Csúcsot döntött a magyar búvár: több mint hat percig volt a víz alatt Horváth Anna

Horváth Anna Ecuador búvár rekord búvárkodás merülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétköznapi ember számára felfoghatatlan, amit Horváth Anna a víz alatt művel.

Hat perc tizenhét másodperc: ennyi időt töltött a víz alatt egyetlen levegővétel után a magyar búvárlány, Horváth Anna. Még csak másfél éve versenyez a búvársportban, ezzel az időeredménnyel már most női országos csúcstartónak mondhatja magát, és ez még csak a kezdet.

A márciusi medencés, szabadtüdős versenyen nem egy, hanem két magyar rekordot állított fel, ugyanis a több mint hat percen át tartó merülésen kívül egyetlen levegővel 144 métert úszott a víz alatt.

A 29 éves Nusy Ecuadorban él, és bár tíz éven keresztül kézilabdázott, a búvársportban ért el hihetetlen sikereket.

"Öt éve egy barátnőmet meglátogatni mentem ki, ám annyira megtetszett az ország, a kultúra, hogy úgy döntöttem, maradok. Elkezdtem szörfözni, volt azonban egy nagyon rossz élményem, amikor a hullámok levittek a víz alá, és azt éreztem, lehet, hogy innen nem jövök föl. Ezután szerettem volna megtanulni, hogyan lehet a víz alatt nyugodtnak maradni, a légzésemet kontrollálni, ezért beiratkoztam egy kurzusra"

-mesélte Anna a Blikknek, aki arról is mesélt, mi jára fejében, miután lemerül.

"Az első három perc az úgynevezett zöld zóna, amikor teljesen nyugodt vagyok, pozitív gondolatokra összepontosítok, olyan emberekre, helyekre, élményekre, amelyek megnyugtatnak.

A harmadik és a negyedik perc között kezdi jelezni a szervezet, hogy levegőre van szüksége, az én stratégiám az, hogy számolom ezeket a légzési ingereket, ami segít átvészelni a fizikai kényelmetlenséget, közben pedig az egész testemet figyelem, hogy teljesen ellazult maradjak. A biztonsági búvár figyel rám minden pillanatban, az edzőm pedig beszél hozzám, és felkészít a lélegzetvétel megfelelő pillanatára"

– mesélte a nOxygen Apnea Club versenyzője, aki a következő években szeretne újabb nemzeti rekordokat felállítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.