A meddőség lelki okai - ne féljünk segítséget kérni!

Forrás: Shutterstock -
párkapcsolat meddőség babavárás babatervezés segítség lelki okok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meddőség egyre több párt érint manapság. Sok házaspár vágyik a gyermekáldásra, ám a kisbaba várat magára. Nem csak fizikai, hanem lelki okai is lehetnek annak, ha egy nő nem tud teherbe esni. A meddőség lelki okait járjuk most körül.

A mai világban egyre többször merül fel a meddőség ténye. Nem árt azonban tisztázni, mikortól beszélünk meddőségről.

A meddőség elsősorban azt jelenti, hogy egy nő vagy egy férfi bilológiailag nem képes hozzájárulni a fogamzás folyamatához, de meddőségről beszélünk abban az esetben is, amikor egy nő nem tudja kihordani a terhességét. Számos oka lehet a meddőségnek, a betegségek mellett, lelki okokról is beszélhetünk. Ezeket fogjuk átnézni cikkünkben.

A meddőség elsősorban azt jelenti, hogy egy nő vagy egy férfi bilológiailag nem képes hozzájárulni a fogamzás folyamatához Forrás: Shutterstock

Meddőségről akkor beszélünk, ha a pár, melynek nő tagja 34 év alatti, rendszeres szexuális együttlét mellett, fogamzásgátlás nélkül egy éven belül nem jár sikerrel. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni.

A meddőség statisztikai adatok szerint minden hetedik párnál gondot okoz.

A meddőségnek számtalan oka lehet. Betegségek szövődménye is lehet a sikertelen teherbeesés, de sok olyan eset is van, amikor a párok mindkét tagja teljesen egészséges, mégsem jön a gyermekáldás. Ilyenkor a lelki okokat kell feltárni, ugyanis a meddőség hátterében számtalan lelki probléma is állhat.

A meddőség lelki okai:

Stressz:

Mint számos egyéb betegség esetében, a teherbeesésnél meghatározó szerepet játszik a stressz.

A stressz a teherbeesésnél meghatározó szerepet játszik Forrás: Shutterstock

A párok a sikertelen fogantatás közben olyan krízisen mennek át, amik komoly pszichés stresszel és nyomással járnak. Ezek a leki folyamatok pedig méginkább gátolják a megtermékenyítés sikerességét. Minél tovább tart a sikertelenség állapota, annál erősebb a stressz jelenléte, aminek következtében nehéz megteremteni a fogantatáshoz szükséges nyugodt körülményeket. Ez egy ördögi kör, amennyiben ez a helyzet áll fent, érdemes szakember segítségét kérni, akár párterápia keretein belül is.

Önbecsülés hiánya:

Sokan nem is gondolják, de gátolhatja a teherbeesést az is, ha nem vagyunk megelégedve önmagunkkal. Férfiak és nők esetében is előfordulhat, hogy a hosszabb ideig tartó sikertelenség hátterében az áll, hogy nem hiszik el magukról: jó szülők lesznek és képesek felnevelni egy gyereket. Az ezzel járó ártó gondolatok olyan szorongássá váhatnak, amik gátolják a sikeres fogamzást. És mint tudjuk, a gondolatainknak teremtő erejük van!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.