Sziklakertet szeretnél? - Készítsd el magad!

Forrás: Shutterstock -
sziklakert DIY kert vissza a természethez
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sziklakertet szeretnél a kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Összegyűjtöttünk néhány olcsó és nagyon ötletes tippet, amivel saját kezűleg is megcsinálhatod.

Egy gondosan és ízlésesen kivitelezett sziklakert otthonunk éke lehet. Sokan azonban nem mernek belevágni a saját kezű megépítésébe, mert azt gondolják, hogy túlságosan bonyolult és időigényes folyamat.

Tudtad, hogy sziklakertet akár percek alatt is készíthetsz? Persze, ha igazán szépet és méreteset szeretnél, az beletelik egy kis időbe. De megéri fél napot rászánni!

Nézzük, mire lesz szükséged, ha úgy döntesz, belevágsz a sziklakerted megépítésébe.

Először is tervezd meg, milyen jellegű sziklakertet szertenél, milyen színekkel, formákkal. Ha ezt kitaláltad, szerezd be az elképzelésedhez passzoló szikla darabokat, kavicsokat, homokot, virágföldet valamint a szép színes és sziklakertbe passzoló virágokat. Sziklakert építéséhez kiválóan alkalmas a homokkő, mészkő vagy gránitszikla. Mindig egyszínű követek válassz, a sokszínűség könnyen elronthatja a végeredményt.

Helyszín

Nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, hová szeretnéd elhelyezni a sziklakertet. Ha a kertedben adva van egy lejtős terület, amit nem tudsz kihasználni és a fűnyírás is nehézkes ezen a részen, érdemes ezt választani. Természetesen sík talajon is gyönyörű kertet építhetünk; arra figyeljünk azonban, hogy olyan helyre helyezzük el a sziklákat, ahol később nem okoz majd gondot fűnyírás és a kert rendben tartása közben.

Olyan helyre alakítsd ki a sziklakertet, ahol később nem okoz majd gondot például a fűnyírás Forrás: Shutterstock

Kivitelezés

Ha megvan a megfelelő helyszín és kiválasztottuk az egymással harmonizáló sziklákat, köveket és kavicsokat, kezdjünk neki az alapok elkészítéséhez.

Jelöljük ki a sziklakert helyét, erről a területről pedig kb. 20 centi mélyen távolítsuk el a talajt. A jó vízelvezetés miatt érdemes a kert alját egy rész apró kaviccsal, egy rész homokkal és két rész agyaggal feltölteni. Bár a sziklakerti növények javarésze igénytelen, de a pangó vizet ők sem szeretik.

Ezek után kezdjük el elhelyezni a nagyobb és kisebb köveket a kialakított területre. A nagyobb kövek, sziklák akár ülőke funkciót is betölthetnek a kertünkben, a kisebb, laposabb darabok pedig szépen tömörítik a képet és az eső elvezetésében is segítenek.

A sziklakert magassága ne haladja meg a másfél métert. Ha ennél magasabbra építjük, nagyon zavaró lesz a kertünk látképe, arról nem is beszélve, hogy balesetveszélyes is lehet.

A sziklakert magassága ne haladja meg a másfél métert Forrás: Shutterstock

A sziklakert kialakításához elengedhetetlen a mulcsanyag, ami nem csak takarja a földet, de meg is akadályozza a talaj gyors kiszáradását. A talaj takarásához használjuk a sziklák anyagával megegyező darabolt kőzetet.

Növények

Miután elkészültünk a sziklakerttel, várjunk a növények beültetésével, mert a föld, amivel feltöltöttük üllepedni fog, valamint idővel a gyomok is megjelennek. Néhány nap után gyomláljuk ki a kertet és meg is kezdhetjük az évelő sziklakerti növények beültetését.

Érdemes tavasszal vagy ősszel nekilátni az ültetésnek, nyáron semmiképp se kezdjünk hozzá. Ültetéskor vigyázzunk arra, hogy a növények gyökere ne kerüljön mélyen a földbe, a gyökérnyakat hagyjuk szabadon.

A leggyakoribb sziklanövények: varjúháj, kövirózsa, pázsitviola, kökörcsiny, kankalin, madárhúr, levendula, orbáncfű vagy törpefenyők különböző fajtái.

Néhány hét és a gyönyörű, színes virágok el fogják lepni a sziklakertet Forrás: Shutterstock

Figyeljünk arra, hogy ne ültessük túl a kertet. Gondoljuk bele, hogy az elültetett növények idővel terebélyesedni fognak, így kellő távolságba tegyük őket egymástól. Néhány hét és a gyönyörű, színes virágok el fogják lepni a sziklakertet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.