornászként hall az ember, hogy normális-e ha séta/ lépcsőzés közben „kattogó" hangot ad ki a térd. Teljesen érthető, ha ez esetben aggódunk egy kicsit, hiszen a térdízület igen nagy terhelésnek van kitéve nap, mint nap és elengedhetetlen szerepet tölt be mozgásaink során.

Kattog a térdem. Baj vagy nem? Forrás: Kiss Nóra

Mit mond erről a szakirodalom?

Halilaj E. és társai (2018) több, mint 1200 térd esetében vizsgálták a térdfájdalmakat 8 éven keresztül és azt találták, hogy az ízületi felszínek közötti térszűkület nincs kapcsolatban a fájdalom növekedésével.

Robertson és társai (2017) leírták, hogy a „kattogó hang" amit hallhatunk mozgás közben, azt a térdkalács mögötti ízületi folyadék eredményezi az elmozdulások során, ami nem egyenlő azzal, hogy a térdízületnek bármilyen problémája lenne.

Rendkívül fontos tehát, hogy ne ijedjünk meg abban az esetben, ha netán hasonlót tapasztalunk, mert ha a kattogást nem kíséri fájdalom, akkor ez egy teljesen normális jelenség lehet.

Akkor kell komolyabban venni az ízületnél jelentkező hangot és szakemberhez (traumatológus, ortopéd, reumatológus szakorvos) fordulni, ha az már fájdalommal és/vagy duzzanattal jár együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.