Döbbenetes látvány: ez a hal fénycsóvákat köp ki, miközben eszik - Videó

természet fény látvány biolumineszcencia hal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hal fénycsóvákat köp ki, miközben eszik. A különleges jelenségről videó is készült.

Első ránézésre úgy fest, mintha ez az aprócska bíboros hal evés közben fényt köpne ki a száján. De vajon mi történik igazából?

Az élővilágban a világításnak számos, túlélést segítő szerepe lehet. Akár a prédaállat csalogatása, akár az elriasztása is lehet a cél, de vannak, akik párkeresés miatt vetik be ezt a szuperképességet. A biolumineszcencia annyit jelent, hogy valamely élő organizmusban egy kémiai reakció lezajlása fény kibocsátással jár.

Ezek a halak ritkán ugyan, de előszeretettel fogyasztanak aprócska kagylósrákot is. Mikor a bíboros hal megpróbálja elfogyasztani a védtelennek tűnő ízeltlábút, akkor az védekezésbe lendül: a riadt préda életmentő üzemmódba kapcsol, szervezete elkezd termelni egy speciális anyagot, egy oxidatív enzimet, és ennek az enzimnek a segítségével indul be a fényjáték - írja a promotions.hu

A hal ekkor kiköpi áldozatát, mivel a szájában felizzó fény a nagyobb ragadozókat vészjóslóan a közelbe csábítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.