Rollin Technologies: Hiszünk a fenntartható lokális közlekedésben

Forrás: MVM -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A projekt az elektromos roller-megosztók számára kínál megoldást töltési költségeik és struktúrájuk optimalizálásában. Idén negyedik alkalommal rendezte meg az MVM Csoport az MVM EDISON startup versenyt, amelyre minden várakozást meghaladó, 220 pályázat érkezett a február végi határidőre. A döntőbe jutott hét csapat közül a Rollin Technologies nyerte el az első helyezést.
Forrás: MVM

A kezdeményezés a jövő ígéretes és egyben piacképes fejlesztéseit kívánja felkutatni, idén több új kategóriában is. A jövő energetikáját meghatározó innovációk mellett a jövő otthonaira, városaira, a digitális infrastruktúrára, illetve a fintech megoldásokra vonatkozó innovációkkal is nevezhettek a fejlesztők. Az innovatív ötletek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobb hét pályázó csapatot, ők a második forduló többhetes, a pandémiás helyzet miatt online képzési programján vehettek részt.

A végső megmérettetésen a hét döntős csapat a szakmai zsűri előtt mutatta be projektjét 2020. május 28-án, a Demo Day elnevezésű rendhagyó módon online közvetített záróeseményén. A zsűri tagja volt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Dervalics Ákos, az Innoenergy HUB Hungary country managere, Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese és Kölkedi Krisztián, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője.

A nyertes Rollin Technologies csapata szerinthazánkban is egyre gyorsabb ütemben terjednek az elektromos rollerek, ami új igényeket vetett fel. Déri Huba, Tar Dávid, Dominkó Dániel elsősorban az elektromos roller-megosztó szolgáltatók számára nyújtanak megoldást a töltési költségeik és struktúrájuk optimalizálásában, másodsorban hozzá kívánnak járulni a rollermegosztás egy rendezettebb és fenntarthatóbb formájához.

A csapat vezeték nélküli indukciós töltőállomása olcsó, egyszerű és környezetbarát, a felhasználók számára is könnyedén használható. A rollert használóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy belehelyezik a rollert az adott állomásba, és ahogy az érintkezik a dokkolóval, máris megkezdődik a töltés, ily módon a következő felhasználó feltöltött járműhez jut, vagy akár az előbbi használó a feltöltött rollerrel térhet vissza a kiindulópontra. Emellett, a dokkolóba történő elhelyezést követően, vagy az utazás előtt a fix állomás segítségével a kormány fertőtlenítésére is egyszerűen sor kerülhet, amely fejlesztést a csapat a jelen járványügyi helyzetre való gyors reflektálásként alkotta meg.

A döntőben bemutatott prezentáció során a csapat elárulta; a hazai piac mellett idővel szeretnék meghódítani az európai felhasználókat is, ezáltal támogatva az okosvárosok és a fenntartható lokális közlekedés további fejlődését, egyéni közlekedést elősegítendő. A Rollin Technologies meglátása szerint termékük és szolgáltatásuk jól illeszkedik az smart city koncepciójába. Magyarországra piaci résként és kiváló tesztkörnyezetként tekintenek, hiszen „az európai átlagtól jelentősen el van maradva a hazai rollermegosztás szektora.” – mutattak rá. A Rollin Technologies helyezésük értelmében hárommillió forint támogatást kapott.

Forrás: MVM


A csapatok a verseny képzése során betekintést nyerhetett a startupok világába, megismerhették az ott használatos nyelvet és kifejezéseket, üzleti, kommunikációs ismereteket, készségeket sajátíthattak el. A szakértői mentorprogram célja volt, hogy segítséget nyújtson az ötlet továbbfejlesztésében, piacra vitelében. A legígéretesebb ötleteket az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. (SFL) csapata segítette, hogy ötleteik befektetésre érett, „startup-ready” termékekké, szolgáltatássá nőhessék ki magukat. Az aranyérmes Rollin Technologies részt vehet a Lisszabonban megrendezett Web Summit 2020 rendezvényen, illetve tagjai egyéves LinkedIn Premium Business előfizetést is kapnak, továbbá a későbbiekben esélyük lehet egy, legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetés elnyerésére az MVM Csoport inkubátor cége, az Smart Future Lab Zrt. részéről.

„A mai MVM Csoport minden idők legösszetettebb MVM-je, hiszen gyakorlatilag mindent felölel, ami az energetikához kapcsolódik. Termel, tárol, kereskedik, eloszt, szolgáltat, tervez, épít, szállít, adatátvitelt biztosít, innovál és inkubál. Az elmúlt pár év, de különösen az elmúlt néhány hónap bebizonyította, hogy a változások felgyorsultak ebben a szektorban. Akár napok alatt megváltozhatnak trendek, amelyek azonnali reakciókat kívánnak – mint arra a járványhelyzet is rávilágított. A mostani helyzetben minden eddiginél fontosabb, hogy felkutassuk az innovatív eszközöket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak az energiaellátás hatékonyságának növeléséhez, az MVM Csoport működési mechanizmusainak még gyorsabbá tételéhez” – mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója.

Kérdésünkre a Rollin Technologies elmondta, a verseny során jelentős szakmai támogatást, kapcsolati tőkét kaptak ily módon és nagyszerű lehetőséget, hogy „Ötletünket validáljuk, továbbfejlesszük. A mentori program főként az energetika világában segített eligazodni, és hálásak vagyunk, hogy olyan háttérrel dolgozhattunk, amely a kezdő startupokat hatékonyan tereli a siker felé vezető úton.” – foglalták össze kérésünkre. „Céljaink között szerepel elérni, hogy első ütemben Budapesten, később az európai piacon, a smart cityken belül cégünk domináns szerepet töltsön be, továbbá töltőállomásaink és termékeink széles körben elterjedté váljanak, és segítség a városokat a mikromobilitás fejlesztésében.” – tekint a jövőbe Déri Huba, a csapat vezetője.

Az elmúlt heket tapasztalataként szűrték le, hogy „sokat tudtunk együtt dolgozni online, ami számunkra egy egészen új kommunikációt tett lehetővé. Értelmet nyertek fennmaradt éjszakáink, az első helyezés nagy elismerés. A fejlesztés azonban nem áll meg, holnaptól újra belevágunk és hatalmas motivációval folytatjuk, amit elkezdtünk.”

Forrás: MVM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.