3+1 kihagyhatatlan őszi étel, amit mindenképpen próbálj ki otthon

Forrás: Shutterstock -
főzés gasztronómia étel konyha ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy véget ér a nyár, búcsút intünk a piros gyümölcsöknek és helyettük asztalra kerülnek az őszi időszak legfinomabb alapanyagai. Újra itt van a szőlő, a hamvas szilva és a mennyei sütőtök ideje. A nyári könnyű, kímélő finomságok után vitamindús, energiát adó ételekre van szükségünk, melyek segítenek a hidegebb időszakban is megfelelő tápanyagot biztosítani a szervezetünknek.

A finom ételekkel nemcsak a testünket, de lelkünket is ápoljuk, az őszi vidám színek a dekorálásban is sokat segítenek, egy egyszerűbb fogást is képesek feldobni.

Íme, 3+1 kihagyhatatlan őszi étel, amit mindenképpen készíts el otthon:

1. Fokhagymakrémleves

Egy forró fokhagymakrémleves még a borús, hideg őszi napokat is felmelegíti. A fokhagyma egyébként immunerősítő és baktériumölő hatása a megfázásos időben kihagyhatatlan alapanyag.

Hozzávalók (4 személyre):

- 8 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 400 gramm tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 l víz
- ízlés szerint só, őrölt, fehér bors
- 2-3 darab zsályalevél
- 4 darab pirítós kenyér
- reszelt füstölt sajt

Felforrósítjuk a vajat és beleszórjuk az apróra vágott zsályaleveleket. Liszttel rántást készítünk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát. Kis ideig pirítjuk majd hozzáadjuk a vizet. Ezután sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a petrezselymet. Miután felforrt, vegyük le a tűzről és krémes állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest. Tálaláskor szórjuk bele a reszelt füstölt sajtot és mellé a pirítóst. Nagyon kreatív és mutatós, ha a levest cipóban tálaljuk.

Fokhagymakrémleves Forrás: Shutterstock

2. Sütőtökös gesztenyés rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

- 250 g apróra vágott sütőtök
- 150 g fagyasztott gesztenye
- 2 evőkanál fenyőmag
- ízlés szerint só, bors
- szerecsendió
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g rizottó rizs
- 1 liter zöldség alaplé
- 50 ml fehérbor
- 30 g füstölt sajt
- 15 g parmezán
- 15 g margarin
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 db citrom

A gesztenyét 10 percre vízbe tesszük, majd leszűrjük. A fenyőmagot serpenyőben lepirítjuk és félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük olívaolajon pirítani a sütőtököt. Néhány perc után sózzuk, borsozzuk és pici szerecsendiót is reszelünk bele. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát és miután üvegesre párolódott, hozzáadjuk a rizst, összekeverjük és pár percig pirítjuk. Ezután beleöntjük a fehérbort és aztán az alaplevet. A rizst végig alacsony lángon kevergetve főzzük, hogy kiolvadjon belőle a keményítő, mert így lesz krémes állagú az ételünk. Az alaplét követően beleöntjük a gesztenyét. Miután elfőtt az alaplé, lezárjuk majd beletesszük a vajat és az apróra vágott friss bazsalikomot. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot és a citrom levének felét. Ezután pár percre még visszatesszük a gázra, hogy még krémesebb legyen az eredmény. A rizottó díszítéséhez használjunk fenyőmagot, kicsi gesztenyét és friss bazsalikomot.

Sütőtökös gesztenyés rizottó Forrás: Shutterstock

3. Császármorzsa szőlővel

Hozzávalók (4 személyre):

- 3 db tojás
- 20 dkg búzadara
- 4 dl tej
- 20 dkg szőlő
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél citrom
- 2 dl almabor

Egy tálban összekeverjük a búzadarát a tejjel és letakarva háromnegyed órán keresztül pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a megolvasztott vajat.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját felverjük, majd a búzadarás masszához adjuk, beletesszük a citrom reszelt héját és a kétféle cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, amit óvatosan beleforgatunk a búzadarás masszába.
Egy kivajazott tálba beleöntjük a masszát és 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megszilárdul a teteje. Utána 190 fokra állítjuk a sütőt, fakanállal felaprítjuk a tésztát és addig sütjük, amíg teljesen nem sül át.
A megmosott szőlőszemeket lábasba tesszük, hozzáadjuk az almabort, felforraljuk és közepes lángon addig főzzük, amíg a szemek megpuhulnak. Végül leszűrjük a szőlőt és ezzel tálaljuk a császármorzsát. A végeredményt kevés porcukorral szórjuk meg.

Császármorzsa szőlővel Forrás: Shutterstock

+1 Boros csirke szilvával

Hozzávalók (4 személyre):

- 1 kg vegyes csirkecomb és mell
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 50 dkg szilva
- 1 evőkanál cukor

A csirkehúst megmossuk, megtisztítjuk és szárazra töröljük. Bedörzsöljük sóval, borssal. A hagymát megtisztítjuk és négy felé vágjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és beletesszük a csirkedarabokat és közé odatesszük a hagymát és az egészet leöntjük a bor felével. Lefedjük alufóliával és 40 percig pároljuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és összekeverjük a cukorral. A sütőből kivesszük a csirkét és hozzáadjuk a szilvát és felöntjük a maradék borral. Visszatesszük a sütőbe és 20 perc alatt megpirítjuk. Mellé köretként rizst tálalunk.

Boros csirke szilvával Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.